Justícia, Drets i Memòria

.

Hi ha 16 noies amb mesures d'internament

Justícia obre un mòdul pioner amb visió feminista per a menors privades de llibertat

Està ubicat al Centre Educatiu Els Til·lers de Mollet del Vallès

query_builder   6 març 2020 12:06

event_note Nota de premsa

Hi ha 16 noies amb mesures d'internament

Justícia obre un mòdul pioner amb visió feminista per a menors privades de llibertat

Està ubicat al Centre Educatiu Els Til·lers de Mollet del Vallès

.

El Departament de Justícia ha posat en marxa el nou mòdul per a noies menors privades de llibertat al Centre Educatiu Els Til·lers de Mollet del Vallès (Vallès Oriental). Es tracta d’una unitat pionera que, de forma transversal, incorpora la visió feminista i l’empoderament de la dona en tots els tallers, activitats educatives i tutories individualitzades.

L’objectiu és que les noies evitin relacions tòxiques, de dependència o control. Un 25% de les internes actuals han comès delictes empeses per la seva parella, fruit d’una relació de domini. N’hi ha d’altres que han passat per situacions de violència masclista que no són capaces d’identificar. Les internes acostumen a ser persones vulnerables i desprotegides, víctimes de maltractaments o situacions traumàtiques.

Aprofitant la proximitat del Dia Internacional de les Dones, al mòdul s’hi està celebrant la Setmana de la dona amb tallers específics sobre el masclisme en el llenguatge col·loquial i en les lletres de cançons actuals.

El mòdul

El mòdul va entrar en funcionament a finals d’any i està ocupat per les 16 joves que actualment compleixen una mesura d’internament a Catalunya per haver comès un delicte. La majoria d’elles provenen del Centre Educatiu Can Llupià de Barcelona, que era on fins ara hi havia la unitat de noies.

Aquest nou mòdul d’Els Til·lers té capacitat per a 25 noies i disposa de setze dormitoris, dues zones de lavabos, un despatx d’educadors, dues sales de dia i un menjador. El Departament ha invertit 1.771.535 euros en la rehabilitació, la dotació de serveis, el mobiliari i el personal. Hi treballen 25 professionals, entre psicòlegs, educadors, treballadors socials i monitors.

El perfil de les internes

Les menors internes de la justícia juvenil són, majoritàriament, de nacionalitat espanyola. Estan privades de llibertat una mitjana de 230 dies. Un 32% dels delictes que cometen són robatoris, un 25% són lesions en l’àmbit familiar i un 19% lesions.

Un 35% de les noies ha tingut intents de suïcidi, un 65% ha patit violència a la llar i un 70% ha estat víctima de maltractament infantil. Un 82% és consumidora de tòxics com ara marihuana, haixix, alcohol o pastilles. Totes tenen un rendiment escolar baix. Les joves internes suposen un 5% de tota la població dels centres de justícia juvenil de Catalunya.

El Departament de Justícia ha format els 500 treballadors de l’àmbit de la justícia juvenil perquè incorporin la visió de gènere en el seu treball diari.

7 centres educatius

A Catalunya hi ha 7 centres educatius de justícia juvenil amb 348 places, 43 de les quals creades al 2019 per fer front a l’increment de joves condemnats a internament. Actualment la població total de menors interns és de 292.

A banda de la nova unitat de noies, al Centre Educatiu Els Til·lers s’hi ubica la Unitat terapèutica de la justícia juvenil, amb 18 menors interns que pateixen patologies mentals i problemes de toxicologia.

6  

Imatges

La consellera Capella amb les noies de Til·lers

La consellera Capella amb les noies de Til·lers 159

Taller d'empoderament amb les noies de Til·lers

Taller d'empoderament amb les noies de Til·lers 145

Dues noies a la seva habitació

Dues noies a la seva habitació 131

Una noia a l'exterior de la seva habitació

Una noia a l'exterior de la seva habitació 107

Tutoria d'una educadora amb una noia

Tutoria d'una educadora amb una noia 73

Cartell fet  per les noies de Til·lers amb motiu del dia de la Dona

Cartell fet per les noies de Til·lers amb motiu del dia de la Dona 79

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia