Justícia, Drets i Memòria

.

Balanç dels primers trenta dies del pla pilot a les presons

Més de 14.000 videotrucades en un mes perquè els interns mantinguin el contacte amb les seves famílies durant el confinament

Justícia facilita prop de mig miler de comunicacions al dia per pal·liar la suspensió de les visites, adoptada per evitar la propagació de la COVID-19 als centres penitenciaris

query_builder   28 abril 2020 09:51

event_note Nota de premsa

Balanç dels primers trenta dies del pla pilot a les presons

Més de 14.000 videotrucades en un mes perquè els interns mantinguin el contacte amb les seves famílies durant el confinament

Justícia facilita prop de mig miler de comunicacions al dia per pal·liar la suspensió de les visites, adoptada per evitar la propagació de la COVID-19 als centres penitenciaris

Els centres penitenciaris han fet 14.376 videotrucades en un mes perquè les internes i els interns puguin veure els seus familiars durant el confinament. Aquesta alternativa a les comunicacions es va desplegar el passat 24 de març per compensar la suspensió dels vis a vis i de les visites per locutori de vidre degut a l’emergència sanitària del coronavirus, que impedeix l’accés de persones externes a la presó. I ja ha beneficiat 4.691 interns. 

 

Només en la darrera setmana -del 20 al 26 d’abril- els centres penitenciaris van fer 4.112 videotrucades. Al dia es fan una mitjana de 480 comunicacions. La mesura ha permès pal·liar la interrupció de les visites que rebien setmanalment les persones privades de llibertat i, de retruc, que un bon nombre d’interns hagi pogut veure la seva família després d’anys sense fer-ho perquè, per diferents motius, no poden desplaçar-se fins als centres penitenciaris. Es calcula que se'n beneficien tres cops al mes tres de cada quatre interns que estan en règim ordinari i règim tancat.  

 

La major part d’aquestes comunicacions, 13.754, s’han fet a través dels 230 telèfons mòbils que Justícia va adquirir d’urgència i va distribuir entre tots els equipaments penitenciaris i de justícia juvenil. Es fan sota supervisió dels professionals dels centres via Whatsapp, que és el sistema més popular i del qual disposen la major part de les famílies. També se n’han fetes 622 a través dels ordinadors dels equipaments educatius de les presons mitjançant un programa gratuït  (jitsi meet) que els familiars es van instal·lar amb les instruccions que els va facilitar el personal dels serveis penitenciaris. Els centres de justícia juvenil també fan ús de les videotrucades perquè els menors sotmesos a mesures d’internament puguin veure les seves famílies.  

 

La interrupció de totes les comunicacions dels familiars als centres està vigent des del 16 de març per evitar la propagació del virus de la COVID-19 entre la població reclusa i els treballadors de les presons. Es tracta de les comunicacions familiars, de fins a quatre persones; les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys; i les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; així com les comunicacions per vidre, a què tenen dret tot els interns.  

 

Es dobla el nombre de trucades setmanals 

 

A banda del pla pilot, estan en marxa altres mesures per mitigar els efectes del confinament per culpa de la pandèmia a l’interior dels centres. El nombre de trucades telefòniques setmanals és el doble durant l’emergència sanitària -de 10 a 20 trucades per cada intern- i es faciliten les targetes telefòniques perquè les persones que acrediten falta de recursos econòmics també puguin trucar.  

 

Línia d’atenció telefònica per a les famílies  

 

Les famílies també disposen d’un nou servei d’atenció telefònica per resoldre dubtes sobre totes les mesures que s’han pres per protegir la salut dels interns, la manera d’ingressar diners als comptes que els presos utilitzen per comprar als economats, sense desplaçar-se fins als centres, i altres consultes. També poden parlar amb el professional referent del seu familiar pres per obtenir informació d’un cas concret. Les famílies disposen de diferents telèfons, en funció de la demarcació de cada centre penitenciari.  

 

Girona: 872 975 936    

Lleida: 973 24 22 04 / 973 24 22 08   

Tarragona: 977 23 30 34   

Barcelona: 93 317 04 48 /93 317 02 49    

 

Balanç : 60 interns positius de COVID-19 

 

En aquests moments, 60 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 31 de donats d’alta. De la resta, 5  estan ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa; 16, a la unitat hospitalària COVID-19 del mòdul 4 de Quatre Camins i 8, a la unitat hospitalària COVID-19 de Brians 2.  

També s’han confirmat 72 casos positius de coronavirus entre els funcionaris. 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia