Acció Exterior i Unió Europea

El conseller Bosch durant la seva intervenció al Parlament.

Debat general sobre corrupció

Bosch al Parlament: "En breu signarem el conveni per implantar bústies 100% anònimes de denúncia de casos de corrupció"

El conseller explica els grans eixos de l'estratègia de lluita contra la corrupció que ha aprovat el Govern aquest mes de gener

query_builder   5 febrer 2020 18:21

event_note Nota de premsa

Debat general sobre corrupció

Bosch al Parlament: "En breu signarem el conveni per implantar bústies 100% anònimes de denúncia de casos de corrupció"

El conseller explica els grans eixos de l'estratègia de lluita contra la corrupció que ha aprovat el Govern aquest mes de gener

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha anunciat aquest dimecres des del Parlament que aviat se signarà "el conveni amb GlobaLeaks que possibilitarà la creació de bústies de denúncia 100% anònimes per denunciar casos de corrupció”.

El conseller Bosch durant la seva intervenció al Parlament.
El conseller Bosch durant la seva intervenció al Parlament.

Aquest nou canal segur permetrà que qualsevol persona pugui alertar sobre un possible cas de corrupció a l’administració sense temor a possibles represàlies. Per fer-ho, es replica una eina promoguda pel grup activista Xnet, que ha assessorat de manera voluntària el procés per garantir-ne els requeriments tecnològics i metodològics necessaris perquè la protecció d'aquests alertadors estigui al més alt nivell dels estàndards internacionals. Es tracta d'una de les principals mesures incloses a l’estratègia de lluita contra la corrupció i per la integritat pública, aprovada pel Govern a mitjans de gener, i impulsada per la secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucional i Transparència.

Tal com ha explicat el conseller en el marc del debat general sobre corrupció, l’estratègia constarà de “25 mesures concretes a desplegar en dos anys, tindrà efectes positius en poc temps” i s’aplicarà a tota l’administració de la Generalitat.  El conseller ha  destacat també el mètode per elaborar-la: “S’ha fet a partir de la participació de la societat civil i experts i amb un estudi” –dut a terme per l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua)– “que prova l’efectivitat contrastada a nivell internacional”. El document estratègic aplicarà mesures també en l’àmbit de la contractació pública, la fiscalitat, les dades obertes i la direcció pública, entre d’altres.

Som capdavanters a l’Estat en fer transparent la contractació pública, i volem ser-ho encara més”, ha remarcat Alfred Bosch que ha fet referència també a l’índex de transparència que estableix la plataforma independent DYNDRA i que situa Catalunya al capdavant de l’Estat amb una puntuació de 93 sobre 100.

Durant la sessió al Parlament, el conseller ha carregat contra Ciutadans i Partit Popular, i ha fet referència als portals de transparència desactualitzats a comunitats presidides per aquests grups com és el cas d’Andalusia, o la persecució que han patit les persones que han denunciat trames de corrupció precisament per la inexistència de bústies de denuncia anònimes, com ara el Cas Gürtel que ha afectat el PP.

En aquest sentit, Bosch ha reiterat el compromís del govern català en matèria de transparència. “M’enorgulleix formar part d’un Govern que no té res a amagar i que pot explicar tranquil·lament tot el que fa i per què ho fa”, ha conclòs.

L’estratègia de lluita contra la corrupció i per la integritat pública és part de l’Agenda 2030 i desplega l’Objectiu pel Desenvolupament Sostenible (ODS) 16, i ha estat fruit del treball conjunt i la coordinació de la Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, la Secretaria General del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i la Secretaria d’Administració i Funció Pública del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

La voluntat del Govern de lluitar contra la corrupció s’inscriu en les recomanacions d’organismes internacionals, com l’OCDE, Transparència Internacional i també les Nacions Unides que plantegen la necessitat d’abordar de forma estructural la lluita contra el frau i la corrupció.

Més informació sobre l’estratègia a la pàgina web de Transparència i Govern Obert.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia