Justícia, Drets i Memòria

.

Prop de 1.100 joves infractors arriben a acords amb la seva víctima amb el servei de mediació i reparació

query_builder   21 maig 2020 12:26

event_note Nota de premsa

Prop de 1.100 joves infractors arriben a acords amb la seva víctima amb el servei de mediació i reparació

Els menors es disculpen davant de la víctima, li escriuen cartes, fan vídeos o netegen els graffiti que han fet en una persiana

.
.

El programa, pioner a l’Estat, arriba aquest mes de maig als 30 anys

Un total de 1.094 menors infractors van arribar a acords amb les seves víctimes al llarg del 2019 a través del Programa de mediació i reparació penal del Departament de Justícia. Es tracta d’un procés de mediació que té com a objectiu que les dues parts arribin a una entesa per solucionar el conflicte.

En la majoria dels casos, l’infractor, a més de disculpar-se personalment amb la víctima, acaba netejant el graffiti que hauria fet a la persiana d’un local, repara les destrosses que ha causat en un cotxe, escriu una carta de disculpes, fa un vídeo on reflexiona sobre les conseqüències del que ha fet o es compromet a assistir a sessions de tractament psicològic per evitar recaure en allò que va desencadenar el delicte. El 82 % de mediacions acabades amb un acord satisfactori

Els 1.094 menors que van arribar a acords amb les víctimes suposen el 82 % dels joves que van finalitzar la mediació. Els casos sense acord s’han de resoldre per la via judicial. De les mediacions acabades amb acord, un 34,5 % ho van ser per delictes contra la propietat, com ara furts i robatoris; un 31,5 %, per delictes de lesions; un 11 %, per delictes contra la llibertat, com ara amenaces i coaccions; i un 9 %, per delictes contra la seguretat col·lectiva, com ara conducció sense permís o sota els efectes de l’alcohol. Tres de cada quatre eren nois.

El 90 % dels casos evita el procés judicial

Quan un menor comet un delicte, el fiscal de menors obre un expedient i demana als professionals dels equips de mediació i reparació si és viable o no resoldre el cas mitjançant

una mediació. Tant si la mediació tira o no endavant, això no impedeix que pugui haver-hi un procediment judicial paral·lel. En tot cas, en la gran majoria de vegades -un 90 %-, la mediació posa punt final al procés i evita que es vagi a judici. La participació és voluntària. El Programa requereix que el delicte no s’hagi comès amb violència.

Durant el confinament, el servei de mediació i reparació ha continuat treballant a través de mitjans telemàtics, ja siguin videotrucades o videoconferències entre el mediador, el jove i la víctima. En total, el servei ha finalitzat el període amb unes 200 mediacions, de les quals 179 han acabat amb acord.

34.450 joves infractors en 30 anys

El Programa de mediació i reparació és una oportunitat perquè l’infractor respongui preguntes a la víctima i li expliqui, per exemple, per què va delinquir, què creu que en pensen els seus pares o què es pot fer per reparar el delicte.

D’aquesta manera, el jove pot adonar-se i responsabilitzar-se del dany que ha causat. La possibilitat d’acudir a aquest procés de reparació es va iniciar, de forma pionera a Catalunya, el maig de 1990, ara fa 30 anys. Des d’aleshores, un total de 34.450 joves han passat pel Programa.

30 % dels joves que passen per la justícia juvenil

L’any passat prop de 6.000 joves van passar pel circuit de la justícia juvenil a Catalunya: un 32 % va passar pel Programa de mediació i reparació; un 48 % va complir mesures judicials en el medi obert, com ara prestacions en benefici de la comunitat o llibertat vigilada; i un 10 % va estar internat a un dels set centres educatius de justícia juvenil.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia