Justícia, Drets i Memòria

.

Les presons aprovaran el confinament domiciliari de 15 persones privades de llibertat amb un 100.2

query_builder   2 abril 2020 14:47

event_note Nota de premsa

Les presons aprovaran el confinament domiciliari de 15 persones privades de llibertat amb un 100.2

Representen el 15 % del conjunt dels presos en segon grau i mesures de flexibilització

Justícia pren mesures d’acord amb la demanda de les Nacions Unides i el Consell d’Europa

Les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Catalunya aprovaran que 15 persones recluses en segon grau i amb un 100.2 passin el confinament pel coronavirus a casa seva transitòriament, durant l’emergència. Es tracta del 15 % del conjunt dels presos en aquestes circumstàncies. És la primera vegada que els centres penitenciaris de la Generalitat es plantegen una mesura d’aquestes característiques, d’acord amb una interpretació no restrictiva del Reglament penitenciari. Són decisions inèdites, justificades per un context de crisi sanitària. Quatre d’aquestes persones són internes del CP Dones (Barcelona) i ja estan a casa seva. Els 11 restants són interns del CP Quatre Camins (la Roca del Vallès). Tractant-se d’una iniciativa sense precedents, la junta de tractament de Quatre Camins traslladarà la decisió al jutjat de vigilància sense fer-la immediatament executiva, a l’espera del vist-i-plau judicial. La resta de centres penitenciaris, han descartat tots els casos que han avaluat. El jutjat de vigilància penitenciària n’informarà la Fiscalia perquè es posicioni. Després, decidirà si ratifica o tomba la proposta de les presons. En cas de recurs, l’última instància és l’audiència de la demarcació.

 

 

Segons graus en 100.2 als centres penitenciaris de la Generalitat

Centres penitenciaris

Abans COVID-19

Progressats a

3r grau

Avui

Confinament a casa aprovat

Brians 1

29

18

11

0

Brians 2

15

8

7

0

Dones

11

7

4

4

Lledoners

22

5

17

0

Mas d’Enric

1

0

1

0

Puig Basses

33

13

20

0

Quatre Camins

46

5

41

11 (no executius)

Ponent

-

-

-

-

Joves

-

-

-

-

TOTAL

157

56

101

15


L’objectiu de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima és reduir al mínim la població reclusa per limitar el risc de contagi a les presons. Es tracta d’una iniciativa del Govern, instada també per les Nacions Unides i el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa.

Aquest dimarts, el Departament de Justícia es va adreçar a les direccions dels centres penitenciaris perquè estudiessin, cas per cas, la possibilitat del confinament domiciliari de les persones amb un segon grau flexibilitzat amb un 100.2, un article que permet la combinació del règim de vida ordinari amb el de semillibertat (tercer grau). Les juntes de tractament estan compostes per més de 10 professionals. Són juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres. Per formular la seva proposta, aquests equips estudien i avaluen els informes elaborats pels equips dels mòduls de la presó que estan en contacte diari amb les persones internes.

El 69 % dels presos en tercer grau ja passa el confinament a casa seva

El Departament de Justícia treballa per minimitzar la població i el risc de contagi a l’interior dels centres penitenciaris des del principi de la crisi. El confinament domiciliari de persones en 100.2 se suma al de la majoria dels tercers graus. Abans de l’emergència sanitària, els presos que dormien a casa cada dia (86.4) eren 325 i només representaven el 19 % de les 1.700 persones privades de llibertat i classificades en tercer grau. En canvi, des del 13 de març, la Generalitat ha aplicat aquesta mesura a 848 presos més, que equivalen a la meitat dels tercers graus. Per tant, a hores d’ara, ja hi ha un total de 1.174 reclusos en semillibertat que passen el confinament a casa seva, que són el 69 % del conjunt dels tercers graus de les presons de la Generalitat.

Tercer grau +

86.4 abans

Tercer grau + 86.4 afegits

Tercer grau + 86.4 actualment

Total població en tercer grau

Total població reclusa

325

848

1.174

1.700

8.400

19%

50%

69%

100%

 

Quan el 86.4 s’aplica als presos en tercer grau, el proposa la junta de tractament de la presó i el resol el Servei de Medi Obert de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. El sistema penitenciari n’informa la Fiscalia de vigilància penitenciària. En cas de recurs, el cas passa a la taula del jutge de vigilància. L’última instància és l’audiència de la demarcació. Un cop acabi la situació d’emergència sanitària, cada centre valorarà cas per cas si reverteix la mesura o si la manté.

El balanç: 11 interns positius de COVID-19

En aquests moments, 11 interns han donat positiu per coronavirus. D’aquests, set  estan ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa, i dos més en hospitals de la xarxa pública de Salut.  Dos dels 11 casos ja han estat donats d’alta. 35 casos més estan en estudi.  El Centre Penitenciari Dones de Barcelona (Wad Ras)  i el mòdul 5 de  Brians 1 es mantenen confinats, després de la detecció dels primers positius. També s’han confirmat 27 casos positius de coronavirus entre els funcionaris.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia