Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

darp

El Departament d'Agricultura organitza una formació per facilitar eines de guia i d'orientació professional a les mentores del Programa pilot de Mentoratge Professional

query_builder   10 desembre 2019 14:01

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura organitza una formació per facilitar eines de guia i d'orientació professional a les mentores del Programa pilot de Mentoratge Professional

DARP
Les mentores en un moment de la formació que van rebre com a guies d'orientació professional

Les mentores que formaran part del programa pilot de mentoratge professional organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) han participat en un curs de formació amb l’objectiu de dotar-les de les eines necessàries per dur a terme la seva tasca com a mentores.

 

La mentora és una persona amb experiència, empatia i bona disposició per ajudar a altres persones. De fet, la seva funció és de guia de la persona que es troba en el procés d’aprendre.

 

El Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, la Noguera i la Segarra comptaran amb una mentora cada comarca i el Baix Ebre comptarà amb dues mentores. Mireia Font, dinamitzadora econòmica, actuarà com a mentora al Pallars Jussà; Anna Sirvent, dedicada a la producció i transformació de plantes amb usos medicinals, serà a l’Alta Ribagorça; Montse Mangues, del sector dels fruits vermells, serà la mentora de la Noguera; i Teresa Lloret, del sector porcí, avicultura de posta, pinsos i comerç de cereal serà la mentora de la Segarra. El Baix Ebre comptarà amb Maite Pallarès, dedicada a l’oli i l’horta ecològica, i Begoña Amorós, gerent de cítrics de l’Ebre. A més, hi haurà una mentora en l’àmbit marítim, la Maribel Cera, pescadora de Sant Carles de la Ràpita.

 

La formació va ser a càrrec de Sandra O’Kelly, Coach & HR Consultant (consultora sènior en Recursos Humans, executiva d’orientació i cercatalents), i va tenir lloc a l’Escola Agrària de Tàrrega.

 

Durant quatre hores, es van tractar temes com ara quin és el rol de la mentora i quin valor ha d’aportar a la mentorada, i es van facilitar eines d’orientació per aprendre a crear un ambient de confiança i confidencialitat, i saber detectar les necessitats i possibles bloquejos de les mentorades. L’escolta activa, la comunicació no verbal, aprendre a deixar de banda l’ego, saber acompanyar versus donar solucions o com aportar retroalimentació van ser alguns dels instruments analitzats.

 

A més, es van mostrar formes d’orientació professional perquè les mentores puguin definir una estratègia professional amb la mentorada, elaborar una anàlisi DAFO tant de la persona com del seu projecte i determinar els passos a seguir per ajudar-la en el seu recorregut com a emprenedora, a fi que faci front a les possibles dificultats amb què es trobarà.

 

Al final de la sessió, es va parlar dels beneficis que poden obtenir les mentores de fer aquesta tasca: hi destaca el coneixement mutu i la creació d’una xarxa entre mentores i mentorades. 

 

Mentora i mentorada, una relació de tutoratge semblant a la de mestra i aprenent

 

Aquest curs forma part del projecte pilot de mentoratge professional que ha posat en marxa el departament d’Agricultura, per tal d’innovar en l’acompanyament de projectes del primer sector.

Es tracta d’una eina personalitzada de desenvolupament professional a través de la qual una mentora, persona d’àmplia trajectòria en el sector agrari, ramader o marítim, comparteix coneixements, habilitats, experiències i aprenentatges, i ofereix consell, informació i guia a una mentorada que està a punt de començar a desenvolupar la seva activitat professional, ajudant-la a desenvolupar respostes als seus reptes i oferint consells per a les possibles situacions en què es trobarà. Tot això en un marc de confiança i confidencialitat. Entre mentora i mentorada s’estableix  una relació de tutoratge semblant a la de mestra i aprenent.

El projecte comptarà amb un seguiment per garantir el seu compliment, que es durà a terme des de les Escoles Agràries i des de l’Escola de Capacitació Nàuticopesquera. A més, les Escoles realitzaran una avaluació final i un seguiment en diferit, sis mesos després de la finalització del projecte, per tal d’avaluar els progressos de la mentorada.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i https://twitter.com/agriculturacat.

 

1  

Imatges

Curs d'orientació professional adreçat a  les mentores del projecte de mentoratge

Curs d'orientació professional adreçat a les mentores del projecte de mentoratge 1835

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia