Direcció General de Comunicació

darp

El Govern treballa amb organitzacions agràries i sindicats els criteris d'actuació de la campanya agrària

query_builder   21 abril 2020 16:23

event_note Nota de premsa

El Govern treballa amb organitzacions agràries i sindicats els criteris d'actuació de la campanya agrària

  • El Departament d’Agricultura elabora amb el sector una guia de bones pràctiques que ha de fixar les pautes de funcionament i garantir la seguretat de la collita d’estiu

El Govern està redactant amb les organitzacions agràries i sindicats el document Guia de bones pràctiques i de criteris d’actuació davant del risc del Covid-19 en activitats i empreses agràries. El document ha de fixar les pautes de funcionament i garantir la seguretat de la campanya agrària d’estiu. Segons dades dels sector, caldran uns 33.000 treballadors i treballadores els mesos de juny i agost. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació valora de manera positiva els incentius aprovats pel govern espanyol per fer front a la previsible manca de mà d’obra, però insisteix que la regularització anunciada amb un permís de treball no pot ser temporal i només mentre duri aquesta crisi.

D’altra banda, el subministrament alimentari a Catalunya continua garantit i no es pateix per cap trencament en cap de les seves diferents etapes (producció, distribució, i comercialització), tal com es desprèn de l’Informe de les accions realitzades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació durant el període de confinament, aprovat avui pel Govern.

Pel que fa a la distribució i comercialització, les cadenes de distribució estan tranquil·les i un cop superat el pic de la demanda del cap de setmana del 13 al 15 de març no esperen tenir problemes d’abastiment en els propers dies. El subministrament alimentari està garantit, com ja va explicar la consellera Teresa Jordà el divendres 17 d’abril en la seva compareixença telemàtica davant la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya, per tal de donar compte als diferents Grups Parlamentaris del conjunt d’accions realitzades pel Govern durant aquest període.

D’altra banda, l’activitat del sector pesquer català va recuperant la seva normalitat després d’unes setmanes d’activitat heterogènia. Per tal de garantir el funcionament mínim d’un servei essencial com aquest, des de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims es va dictar una instrucció, publicada el dijous 2 d’abril, per  establir un sistema de serveis mínims a cada àmbit territorial de pesca (Girona, Barcelona, i Tarragona) consistent en 2 ports de desembarcament i una llotja habilitada.

Val a dir que durant aquests dies s’ha seguit mantenint una comunicació fluïda i directa amb les organitzacions agràries i pesqueres, així com amb les cadenes distribuïdores. Alhora, segueix en marxa una campanya comunicativa per  reivindicar el sector primari i la seva aportació a la cadena agroalimentària, així com la necessitat d’incentivar un consum local i de proximitat.

També cal destacar que, mitjançant la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, s’estan coordinant accions amb els Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, Salut, i Vicepresidència, Economia i Hisenda perquè els aliments (principalment llet i fruita) excedents que no han tingut sortida per l’alteració i tancament dels canals de distribució puguin ser destinats a entitats com el Banc dels Aliments.

A més, el dimecres 15 d’abril va tenir lloc una reunió amb el sector del cava per tal d’analitzar com es presenta la campanya d’enguany. Aquesta reunió forma part del conjunt de trobades que al llarg del 2018 i 2019 s’han mantingut amb el sector, des del Departament d’Agricultura, amb la intenció d’acostar posicions entre productors i empreses arran dels desastrosos preus de la campanya de l’estiu de 2019. Així mateix, la consellera Jordà va insistir novament, mitjançant una carta al ministre Planas, en la necessitat que des del Ministeri d’Agricultura s’articulin mesures per donar sortida a l’excedent de vi base acumulat mitjançant sistemes com la verema en verd i la destil·lació de vi base. Cal recordar que la DO Cava és una DO supraautonòmica, competència del Ministeri.

Finalment, cal destacar també especialment l’actuació del Cos d’Agents Rurals (CAR) durant aquest període. El CAR ha tingut un paper molt destacat en la zona de la Conca d`Òdena per  garantir l’accés de productors, agricultors i ramaders a les seves explotacions, així com també en el global de Catalunya, on s’ha procedit al tancament de totes les àrees naturals i espais de la xarxa d’interès natural, entre altres actuacions. Des de la declaració de l’estat d’alarma, el 14 de març, i fins a data de 18 d’abril, s’han realitzat un total de 949 actes, 3.067 inspeccions, 336 denúncies i 341 acompanyaments.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia