Justícia, Drets i Memòria

.

Els nens a Wad Ras tornen a sortir a passejar

query_builder   14 maig 2020 08:57

event_note Nota de premsa

Els nens a Wad Ras tornen a sortir a passejar

Una de les nenes a Wad Ras amb la cuidadora, acomiadant-se de la mare abans de sortir a passeig
Una de les nenes a Wad Ras amb la cuidadora, acomiadant-se de la mare abans de sortir a passeig

Els fills de les dones internes al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona (Wad Ras) tornen a sortir a passejar des d’aquest dimarts. Les sortides ja havien començat el passat 27 d’abril arran de l’ordre del govern espanyol, però es van interrompre el 4 de maig perquè un dels nens es va posar malalt i va ser atès en un hospital. Va donar negatiu al test de la COVID-19, però el centre va aplicar igualment el protocol de confinament per precaució. Els nens surten durant una hora al dia, acompanyats per un cuidador que garanteix que es compleixin totes les mesures de seguretat per evitar contagis. Abans de la pandèmia, els nens sortien cada dia per anar a l’escola Bressol i passaven els caps de setmana amb familiars pròxims o famílies d’acollida.

Actualment a la presó de Wad Ras conviuen 7 mares amb els seus respectius fills en l’únic departament de mares que hi ha a Catalunya. Tres dels infants es queden amb les seves mares perquè es tracta de nadons d’entre un i dos mesos i els metges del centre han considerat que és millor per la seva salut que no surtin de la unitat de mares. Els altres quatre poden sortir a passejar una hora al dia entre les 12 del migdia i les 7 del vespre i sempre acompanyats del cuidador autoritzat pel centre.

Els professionals que acompanyen els nens i que tenen la consideració de cuidadors són l’educadora, la treballadora social, la monitora d’esports i el psicòleg assignats al departament de mares. En tots els casos és la mare qui autoritza la sortida del seu fill a l’exterior.

Per sortir, els petits porten un calçat diferent que és substituït a l’entrada i sortida de la unitat per evitar contagis. També s’han de rentar les mans tant a l’anada com a la tornada. Les mares són les encarregades de netejar curosament la sola del calçat que els seus fills han utilitzat per anar pel carrer i les joguines que portin.

Les mares internes s’han mostrat molt satisfetes pel fet que els seus fills puguin sortir a l’exterior després de tants dies.

L’únic departament de mares a Catalunya

Al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona (Wad Ras) hi viuen actualment 102 internes. D’aquestes, 7 conviuen a l’únic departament de mares que hi ha a tot Catalunya amb els seus fills menors de tres anys. És el centre de referència de les dones preventives i el que concentra més dones de tots els centres de Catalunya.

A la unitat de mares les dones i els fill conviuen en un espai que, tot i que forma part d’una presó, està ideat perquè no ho sembli. Les habitacions estan sempre obertes i són individuals, hi ha una sala de jocs molt àmplia, menjador, cuina,

banys i un pati a l’aire lliure habilitat per als nens on poden jugar sempre que vulguin. Les mares poden estar amb els seus fills fins als 3 anys.

Els nens tenen plaça a l’escola bressol pública del barri (Cobi). Cada any en les preinscripcions hi ha una reserva per a 7 infants. El centre també disposa d’una llar d’infants pròpia amb una educadora i una auxiliar per als nens que són molt petits o que encara no han estat inscrits a l’escola bressol; així, les seves mares poden estudiar o treballar.

5  

Imatges

Mare posant les sabates a la seva filla abans de sortir al carrer

Mare posant les sabates a la seva filla abans de sortir al carrer 312

Mare netejant les sabates de la seva filla, havent tornat del passeig

Mare netejant les sabates de la seva filla, havent tornat del passeig 136

Nena dient adéu a la seva mare abans de sortir a passejar al carrer

Nena dient adéu a la seva mare abans de sortir a passejar al carrer 217

Nena i cuidador sortint per la porta principal de la presó de Wad Ras per anar a fer un vol

Nena i cuidador sortint per la porta principal de la presó de Wad Ras per anar a fer un vol 128

Nena i cuidadora de passeig a l'exterior, al voltant del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona

Nena i cuidadora de passeig a l'exterior, al voltant del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona 340

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia