Recerca i Universitats

FEDER cooperarius

El Govern inverteix set milions d'euros en projectes cooperatius destinats a equipaments científics i tecnològics compartits

query_builder   9 abril 2020 12:04

event_note Nota de premsa

El Govern inverteix set milions d'euros en projectes cooperatius destinats a equipaments científics i tecnològics compartits

  • Es donarà suport una despesa total de més de 18 MEUR gràcies a cofinançament procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
  • Els set projectes beneficiaris integren 25 centres de recerca, grans infraestructures científiques, universitats i agents de recerca del sistema de coneixement català
Feder cooperatius

El Govern, per mitjà de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, ha proposat el finançament de set projectes cooperatius de creació, construcció, adquisició i millora d'equipaments i plataformes científiques i tecnològiques compartides.

La inversió representa un total de 6.961.000 euros de cofinançament procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) sobre una inversió total de més de 18 milions d’euros, que es destinarà a iniciatives col·laboratives construïdes i presentades per un total de 25 de centres de recerca, grans infraestructures científiques, universitats i agents de recerca del sistema de coneixement català.

Els set projectes cofinançats abasten diverses àrees de col·laboració científica i àmbits de coneixement:
  • El projecte METCAM-FIB, per a l’adquisició d’un microscopi electrònic de transmissió amb correctors d'aberracions monocromat i feix d'ions focalitzat,està liderat des de l’ Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), i disposa d’un cofinançament FEDER de 2.049.000 euros.
  • L’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB) és el principal beneficiari del projecte de crio-microscopi electrònic de transmissió amb detector directe d’electrons per l’anàlisi de macromolècules biològiques, que suposa una inversió de 850.000 euros.
  • La iniciativa per a la posada en funcionament d’un microscopi electrònic de transmissió i escombrat (STEM) està liderada per la Universitat de Barcelona(UB) amb un cofinançament FEDER proposar de 1.675.000 euros.
  • La creació i desenvolupament de la Plataforma de Proteòmica Biomèdica per aplicacions biomèdiques i translacionals preveu l’entrada en funcionament d’un espectròmetre de masses d’última generació, una font d’ionització per  tecnologia xip i d’equips de cromatografia líquida i programació d’anàlisis de dades d’espectrometria de masses. El principal beneficiari dels 519.500 euros d’inversió és l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).
  • El Centre de Regulació Genòmica (CRG) lidera el projecte d’adquisició, instal·lació, posada en funcionament i utilització compartida d’equipaments  científics d’última generació en l’àmbit de l’anàlisi de proteïnes en mostres biomèdiques. S’hi proposa un cofinançament per valor de 593.000 euros per a la posada en marxa d’un citòmetre analitzador espectral, un espectròmetre de masses i un aparell de cromatografia líquida i programari i sistema d’emmagatzematge de dades.
  • L’adquisició d’un microscopi electrònic de transmissió de 200kV d’emissió de camp  (FETEM), amb microanàlisis de rX (EDS), imatge STEM i tomografia 3Dper completar la Plataforma  Nanotecnològicaen la Catalunya Sud suposarà una inversió de 649.500 euros. Compta com a entitat beneficiària amb la Universitat Rovira i Virgili (URV).
  • La Plataforma Lipidòmica de Catalunya està liderada des de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida – Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida). Preveu un cofinançament FEDER per valor de 625.000 euros destinats a un citòmetre analitzador espectral, un espectròmetre de masses i un aparell de cromatografia líquida, així com al programari i sistema d’emmagatzematge de dades.
Els tres projectes de microscòpia electrònica liderats per ICN2, IBMB i UB formaran una unitat d’ús i de servei. Es tracta del Centre de Microscòpia Avançada de Catalunya, que aspira a ser una nova infraestructura científico-tècnica singular del país (ICTS). Des de les seves ubicacions físiques respectives al Sincrotró Alba i al Parc Científic de Barcelona, aquests tres microscopis actuaran com una única comunitat d’usuaris científics que prestarà servei al conjunt del sistema de recerca de Catalunya.

La convocatòria per a projectes cooperatius destinats a equipaments científics i tecnològics es va obrir per mitjà de la Resolució EMC/337/2019, de 12 de febrer, i les bases reguladores es troben recollides en l'Ordre EMC/17/2019, de 8 de febrer.

En l’annex del comunicat trobareu detall de cadascun dels projectes beneficiaris de cofinançament FEDER a la convocatòria de projectes Cooperatius 2019, així com la relació completa dels agents del sistema català de coneixement implicats en cadascuna de les iniciatives.

1  

Fitxers adjunts

ANNEX - Projectes beneficiaris

ANNEX - Projectes beneficiaris
PDF | 100

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia