Justícia, Drets i Memòria

.

El servei evita el trasllat a les dependències judicials

Justícia habilita un servei de videoconferències perquè els detinguts declarin des de les comissaries

query_builder   8 abril 2020 09:51

event_note Nota de premsa

El servei evita el trasllat a les dependències judicials

Justícia habilita un servei de videoconferències perquè els detinguts declarin des de les comissaries

  • És una plataforma que permet la connexió a través de tauletes, ordinadors o telèfons mòbils
  • Sistema adquirit per fer front a la COVID-19
.
.

El Departament de Justícia ha posat en marxa un nou sistema telemàtic perquè els detinguts declarin davant dels jutges des de les comissaries de Mossos d’Esquadra i policies locals, sense haver de fer el trasllat als jutjats. Es tracta de la plataforma Cisco Webex, que permet la videoconferència a través de tauletes, ordinadors i telèfons mòbils.

No és necessari, per tant, que les comissaries disposin d’aparells específics de videoconferència. És un servei fàcil d'utilitzar que només necessita connexió a Internet. Permet establir el dia i l’hora per fer una vídeoconnexió, amb independència del dispositiu que s’usi per fer-ho i amb tants participants com sigui necessari. Es una connexió més robusta i segura que els sistemes convencionals d’ús particular. El Departament va adquirir les llicències de la plataforma Webex abans de l’emergència, i es va avançar a les possibles mesures per la COVID-19. Des de l’inici de l’estat d’alarma, els jutges han fet 263 declaracions a detinguts a través d’aquest sistema. Abans de l’emergència, les declaracions de detinguts per videoconferència eren pràcticament inexistents.

Connexió amb centres de salut i l’IMLCFC

El Departament de Justícia també ha habilitat el sistema Cisco Webex per a les comunicacions entres jutjats, centres hospitalaris i l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) per poder prendre decisions de forma telemàtica, com ara els internaments urgents de persones amb problemes de salut mental.

Més de 16.000 videoconferències a l’any als jutjats

El Departament de Justícia disposa d’un sistema de videoconferència a tots els jutjats de Catalunya, on es desenvolupen més de 16.000 videoconferències a l’any.

En l’actualitat els jutjats catalans poden utilitzar dos sistemes diferents de videoconferències que, a més, garanteixen la gravació de les declaracions, amb totes les garanties processals.

El més utilitzat és un equipament de videoconferència instal·lat a les 447 sales de vistes dels jutjats de Catalunya, repartides pels 49 partits judicials del territori, que permet l’establiment de comunicacions amb dues persones. I el segon, 119 equipaments de videoconferència mòbils repartits a les seus judicials que permeten les comunicacions amb més de dos participants.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia