Justícia, Drets i Memòria

.

Les presons ofereixen formació als interns per protegir-se de la COVID-19

query_builder   29 abril 2020 10:23

event_note Nota de premsa

Les presons ofereixen formació als interns per protegir-se de la COVID-19

  • Els reclusos reben informació sanitària per prevenir contagis i mantenir l’equilibri emocional
  • Els educadors socials fan sessions amb grups reduïts

Els centres penitenciaris han entregat a tots els interns documentació amb consells per prevenir el coronavirus i afrontar emocionalment la pandèmia.

Es tracta de pòsters que expliquen, amb l’ajut d’imatges, les mesures per evitar contagis, com ara rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó, tapar-se la boca i el nas amb la cara interna del colze en tossir o esternudar, utilitzar mocadors d’un sol ús, evitar compartir menjar, estris o altres objectes sense netejar-los degudament o mantenir la distància d’un metre i mig entre persones.

Els consells inclouen què fer en cas de trobar-se malament: si es presenta febre, malestar general o tos, els interns han de contactar amb els serveis de salut del seu centre. També explica que la COVID-19 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones, tot i que en la major part dels casos és lleu i presenta uns símptomes similars a la grip. S’hi informa que el virus es transmet per les gotes respiratòries i pel contacte directe amb les secrecions, i que té un període d’incubació d’entre 2 i 14 dies.

Amb la ment ocupada

Els documents animen els interns a ser creatius i mantenir la ment ocupada. Els encoratja a composar, cantar, escriure, pintar o fer manualitats mentre duri el confinament. També els recomana fer exercicis escolars, practicar esport, mantenir-se en forma i dur una alimentació saludable sense massa greixos ni sucre. Finalment, recorden la importància de parlar amb els professionals del centre si l’estat d’ànim decau. Els interns estan patint aquests dies un doble confinament. L’emergència sanitària ha obligat els centres a suspendre els vis a vis i les comunicacions per vidre. Com a alternativa, el Departament de Justícia ha desplegat un sistema de videotrucades perquè els interns puguin parlar i veure els seus familiars.

Els centres penitenciaris també han penjat cartells amb els consells als espais comuns de les presons, com ara biblioteques, tallers, menjadors o sales de dia. Els cartells estan disponibles en català, castellà, àrab, romanès, georgià i anglès. En el cas que algun intern pugui tenir dificultats de comprensió intervindran els mediadors culturals, que els ajudaran a entendre les indicacions i recomanacions per protegir la seva salut.

Sessions formatives

Durant aquest període els educadors socials estan organitzant sessions formatives amb grups reduïts de reclusos per recollir i resoldre els dubtes, inquietuds i propostes dels interns per millorar la prevenció en l’expansió del virus. La intenció és arribar al màxim possible de persones, especialment a aquells col·lectius més vulnerables, amb capacitats disminuïdes o amb dificultats de comprensió.

El paper dels educadors socials és fonamental perquè serveix per informar, formar, evitar rumors i solucionar dubtes, i també per millorar el clima social de la població del centre en relació amb les mesures preses per contenir l’epidèmia i les preocupacions que manifesten per les seves famílies.

Guies per als educadors socials

En aquesta línia, els educadors de tots els centres han rebut dues guies per poder atendre adequadament les persones internes en aquesta situació de pandèmia. Els professionals hi troben indicacions per fer més tolerable la quarantena, com ara animar els interns a enviar cartes als seus éssers estimats o escriure un diari. La guia també recomana evitar l’excés d’informació negativa, utilitzar tècniques de relaxació, ioga o meditació i, sempre que es pugui fer servir, el sentit de l’humor.

1  

Fitxers adjunts

Cartell informatiu sobre la COVID-19 en àrab

Cartell informatiu sobre la COVID-19 en àrab
PDF | 144

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia