Justícia, Drets i Memòria

.

L'homenatge es farà en el marc del Dia Internacional de les Dones

El Govern homenatja Generosa Cortina

Acte en record de la deportada a Ravensbrück i resistent antifeixista en el marc del Dia Internacional de les Dones

query_builder   6 març 2020 09:30

event_note Nota de premsa

L'homenatge es farà en el marc del Dia Internacional de les Dones

El Govern homenatja Generosa Cortina

Acte en record de la deportada a Ravensbrück i resistent antifeixista en el marc del Dia Internacional de les Dones

.
Arxiu família Soldevila

Dissabte, 7 de març, tindrà lloc un homenatge a Generosa Cortina, deportada a Ravensbrück, al seu poble, Son (Pallars Sobirà). La consellera de Justícia, Ester Capella, presidirà els actes d’homenatge, que començaran a les 12 h amb la inauguració d’una senyalització de la xarxa d’Espais de Memòria al lloc on va néixer, Casa Moreu. Posteriorment, a les 12.30 h, tindrà lloc un acte institucional a l’edifici Les escoles. A més de la consellera, hi participaran Rosa Amorós, delegada territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i l’Aran; Laura Tristan, consellera del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i la historiadora Noemí Riudor.

Resistent antifeixista

Generosa Cortina Roig (Son, 19 d’abril de 1910 - Tolosa de Llenguadoc, 30 de desembre de 1987) va anar a viure a viure a França, on tenia una germana l’any 1925. El 1931 es va casar amb Jaume Soldevila Pich i, des de llavors, van viure a Tolosa de Llenguadoc.

Durant la Segona Guerra Mundial, tant ella com el seu espòs van ser agents de la xarxa d’evasió Françoise i de la xarxa d’informació belga Jean. Per mitjà d’aquesta xarxa, en Jaume i els seus germans, Joan i Ricardo, van organitzar la línia Sol, amb la qual van aconseguir connectar Tolosa amb Barcelona i van ajudar moltes persones a fugir del nazisme. Es tractava d’una xarxa d’informació i d’evasió aliades que, durant la Segona Guerra Mundial, va unir Tolosa de Llenguadoc amb Barcelona, gestionada per 4 membres d’una mateixa família, i amb molta implicació pallaresa. Generosa Cortina era l’encarregada de custodiar la informació a casa i de lliurar-la a una altra agent.

Presonera a Ravensbrück

El 13 d’abril de 1944 l’exèrcit alemany va detenir un agent belga i aquest fet va provocar la caiguda de la línia Sol. El 15 de maig va ser detinguda per la Gestapo i empresonada. El 2 de juliol pujava al tren fantasma on van viatjar més de 700 persones patint intensos bombardejos amb destinació a Ravensbrück. Hi va arribar el 30 d’agost. Van assignar-li el número 65.475, escrit en un braçalet que va conservar tota la vida. Durant el captiveri va ser obligada a treballar, com a mà d’obra esclava, en una indústria de guerra alemanya.

Amb l’avanç dels aliats, els alemanys van evacuar els presoners dels camps a peu i van assassinar els qui no podien caminar. Generosa Cortina defallia i va ser ajudada per les seves companyes. L’anomenaven Gracieuse, que significa amable i desinteressada, perquè sempre patia per les companyes i les cuidava. El 3 de maig de 1945, finalment, van ser alliberades per les tropes russes. Després de la guerra, els EUA li van concedir la Medal of Freedom. França li va atorgar la Croix de Chevalier de la Légion d’Honneur.

 Dia Internacional de les Dones

L’homenatge a Generosa Cortina es farà en el marc del Dia Internacional de les Dones. També amb motiu d’aquesta data, l’exposició “El camp de concentració per a dones de Ravensbrück”, produïda per l’Amical de Ravensbrück, es podrà visitar a l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu durant tot el mes de març.

1  

Imatges

Foto. Arxiu família Soldevila

Foto. Arxiu família Soldevila 527

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia