Interior

Conseller Buch:

Conseller Buch: "Encara tenim l'episodi actiu, no ens podem relaxar perquè les properes 24h poden ser difícils"

query_builder   22 gener 2020 16:22

event_note Nota de premsa

Conseller Buch: "Encara tenim l'episodi actiu, no ens podem relaxar perquè les properes 24h poden ser difícils"

Foto

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha presidit aquest migdia una nova reunió del comitè tècnic del Pla d’Emergències INUNCAT en el marc del seguiment dels efectes i evolució del temporal Glòria.

El conseller ha destacat que “encara tenim l’episodi actiu, no ens podem relaxar perquè les properes 24h poden ser difícils”. En aquest sentit, Buch ha demanat a la ciutadania, un cop més, que “continuïn seguint els consells dels serveis d’emergències i seguretat i estiguin atents i amatents a tots els avisos”. “No podem normalitzar la situació perquè ja faci 3 dies que dura”, ha insistit.

Davant una possible intensificació del temporal aquesta tarda-vespre, el conseller ha explicat que “tots els serveis d’emergències i seguretat continuen reforçats i el Govern en ple està actiu i treballant ens cadascun dels seus àmbits d’actuació”.

El titular d’Interior ha reiterat el seu agraïment a tots els efectius que estan treballant durant aquest episodi “d’alta complexitat i excepcionalitat” i els ha transmès “confiança en la seva professionalitat”.

Buch també ha posat en valor la feina dels mitjans de comunicació “per l’ajuda que ens esteu donant a l’hora de difondre els missatges de prevenció i alerta a la ciutadania”.

A la reunió del comitè tècnic també hi han participat la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, del director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, del director Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, i de comandaments i tècnics del telèfon d’emergències 112 de Catalunya, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Protecció Civil de la Generalitat, Servei Meteorològic de Catalunya, Agència Catalana de l’Aigua, Creu Roja, Ferrocarrils de la Generalitat, Adif, Renfe i Carreteres de la Generalitat, entre altres.

Actualització de l’emergència del Pla INUNCAT

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es manté la previsió de l’arribada d’un nou front de precipitacions aquesta tarda i nit. Aquest nou episodi de pluges entrarà pel litoral i s’estendrà fins al nord-est de Catalunya. Aquestes precipitacions es trobaran un territori que ja acumula molta aigua i ha començat a patir desbordaments dels rius a la zona de Girona.

Augment dels cabals dels rius

En general els cabals dels rius a la demarcació de Girona són molt elevats, però en aquests moments els cabals van a la baixa aprofitant la treva de les pluges d’aquest matí. Igualment, des de l’ACA es fa un especial seguiment dels rius Muga, Fluvià, Ter, Onyar, Besòs, Llobregat i Daró. A més, és especialment crítica la situació a la Tordera, on ja s’ha superat el llindar d’emergència i s’han hagut de fer evacuacions preventives.

Aprofitant també la treva de les precipitacions, l’Agència Catalana de l’Aigua ha informat que començarà a desembassar aigua del pantà de Susqueda per evitar arribar a la seva capacitat màxima i per poder captar més aigua, davant de l’arribada del segon episodi de pluges.

Protecció Civil aconsella:

  • No romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.
  • No deixeu tampoc els cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs.
  • No intenteu travessar mai, ni a peu ni amb vehicle, zones amb acumulació d’aigua, inclòs l’entorn urbà, ni ponts on l’aigua estigui prop de la via.

Es manté, també, la recomanació d’evitar la mobilitat interurbana per evitar posar-se en situacions de risc als municipis de la conca de la Tordera, Alt i Baix Empordà, Gironès i Pla de l’Estany. En aquestes comarques, també estan suspeses les activitats a l’aire lliure en el medi natural.

En tot cas, si no podeu evitar o ajornar els vostres desplaçaments tingueu present que la pluja augmenta el risc d’accident de trànsit per la reducció de la visibilitat i l’aigua a l’asfalt i recomanem seguir aquests consells:

  • Modera velocitat, la pluja augmenta el temps de frenada
  • Augmenta distància seguretat amb el vehicle que tens al davant per evitar encalços
  • No facis avançaments si la visió és reduïda
  • Si tens problemes de visibilitat, atura el vehicle i senyalitza la posició
  • En cas d'hidroplanatge (aquaplàning) si disposes d’ABS, frena amb decisió fins que t’aturis, i si el vehicle no està equipat amb aquest dispositiu, frena de forma suau i redueix les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.
  • En cas d’haver de travessar un bassal gran per l’acumulació d’aigua, circula amb primera marxa i lentament
  • Es recomana no travessar zones inundables encara que semblin de poca profunditat, perquè pots ser arrossegat fàcilment pel corrent

Trucades al 112 i serveis dels bombers:

El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut, fins a les 14:00 hores, un total de 12.459 trucades (9.424 incidents) pel temporal. Per comarques, les trucades s’han fet des de: Barcelonès (3.548), Baix Llobregat (1.699), Maresme (1.427), Vallès Occidental (1.250), Vallès Oriental (993), Garraf   (552), Selva (455), Tarragonès (278), Baix Ebre (265), Gironès (250). Per municipis, les trucades s’han fet des de: Barcelona (2.407), Badalona (525), Mataró (470), Castelldefels (434), L'Hospitalet de Llobregat (394), Sabadell (273), Terrassa (220), Sant Cugat del Vallès (208), Sitges (164) i El Prat de Llobregat (156)

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant intensament, amb molt simultaneïtat, arreu de Catalunya pels problemes causats pel temporal. El nombre d’alertes no ha baixat durant el matí.  Entre les 7h i les 14h, s’han registrat 822 avisos. Així, del que portem de temporal ja s’han superar els 6700 avisos.

La situació més complicada es troba als dos extrems de país, molt afectades per inundacions.

Per regions d’emergències (total episodi des de diumenge i fins les 14h):

  • R.E. Girona: 777
  • R.E. Metropolitana Nord:  2658
  • R.E. Metropolitana Sud: 2183
  • R.E. Centre: 200
  • R.E. Lleida: 178
  • R.E. Tarragona: 252
  • R.E. Terres de l’Ebre: 252

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant, conjuntament amb Salvament Marítim, Mossos d’Esquadra, Policia Local i Creu Roja, en la recerca d’un home a Palamós que està desaparegut des d’ahir a la nit, després de caure a l’aigua quan intentava amarrar el vaixell al port.

D’altra banda, també s’ha fet el rescat de vàries persones a la zona propera a la desembocadura del Tordera. Entre elles, dues persones aïllades junt amb els seus dos animals de companyia, que estaven aïllades a casa seva a Can Pujades, Tordera. També efectius del GRAE amb helicòpter han  rescatat a Tordera un home de la teulada de casa seva i 5 persones del càmping els Pins. A Malgrat també s’han evacuat 4 persones més del càmping Mar i Sol. Totes elles han estat rescatades il·leses.

D’altra banda, a camps de les Roques, Bàscara, també estan realitzant el rescat de dos operaris que es troben aïllats a sobre d’una retroexcavadora i envoltats d’aigua. Ambdós estan en bon estat. El rescat l’estan duent a terme 5 dotacions, GRAE subaquàtic i un helicòpter amb GRAE muntanya. També han ajudat a dues persones que s’han vist arrossegades per l’aigua d’un torrent mentre anaven amb el seu vehicle a Masies de Rodes. Les dues han pogut sortir en bon estat. S’han activat per aquest servei dues dotacions.

Els Bombers han revisat un vehicle localitzat a Sant Feliu de Buixalleu que estava pràcticament submergit, descartant que hi hagués cap persona afectada al seu interior.

Finalment, a Arnes també s’ha ensorrat parcialment la teulada d’una granja d’uns 300m2 pel pes de la neu, causant la mort d’un cavall. Els Bombers, que han desplaçat una dotació, han apuntalat les parets.

Protecció Civil de la Generalitat manté actiu el dispositiu especial al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, per la resolució d’incidències amb presència dels cossos d’emergències, gestors d’infraestructures i serveis bàsics i contacte amb els Ajuntaments i Consells Comarcals.

Afectacions en l’àmbit educatiu

El departament d’Educació ha informat que davant del creixement dels cabals dels rius en algunes zones i les previsions de més pluges, alguns centres educatius que havien obert avui al matí tancaran finalment aquesta tarda. Per aquest motiu, la xifra d’alumnes afectats a tot Catalunya en la jornada d’avui arribarà als 170.000 en total, és a dir, 21.000 més dels que s’havien comptabilitzat a primera hora de la jornada.

Un dels municipis que ha decidit clausurar tots els centres educatius aquesta tarda és Castelldefels (Baix Llobregat), mesura que afecta un total de 7.644 alumnes. També han decidit fer el mateix els centres educatius de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), amb un total de 2.195 alumnes afectats. Igualment, aquesta tarda tancaran els centres de Tordera (Maresme), amb 2.609 alumnes; i els de Roda de Ter (Osona), amb 1.047 alumnes.

Aquesta tarda tampoc no obriran les escoles Vedruna i de la Salle de Manlleu (Osona); l’institut de Sant Quirze de Besora (Osona) i l’escola de Montesquiu (Osona), amb una afectació conjunta de 1.680 alumnes més.

Durant el matí, també s’han afegit al tancament alguns centres educatius que no ho havien comunicat a primera hora. Això ha fet incrementar la xifra d’alumnes afectats en alguns territoris. Així, finalment, a la zona del Maresme i el Vallès Oriental, l’afectació total d’alumnes sense classe supera els 18.000. A les Terres de l’Ebre, el nombre d’alumnes afectats és de 21.980, mentre que, a la Catalunya Central, és de 3.124. La demarcació de Girona es manté com la més afectada pel tancament de centres, amb 107.000 alumnes sense classe. A Barcelona ciutat, el nombre d’alumnes afectats pel tancament de centres ha estat finalment de 1.848, amb sis centres educatius tancats.

Rutes de transport escolar suspeses

Pel que fa a les rutes de transport escolar suspeses a causa del temporal, la cancel·lació del servei ha afectat un total de 2.266 alumnes. Entre les línies suspeses, n’hi ha 8 del Berguedà, 8 al Vallès Oriental, 8 a l’Alt Urgell, 8 a l’Alta Ribagorça, 5 al Pallars Sobirà, 3 al Maresme, 1 al Ripollès, 1 a la Garrotxa i 1 a Barcelona.

Assistències mèdiques:

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha realitzat, fins el moment, un total de 66 assistències sanitàries a causa del fort vent. D'aquestes, 59 han requerit trasllat sanitari.

Incidències viàries:

Hi ha 68 trams afectats de la xarxa viària catalana pel temporal Glòria

Demarcació de Barcelona (22 trams afectats)

12 vies tallades per inundacions, esllavissades o obstacles a la via:

  • C-32 Castelldefels en sentit sud i en sentit Barcelona només un carril obert
  • C-25 Gurb
  • C-153 Gurb
  • BV-5301 Montseny
  • BV-6001 Malgrat de Mar
  • GI-512 Tordera
  • C-1415c Mataró i hi ha un carril tallat a N-II
  • BV-5128 Sant Cebrià de Vallalta
  • B-500 Sant Fost de Campsentelles
  • C-1413a Sentmenat
  • C-17z a Montesquiu
  • N-141D Folgueroles

A més, es fa pas alternatiu a la C-55 a Cardona, , a la BV-5111 a Arenys de Munt i a la BV-2005 Torrelles de Llobregat. A la C-37 hi ha restriccions al túnel de Bracons.

Per neu hi ha afectades amb obligatorietat de cadenes 4 carreteres

  • B-401 Vallcebre
  • BV-4243 Castellar del Riu
  • BV-4025 Fígols
  • BV-4021 Sant Julià de Cerdanyola

Per vent  hi ha tallades la BV-4024 a Guardiola de Berguedà i BV-4031 a Castellar de N’Hug

Demarcació de Girona (30 trams afectats)

14 trams tallats a Girona per inundacions, esllavissades o obstacles:

  • C-35 i BV-5123 Hostalric
  • Camí asfaltat Parlavà - Fonolleres    
  • GIV-6321 Bellcaire d'Empordà
  • GI-643 Gualta
  • GIV-6703 Quart
  • GI-555 Riudarenes
  • GIV-6226 Garrigàs
  • GIV-5232 Tortellà
  • GIP-5129 Borrassà
  • GIP-6831 i GI-682 Blanes
  • GI-542 Osor
  • GI-551 Sant Hilari Salcam

A més a la C-25 a Espinelves hi ha un carril obert en cada sentit per esllavissades i es fa pas alternatiu a l’N-260 a Ribes de Freser (punt quilomètric 126) i també a l’altura de Vall de Bianya. A l’N-141e a Bescanó es fa pas alternatiu per esllavissades.

A la demarcació de Girona per neu esta tallada la GIV-4016 a Planoles i calen cadenes a:

  • N-260 Ribes de Freser-Toses (també restringit el pas a vehicles de 3a categoria)
  • C-38 Molló
  • GI-501 Agullana - la Vajol
  • GIV-4035 Guils de Cerdanya
  • GIV-4036 Urús
  • GIV-4082, GI-400 i GIV-4033 Alp
  • GIV-4034 Fontanals de Cerdanya
  • GIV-4032 Isòvol
  • GIV-4031 Meranges

Demarcació de Tarragona (8 trams afectats)

Hi ha 2 vies tallades a Tarragona per inundacions o obstacles:

  • C-12 Tortosa
  • TP-3311 Galera

A més, a només un carril obert per sentit a la C-42 a l’Aldea també per inundacions i a la TV-2005 Aiguamúrcia hi ha 1 carril tallat i a la T-301 a Tortosa hi ha restringit el pas a vehicles de 3a categoria pel mateix motiu. A la N-420 Caseres es fa pas alternatiu per despreniments.

Per neu és obligatori cadenes a la T-330 A Arnes i a la T-334 a Horta de Sant Joan.

Demarcació de Lleida (8 trams afectats)

Hi ha 8 vies a Lleida hi ha  afectades per la neu on són necessàries les cadenes:

  • N-260 Soriguera- Ribera d'Urgellet (Port del Cantó. Restringit, a més, pas vehicles 3a categoria
  • C-28 Arties – Esterri Àneu
  • C-142b Pla de Beret
  • C-462 Coll de Port
  • C-563 Coll de Josa
  • L-501 Vall de Boí al Pla de l’Ermita
  • L-500 Pont de Suert al Balneari de Boí
  • C-147 Esterri d'Àneu-Alòs Isil

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia