Direcció General de Comunicació

El Govern destinarà 10 milions d'euros al desplegament de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya

El Govern destinarà 10 milions d'euros al desplegament de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya

query_builder   18 febrer 2020 14:50

event_note Nota de premsa

El Govern destinarà 10 milions d'euros al desplegament de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya

 

  • El Govern ha aprovat l’estratègia d’intel·ligència artificial de Catalunya ‘Catalonia.AI’
  • En el marc de l’estratègia, neix CIDAI, un centre d’innovació en Intel·ligència Artificial (IA) al servei d’empreses i institucions per promoure l’adopció d’aquesta tecnologia a Catalunya
  • L’IA és una de les tecnologies digitals avançades que més impacte econòmic i social tindrà els propers anys, i s’estima que el 2030 provocarà un increment addicional de més de 15 bilions de dòlars del PIB mundial

Catalunya disposa des d’avui d’un pla estratègic de país centrat en la intel·ligència artificial (IA) pioner a tot l’Estat i alineat amb els eixos estratègics de la Comissió europea en aquest àmbit. Es tracta de ‘Catalonia.AI’, l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya, que ha estat aprovada pel Consell Executiu.

‘Catalonia.AI’ és una estratègia de país transversal, multisectorial i centrada en les persones que vol aprofitar tot el potencial de la intel·ligència artificial en benefici de la societat i fer de Catalunya un pol tecnològic mundial en tecnologia d’intel·ligència artificial.

L’Estratègia prioritzarà sectors com la salut, l’educació, la mobilitat, la sostenibilitat, l’economia productiva, l’agroalimentació i els serveis públics, i es desplegarà amb un pla d’actuació al voltant de sis eixos: ecosistema; recerca i innovació; talent, infraestructura i dades; adopció de la IA i ètica i societat.

L’estratègia ‘Catalonia.AI’ es posa en marxa amb una dotació específica de 10 milions d’euros de pressupost a tres anys, que es destinaran, entre d’altres, a la creació del clúster ‘Catalonia.AI Alliance’, de la Xarxa de Recerca i Innovació en IA i de l’Observatori Ètic de la Intel·ligència Artificial.

També en el marc de ‘Catalonia.AI’, i com a iniciativa destacada, neix el CIDAI (Center for Innovation in Data Tech and Artificial Intelligence), com a peça fonamental de l’estratègia per promoure l’adopció de l’IA a Catalunya. El CIDAI és una aliança publicoprivada constituïda com un centre d’innovació en xarxa referent al servei d’empreses i institucions que comptarà amb un pressupost de 3 milions d’euros, dels quals 1,2 milions (un 40% del total del projecte) els aportarà la Generalitat.

El CIDAI es posa en marxa promogut per administracions públiques — Generalitat de Catalunya (a través del Departament de Polítiques Digitals) i Ajuntament de Barcelona (mitjançant Barcelona Activa) —; centres tecnològics i de recerca — Eurecat, Barcelona Supercomputing Center (BSC), Centre de Visió per Computador (CVC) i i2cat —; i empreses — Microsoft, Everis i SDG Group —.

Com a iniciativa de país, el CIDAI neix amb la voluntat d’incorporar altres socis i col·laboradors.

La importància d’una estratègia de país en IA

L’IA és una de les tecnologies digitals avançades que més impacte econòmic i social tindrà els propers anys, i s’estima que el 2030 provocarà un increment addicional de més de 15 bilions de dòlars del PIB mundial. Però aquest increment no serà uniforme: aquells països que apostin pel desenvolupament tecnològic seran els que capturaran més creixement econòmic i en conseqüència, ocupació de qualitat i benestar pels seus ciutadans.

És per això que molts estats d’arreu del món estan apostant per aquesta tecnologia i disposen d’una estratègia en l’àmbit de la intel·ligència artificial, i que la Comissió Europea també va adoptar la seva estratègia en aquest àmbit l’abril de 2018 amb un pla coordinat amb els Estats membres per fomentar el desenvolupament i l’ús de l’IA a Europa prioritzant quatre àrees: incrementar la inversió, fer més dades disponibles, fomentar el talent i garantir la confiança en l’IA.

En aquest context, i dins l’estratègia digital per fer de Catalunya una nació digital avançada de referència mundial, el Govern ha desenvolupat estratègies de país específiques en tecnologies disruptives com la 5G i la Blockchain, i ara la d’intel·ligència artificial, per aprofitar el potencial d’aquestes tecnologies com una gran oportunitat de país en benefici de la societat.

Catalunya disposa de les capacitats i potencialitats que la situen en una posició privilegiada per liderar el desenvolupament i adopció de l’IA al sud d’Europa i esdevenir un pol tecnològic mundial en aquest àmbit. Compta amb una comunitat científica i acadèmica en el camp de l’IA de prestigi internacional, amb universitats i centres de recerca i tecnològics entre els més punters d’Europa; disposa d’infraestructures científiques de primer ordre, amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC) al capdavant; i un potent Sector TIC, amb 180 empreses especialitzades en intel·ligència artificial que facturen 1.350 milions d’euros i ocupen 8.500 treballadors.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia