Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia destina prop d'un milió d'euros a la prevenció de contagis als jutjats, les presons i justícia juvenil

query_builder   19 maig 2020 14:05

event_note Nota de premsa

Justícia destina prop d'un milió d'euros a la prevenció de contagis als jutjats, les presons i justícia juvenil

.
Mampara als Jutjats de Sant Boi

El Departament de Justícia ha invertit 951.520 euros en mesures per mitigar el risc de contagi del coronavirus als edificis judicials, a les dependències de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses i a les presons i centres educatius de justícia juvenil.

Termòmetres i càmeres tèrmiques per als accessos als centres penitenciaris

El procés de desconfinament gradual preveu la utilització de termòmetres i càmeres tèrmiques als accessos dels centres penitenciaris i de justícia juvenil. La incorporació d’aquests instruments serà progressiva i s’haurà completat per l’inici de la fase 2, que implica el restabliment dels vis a vis i el contacte directe entre presos, amics i familiars, sense la separació del vidre del locutori. L’adquisició de les càmeres i les pistoles tèrmiques suposa una inversió a l’entorn de 175.000 euros.

Contrarestar la caiguda de l’activitat a les presons

L’emergència sanitària ha obligat a limitar al màxim les entrades i sortides de tots els centres penitenciaris i a reduir-ne l’activitat pel tancament de les escoles i els gimnasos; la suspensió de les sortides programades per fer activitats culturals o de tractament i l’ajornament de sessions religioses o  vinculades al tractament conduïdes per voluntaris. Per fer front a aquesta circumstància, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha hagut de generar activitats formatives alternatives, amb l’adquisició de materials per a l’esport i amb un import de 19.000 euros.

Encara en relació amb la caiguda de l’activitat, Justícia ha proporcionat televisions a les persones privades de llibertat i sense recursos econòmics. Aquestes persones també han pogut trucar gratuïtament a les seves famílies, per contrarestar la suspensió dels vis a vis. També, per afavorir tant el contacte amb les famílies com l’accés a la informació, Justícia ha proporcionat trucades extraordinàries i videotrucades a través de telèfons mòbils expressament adquirits amb aquesta finalitat. Aquest conjunt de mesures ha tingut un cost de 133.559 euros.

El reforç de la higiene als centres penitenciaris i de justícia juvenil ha requerit l’adquisició de noves màquines rentadores i assecadores industrials i de 340 matalassos, amb un import de 55.319 euros.

.

Recuperar espais en desús

El distanciament social ordenat per les autoritats sanitàries ha obligat el Departament de Justícia a rehabilitar espais de les presons en desús per la caiguda de la població penitenciària. La rehabilitació de cel·les i la modernització de les corresponents mesures de seguretat ha suposat una inversió de 177.340 euros. Tot i que, fins ara, només s’ha produït un brot ja controlat a Quatre Camins, aquests espais podrien servir per separar els presos en casos de nous brots a l’interior dels centres.

Desinfecció i material de protecció

La prevenció dels contagis a totes les dependències del Departament de Justícia ha suposat una despesa de 103.000 euros en desinfeccions integrals o de parts de centres penitenciaris, centres de justícia juvenil, dependències forenses i espais judicials. En els dos mesos d’emergència sanitària, el Departament ha dotat tots els centres de treball amb hidroalcohol i una remesa especial de sabó, tant per als professionals com per als usuaris dels serveis, amb un cost de 133.727 euros. A més d’aquest desinfectant, Justícia ha adquirit mascaretes FFP2 i quirúrgiques, ulleres, guants i vestits integrals de protecció individual per valor de 36.980 euros. Justícia també ha previst la compra de proteccions higièniques per als micròfons del sistema de megafonia i enregistrament dels judicis per a tots els jutjats de Catalunya.

Més de 1.200 mampares de protecció per als taulells dels jutjats

El Departament de Justícia ha equipat els jutjats de tot Catalunya amb 1.240 mampares i pantalles protectores instal·lades en els taulells des d’on els professionals atenen la ciutadania. A més de les mampares, la Generalitat també ha retolat tots els edificis judicials amb instruccions sobre les distàncies de seguretat i les normes de prevenció, amb un import de 96.320 euros. A banda d’això, la Secretaria també ha renovat diversos sistemes de ventilació de dependències de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, amb una inversió de 8.923 euros.

Totes les compres i serveis estan inclosos en la declaració d’emergència per a la protecció de la salut pública en relació amb la crisi sanitària del coronavirus.

2  

Imatges

Mampara als Jutjats de Sant Boi de Llobregat

Mampara als Jutjats de Sant Boi de Llobregat 3814

Mòbil pels centres penitenciaris

Mòbil pels centres penitenciaris 131

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia