Servei Meteorològic de Catalunya

N

L'episodi de precipitació deixa més de 200 mm al massís dels Ports

query_builder   17 març 2020 14:50

event_note Nota de premsa

L'episodi de precipitació deixa més de 200 mm al massís dels Ports

  • S’han recollit més de 50 mm a gran part del Pirineu occidental i al voltant del Penedès i del Garraf
  • Més de mig metre de neu nova a cotes altes al Pirineu occidental, sobretot al voltant del PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Entre el diumenge 15 de març al vespre i avui dimarts 17 al  matí s’han recollit quantitats de precipitació molt variades a Catalunya, des de menys de 10 mm a sectors baixos de Ponent, de la plana de Vic o de l’Empordà, fins a més de 200 mm al massís dels Ports. Al Pirineu occidental i al voltant del Penedès i del Garraf també s’hi han recollit més de 50 mm. Cal dir que a bona part del país gairebé no hi havia plogut des de l’excepcional temporal del mes de gener.

Mapa PPT

El mapa mostra la precipitació acumulada al llarg del temporal i s’ha obtingut a partir de les dades de 261 pluviòmetres, 184 de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 77 de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM). Destaca el contrast extrem que s’observa a les Terres de l’Ebre, amb quantitats superiors als 250 mm a les parts altes del massís dels Ports i, en canvi, inferiors als 5 mm en alguns punts de la vall de l’Ebre, a menys de 20 km de distància.


Més de 250 mm al massís dels Ports

La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions automàtiques de la XEMA i manuals de la XOM que entre el diumenge 15 i el dimarts 17 de març a les 13h han recollit més de 50 mm. En el cas de les estacions de la XOM es tracta de la precipitació acumulada fins a les 9 del matí.

Taula PPT

Malgrat les importants acumulacions de pluja, en general ha caigut de manera pausada, amb intensitat entre feble i moderada, tot i que en alguns sectors de les Terres de l’Ebre o del Penedès ha arribat a caure al voltant d’1 mm en 1 minut i fins a més de 10 mm en 10 minuts. D’altra banda, només s’ha registrat una tempesta que hagi descarregat llamps a terra, concretament dilluns a la tarda al Baix Camp.


Mig metre de neu nova a cotes altes del Pirineu occidental

Al llarg de dilluns ha nevat a tot el Pirineu i Prepirineu amb una cota de neu que ha oscil·lat entre els 1.500 i els 2.000 m. Els gruixos més importants, superiors als 50 cm, s’han mesurat a cotes altes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a cavall de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Vall Fosca (Pallars Jussà). La taula següent recull els gruixos mesurats per les estacions meteorològiques automàtiques i els observadors i vigilants de la XOM:

Taula GN

Formació d’una depressió aïllada a nivells alts

L’episodi de precipitació ha estat provocat per l’arribada d’un solc provinent de l’Atlàntic i la posterior formació d’una baixa freda a nivells mitjans i alts, deslligada del corrent general, que dilluns s’ha situat al sud  de la península Ibèrica. Els mapes següents mostren aquesta evolució en 24 hores, segons les topografies de 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud) de diumenge al migdia (esquerra), la nit de diumenge a dilluns (al mig) i dilluns al migdia (dreta).

Mapes WRF

En superfície, la formació d’una petita baixa mediterrània ha reforçat el vent de llevant a Catalunya, que ha provocat forta maror (onades de fins a 2,5 m d’altura).

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat

17 de març de 2020

4  

Imatges

Mapa PPT 15-17

Mapa PPT 15-17 263

Taula PPT 15-17

Taula PPT 15-17 49

Taula GN 15-17

Taula GN 15-17 36

Mapa WRF 500 hPa

Mapa WRF 500 hPa 62

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 351

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia