Acció Exterior i Govern Obert

Bernat Solé: «La pandèmia ha de servir per reenfocar la nostra acció com a Govern, per lluitar contra les desigualtats i trobar l'equilibri amb el planeta»

Bernat Solé: «La pandèmia ha de servir per reenfocar la nostra acció com a Govern, per lluitar contra les desigualtats i trobar l'equilibri amb el planeta»

El conseller d'Acció Exterior participa al plenari del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, centrat en la gestió de l'etapa posterior a la COVID-19

query_builder   4 maig 2020 18:33

event_note Nota de premsa

Bernat Solé: «La pandèmia ha de servir per reenfocar la nostra acció com a Govern, per lluitar contra les desigualtats i trobar l'equilibri amb el planeta»

El conseller d'Acció Exterior participa al plenari del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, centrat en la gestió de l'etapa posterior a la COVID-19

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) ha celebrat aquest dilluns a la tarda un plenari per videoconferència, on ha participat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé i Barril. Durant la reunió, els membres del CADS han transmès al Govern la necessitat d’encarar l’etapa posterior a la COVID-19 mitjançant les polítiques de sostenibilitat.

El conseller Bernat Solé presideix el plenari del CADS

Es tracta del primer plenari al qual assisteix Solé des del seu nomenament com  a conseller d’Acció Exterior. El conseller ha destacat la importància d’òrgans com el CADS per aportar reflexions basades en el coneixement científic i l’expertesa en moments d’alta complexitat, que requereixen reaccions i respostes inmediates. Per aquest motiu, ha instat els membres del CADS a “accelerar les reflexions que puguin ajudar a preparar el futur del nostre país en l’etapa post-COVID19”.

En aquest sentit, el conseller ha agraït el posicionament emès recentment pel CADS, anomenat: Una pandèmia, moltes lliçons i 17 Objectius que no podem posar en quarantena. El text  defensa que la sortida de la crisi passa per “aturar la degradació de la natura i afavorir una economia al servei de les persones que respecti el planeta” així com “finançar millor els sistemes de salut i d’assistència social, en especial a la gent gran, i invertir més en recerca”. Segons el conseller, el posicionament “és un exemple de la feina de reflexió i debat que fa el CADS, amb l’elaboració de documents de volada en un moment de vulnerabilitat”.

En la seva intervenció, el conseller ha subratllat que la pandèmia “ha de servir per reenfocar la nostra acció com a govern, lluitar contra les desigualtats i trobar un nou equilibri amb el planeta”. Segons Solé, s’ha de veure la COVID-19 com un advertiment, ja que “no és només una pandèmia de salut, es tracta d’una crisi de pèrdua d’integritat de la biosfera, de salut humana, de falta de preparació, de desigualtats socials, del motdel de globalització i del sistema econòmic”. El conseller també ha defensat que “ens en sortirem des de la sostenibilitat i el respecte als drets humans, socials i polítics”, i a partir d’un model “més sostenible, circular i resilient que posi en primera línia la inversió en recerca i les polítiques socials”.

Així mateix, Solé ha insistit en què l’Agenda 2030 “és un excel·lent marc de referència per a l’anàlisi dels impactes de la COVID-19 i, també, per a la recerca de solucions”, i en aquest sentit ha esperonat el CADS a continuar dinamitzant la seva implantació a Catalunya.

Al plenari també hi ha participat la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Elisabet Nebreda i Vila, nomenada el passat 7 d’abril. Nebreda s’ha referit a la carta emesa recentment per la Xarxa Europea de Consells Assessors per al Desenvolupament Sostenible (EEAC), que fa una crida als estats membres i a les institucions europees a superar la crisi i incrementar la seva resiliència a través de l’European Green Deal. “En un moment en què la Unió Europea ha mostrat una fragilitat difícil d’explicar a la ciutadania, la petició de reforçar el projecte europeu és essencial”, ha afirmat la secretària. Per això, ha afegit, “cal que els Objectius per al Desenvolupament Sostenible siguin la brúixola que guïi la priorització de les polítiques a implementar en els propers mesos”.

El president del CADS, Ramon Roca i Enrich, ha  posat un cop més el CADS a disposició del Govern i del conjunt de la societat catalana per impulsar la recuperació del país de la crisi social i econòmica derivada de la COVID-19.  La reunió ha comptat amb la participació del director del CADS, Arnau Queralt i Bassa, i els membres del consell: Leandro Barquín, Alba Cabañas, Purificació Canals, Joan Clos, Eva Jané, Josep Oliver, Cristina Pujades, Pep Salas, Mònica Terribas, Lluís Torner i Montserrat Viladrich.

El CADS és un òrgan col·legiat creat l’any 1998, format per un/a president/a, i entre 10 i 15 consellers i conselleres, que són persones de prestigi reconegut i representatives dels diferents sectors econòmics i socials. Té la funció d’assessorar el Govern de Catalunya per integrar la sostenibilitat en les seves polítiques i actuacions, i emet recomanacions periòdicament sobre realitats complexes, amb visió sistèmica i tenint present la diversitat d'actors que integren la societat catalana.