Justícia, Drets i Memòria

.

Els jutjats entren a la fase 2 de desconfinament aquest dimarts 26 de maig

Justícia estableix torns de tarda en uns 200 jutjats

query_builder   26 maig 2020 10:45

event_note Nota de premsa

Els jutjats entren a la fase 2 de desconfinament aquest dimarts 26 de maig

Justícia estableix torns de tarda en uns 200 jutjats

És una mesura de seguretat per evitar la propagació de la COVID-19

La dotació de personal passa a ser de 4.900 treballadors

Ciutat de la Justícia (Barcelona)
Ciutat de la Justícia (Barcelona)
El Departament de Justícia ha establert torns de matí i tarda en uns 200 jutjats de Catalunya –un terç del total de jutjats– per garantir les distàncies de seguretat de dos metres entre treballadors i evitar la propagació de la COVID-19. Com a norma general, al matí treballarà entre el 70 % i el 80 % del personal; i a la tarda, entre el 20 % i el 30 %. És una mesura sanitària que ha començat a aplicar-se aquest 26 de maig, arran de l’entrada en vigor de la fase 2 de la desescalada a l’Administració de justícia. Amb el canvi de fase, la dotació de personal als jutjats passa a ser de 4.900 funcionaris; és a dir, el 65 % de la plantilla. Des de l’inici del confinament fins ara era d’un 10 %. El Departament ha fet la selecció dels jutjats després de valorar tots els equipaments i edificis judicials. L’Ordre del Ministerio de Justicia determina que l’adopció de torns correspon a les administracions competents en el seu àmbit d’actuació; és a dir, a la Generalitat en el cas de Catalunya.

Serveis essencials

Malgrat el canvi de fase i l’augment de personal, els jutjats continuaran prestant, de moment, els serveis essencials, que són les guàrdies, les mesures i les ordres de protecció de menors i dones, el funcionament dels registres civils, els aixecaments de cadàvers o les actuacions amb detinguts. Queden fora dels serveis essencials els desnonaments, les subhastes judicials i la celebració de vistes no urgents i ajornables.

Mesures de seguretat

El Departament de Justícia ha adquirit 1,2 milions d’unitats de mascaretes d’un sol ús i 20.650 mascaretes reutilitzables; 260.000 parells de guants i 9.500 litres de gel hidroalcohòlic per abastir els jutjats de Catalunya fins a finals d’any. En el mateix sentit, el Departament està equipant els jutjats de Catalunya amb més d’un miler de mampares i pantalles protectores, amb una inversió prevista de gairebé 40.000 euros. La Generalitat també n’ha invertit uns 26.000 en tasques de desinfeccions extraordinàries als jutjats i ha retolat tots els edificis judicials amb instruccions sobre les distàncies de seguretat i les normes de prevenció.

Bones pràctiques

Justícia ha recollit en un document de bones pràctiques les mesures per garantir al màxim la seguretat i la salut dels treballadors i usuaris de l’Administració de justícia.

L’objectiu del Departament és que tots els treballadors tinguin la informació sobre les bones pràctiques que s’hauran de tenir en compte abans, durant i després de la jornada laboral. Per exemple, el text aconsella rentar-se les mans freqüentment i mantenir els espais de seguretat.

També recull les mesures que afecten els operadors jurídics i particulars que, de manera inexcusable, hagin d’anar als òrgans judicials per treballar o fer gestions presencialment. I s'hi recorda que s’ha de fer servir la forma telemàtica per a tots els tràmits que ho permetin.

3  

Imatges

Ciutat de la Justícia

Ciutat de la Justícia 183

Edifici judicial del Canyeret, a Lleida

Edifici judicial del Canyeret, a Lleida 2863

Oficina judicial (Lleida)

Oficina judicial (Lleida) 3183

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia