Justícia, Drets i Memòria

.

L'accés serà previ control de temperatura i amb mascareta obligatòria

El desconfinament gradual dels centres penitenciaris dependrà de les fases de la seva regió sanitària

Les presons en fase 1 reprendran les visites de familiars i amics per locutori

query_builder   15 maig 2020 11:04

event_note Nota de premsa

L'accés serà previ control de temperatura i amb mascareta obligatòria

El desconfinament gradual dels centres penitenciaris dependrà de les fases de la seva regió sanitària

Les presons en fase 1 reprendran les visites de familiars i amics per locutori

Els interns recuperaran els vis a vis íntims i amb fills menors en la fase 2

.

Els centres penitenciaris de la Generalitat inicien un desconfinament gradual, al ritme de la desescalada de les corresponents regions sanitàries. A partir de dilluns que ve, totes les presons ubicades en regions sanitàries en fase 1 recuperaran les visites de familiars i amics per comunicar a través dels locutoris de vidre, suspeses des del 16 de març.

Mas d’Enric, el primer centre en una regió sanitària en fase 1

Per ara, Mas d’Enric (El Catllar) és l’únic dels 9 centres penitenciaris de Catalunya ubicat en una regió sanitària en fase 1 (Camp de Tarragona). No obstant això, el Departament de Salut ha indicat que les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central es podrien afegir a la fase 1 la setmana que ve. Això implicaria que Ponent (Lleida), Puig de les Basses (Figueres) i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) també restablirien les comunicacions per locutori.

.

Els centres reprendran els vis a vis quan entrin a la fase 2

Quan les regions sanitàries de cada centre penitenciari progressin a la fase 2, les persones privades de llibertat podran reprendre els vis a vis, suspesos des del 13 de març. Els vis a vis són les comunicacions que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys.  

En conjunt, els centres penitenciaris de Catalunya reben una mitjana mensual de 32.000 persones que visiten els seus familiars, a través de les comunicacions vis a vis i per locutori. Aquestes visites són un element clau per mantenir els vincles i facilitar el procés de rehabilitació i reinserció social.  

Sortides i permisos en fase avançada

El Pla de desconfinament de les presons preveu, en la tercera fase, la recuperació de les sortides programades i els permisos ordinaris, que són a l’entorn de 1.318 al mes en el conjunt dels centres.

Proves PCR per a tots els professionals

Tot i que els departaments de Salut i Justícia han establert que l’avenç d’una fase a la següent estarà marcat per l’estat de l’emergència sanitària a l’exterior, el criteri pot canviar en funció de l’evolució del nombre de positius entre interns i dels contagis entre professionals. En qualsevol cas, sempre serà una decisió avalada per l’autoritat sanitària.

Salut ha començat aquesta setmana a fer proves PCR a tots els professionals dels centres penitenciaris i dels centres de justícia juvenil, que també s’estendran a tota la població reclusa. 

Un cas actiu de COVID-19 en interns

Des de l'inici de l’emergència, 60 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 59 de donats d’alta. El cas que es manté actiu està ingressat a la unitat hospitalària de Brians 2.  També s’han confirmat 80 contagis entre els funcionaris, 47 dels quals continuen actius. 

.

Menys aglomeracions i més distanciament social

Com a mesura de prevenció, només podran accedir dues visites a cada locutori, en lloc de les quatre permeses habitualment. Per evitar cues i facilitar la neteja de les cabines després de cada comunicació, els centres espaiaran les visites de dilluns a diumenge, en comptes d’acumular-les totes durant el cap de setmana.

Mascareta obligatòria i control de temperatura per a l’accés de visites i voluntaris

El desconfinament gradual també  implicarà mesures extraordinàries als accessos dels centres penitenciaris. Tots els visitants passaran un control de temperatura obligatori, ja sigui amb pistoles o càmeres tèrmiques. La incorporació d’aquests instruments serà progressiva i s’haurà completat per a l’inici de la fase 2, que implica el restabliment dels vis a vis i el contacte directe entre presos, amics i familiars, sense la separació del vidre del locutori. L’adquisició de les càmeres i les pistoles tèrmiques suposarà una inversió a l’entorn de 175.000 euros. Per accedir a les presons serà obligatori l’ús de mascaretes quirúrgiques que proporcionaran els mateixos centres penitenciaris.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia