Justícia, Drets i Memòria

.

Comunicat de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima

query_builder   9 gener 2020 19:35

event_note Nota de premsa

Comunicat de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima

L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha resolt en segon grau les classificacions dels membres del Govern i la presidenta del Parlament de l’XI legislatura; igual que en el cas dels líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC en el moment del referèndum de l’1 d’octubre.

D’aquesta manera, el Servei de Classificació ratifica la proposta formulada l’11 de desembre per les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Mas d’Enric (el Catllar) en relació amb Carme Forcadell; Puig de les Basses (Figueres), en relació amb Dolors Bassa; i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), en relació amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Els equips dels respectius centres penitenciaris han notificat les resolucions aquesta tarda. 

Totes les resolucions subratllen un procés d’inserció social favorable, però el ponderen tenint en compte la durada de les penes, d’entre 9 i 13 anys de presó. No obstant això, el Servei de Classificació recorda a les juntes de tractament que, tal com estableixen diversos articles de la legislació penitenciària, el règim de vida en segon grau també permet l’inici progressiu del retorn a la comunitat.

El Tribunal Suprem, l’última instància

A partir de les resolucions, les classificacions es poden recórrer davant del jutge de vigilància penitenciària corresponent. La decisió d’aquest jutge es podrà recórrer, en última instància, davant del tribunal sentenciador, que, en aquest cas, és el Tribunal Suprem.

Revisió de la classificació en un màxim de sis mesos

Des que les juntes de tractament van formular les respectives propostes, l’equip del Servei de Classificació disposava d’un màxim de dos mesos per estudiar-les, amb el propòsit de garantir la coherència dels criteris del conjunt dels centres penitenciaris. Tal com estableix el Reglament penitenciari, des d’avui, s’obre un nou període d’un màxim de mig any perquè les juntes de tractament revisin cadascun dels casos i, si ho consideren convenient, s’adrecin de nou al Servei de Classificació per proposar un canvi de grau.

Més de 30 professionals penitenciaris independents per a cadascuna de les classificacions

La funció del Servei de Classificació és garantir que el conjunt dels centres penitenciaris elaboren les seves propostes de grau d’acord amb els mateixos criteris. Aquest equip només formula una contraproposta en el 5 % de les resolucions, per assegurar que el sistema penitenciari de la Generalitat respon igual a tots els casos que reuneixen característiques iguals o similars, amb independència de la presó que s’ocupi del seu tractament. El Servei, compost per cinc juristes i cinc psicòlegs, analitza les propostes de classificació que preparen les juntes de tractament de cada centre.

Les juntes de tractament estan compostes per més de 10 professionals. Són juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres. Per formular la proposta que envien al Servei de Classificació, aquests equips estudien i avaluen els informes dels professionals dels mòduls de la presó que estan en contacte diari amb les persones internes.

A més dels anys de la pena, les juntes de tractament tenen en compte altres factors com la conducta i el nivell d’adaptació de les persones penades al centre penitenciari, les condicions de la seva xarxa social i familiar, la capacitat de reinserció social i laboral, si tenen o no antecedents penals, el risc de reincidència i el temps complert a la presó.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia