Servei Meteorològic de Catalunya

Model

Episodi de baixes temperatures, precipitacions i fort onatge, a partir de diumenge

query_builder   16 gener 2020 13:36

event_note Nota de premsa

Episodi de baixes temperatures, precipitacions i fort onatge, a partir de diumenge

  • La predicció meteorològica indica una notable baixada de la temperatura, que enllaçarà amb un episodi de precipitacions i de fort onatge que afectarà Catalunya, a partir de diumenge

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que, després de setmanes amb estabilitat atmosfèrica, es preveu un canvi de tendència en forma de més fred, precipitacions i una alteració de l’estat de la mar.

La predicció indica una davallada de la temperatura, que donarà lloc a valors per sota del què correspondria per l’època de l’any. La temperatura prevista a uns 1500 metres d’altitud (850 hPa) estarà entre 2 i 5 graus per sota de la mitjana climàtica entre diumenge i dilluns, quan aquesta baixada tocarà fons. L’evolució de la temperatura a 850 hPa és un bon indicador del comportament d’aquesta mateixa variable en superfície, però no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d’altres factors meteorològics. Es preveuen glaçades entre moderades i fortes al Pirineu, entre febles i moderades a la Depressió Central i al prelitoral i puntuals al litoral.

A banda, divendres a la tarda hi haurà algunes precipitacions al Pirineu i Prepirineu, sobretot Occidental, amb una cota de neu d’uns 900 metres, així com a punts del quadrant nord-est on la cota serà més alta. Entre dissabte a la nit i diumenge un front podrà deixar noves precipitacions, que avançaran d’oest a est i de nord a sud, amb una cota de neu que estarà al voltant dels 1000 metres, però que baixarà puntualment als 600 a l’extrem sud ja de matinada.

A partir de dilluns es preveu la formació d’una depressió que es gestarà al sud de les Illes Balears i donarà lloc a un flux de vent de component est que incidirà directament sobre Catalunya. Aquesta configuració donarà lloc a una normalització de la temperatura, però també a un episodi de precipitacions continuades, sobretot a la meitat est i a la resta del litoral i del prelitoral, on es podrien acumular quantitats importants de pluja. Dilluns al matí, a causa de la barreja de les dues masses d’aire, la freda que hi haurà sobre Catalunya i la més càlida procedent de la Mediterrània, podria donar lloc a nevades a punts del prelitoral. A partir de llavors la cota de neu aniria pujant progressivament i les nevades es restringirien al Pirineu.

A banda, el vent de gregal i llevant, que bufaran entre moderats i forts, produiran un destacat temporal marítim a la costa.

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que aquesta situació es podria mantenir fins dijous, quan la depressió s’aniria afeblint.

Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès preavisos per onatge i per acumulació de pluja.

Tot i això, petits canvis en la situació de la depressió produirà diferències notables en la situació meteorològica. A causa d’aquesta possible variació caldrà seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

 

16 de gener de 2020

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 101

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia