Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia mantindrà les videotrucades després de l'emergència

En dos mesos se n'han fet més de 30.000

query_builder   27 maig 2020 13:31

event_note Nota de premsa

Justícia mantindrà les videotrucades després de l'emergència

En dos mesos se n'han fet més de 30.000

Les presons catalanes continuaran oferint de manera permanent el servei de videotrucades després de l’emergència per la COVID-19. El sistema el faran servir, prioritàriament, aquells reclusos que per diversos motius no puguin comunicar-se de manera presencial amb els seus familiars. Aquestes connexions es podran fer amb els 230 telèfons mòbils que el Departament de Justícia va distribuir a tots els establiments penitenciaris, i també per mitjà de les pantalles d’ordinador que hi ha a tots els punts Omnia de les presons, que són sales on els interns aprenen a familiaritzar-se amb les noves tecnologies. 

El Departament de Justícia ha adquirit els telèfons mòbils a un cost de 4,5 euros al mes cadascun. Justícia també ha comprat 230 suports i punters per extremar les mesures higièniques, de manera que els interns no hagin d’agafar amb les mans el mòbil ni tocar les pantalles. A aquests dispositius, s’hi ha d’afegir la cessió, per part de diferents empreses del sector de la telefonia, de 28 tauletes amb les targetes de dades respectives per fer servir a les presons gratuïtament durant tot el període d’afectació de la COVID-19. 


Més de mig miler de videotrucades al dia 

En els dos mesos de funcionament del programa, els centres penitenciaris han fet 31.126 videotrucades perquè els interns puguin veure els seus familiars durant el confinament. Aquesta alternativa a les comunicacions es va començar a aplicar el passat 24 de març per compensar la suspensió dels vis a vis i de les visites per locutori de vidre a causa de l'emergència sanitària del coronavirus, que impedia l'accés de les persones externes a la presó. Fins ara ja l’han fet servir 5.253 interns.

Cada dia es fan una mitjana de 519 comunicacions, i unes 3.631 a la setmana. La mesura ha permès pal·liar la interrupció de les visites que rebien setmanalment les persones privades de llibertat i alhora ha permès que un bon nombre d’interns hagi pogut veure la seva família després d’anys sense fer-ho perquè, per diferents motius, no poden desplaçar-se fins als centres penitenciaris. 

La major part d’aquestes comunicacions, 29.314, s’han fet amb telèfons mòbils. Les videotrucades es fan sempre sota la supervisió dels professionals dels centres via Whatsapp, que és el sistema més popular i del qual disposen la major part de les famílies. També se n’han fetes 1.812 a través dels ordinadors dels equipaments educatius de les presons mitjançant un programa gratuït (jitsi meet) que els familiars es van instal·lar amb les instruccions que els va facilitar el personal dels serveis penitenciaris.


Línia d’atenció telefònica per a les famílies   

Les famílies també disposen d’un nou servei d’atenció telefònica per resoldre dubtes sobre totes les mesures que s’han pres per protegir la salut dels interns, la manera d’ingressar diners als comptes que els presos fan servir per comprar als economats, sense desplaçar-se fins als centres, i altres consultes. També poden parlar amb el professional referent del seu familiar pres per obtenir informació d’un cas concret. Les famílies disposen de diferents telèfons, en funció de la demarcació de cada centre penitenciari.   

Girona: 872 975 936     

Lleida: 973 24 22 04 / 973 24 22 08    

Tarragona: 977 23 30 34    

Barcelona: 93 317 04 48 /93 317 02 49     

S’inicien les comunicacions personals per fases 

Els centres penitenciaris que estiguin en una regió sanitària en fase 2 de la desescalada ja poden reemprendre els vis a vis que es van suspendre a totes les presons des del 13 de març: són les comunicacions que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys. Els establiments ubicats en regions sanitàries en fase 1 recuperen les visites de familiars i amics per comunicar a través dels locutoris de vidre, suspeses des del 16 de març.


Balanç: 75 interns positius de COVID-19
 

En aquests moments, 75 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 52 de donats d’alta. De la resta; 11, romanen a l’Hospital Penitenciari de Terrassa; 3, al seu domicili en article 86.4, 4, a la infermeria del Centre Penitenciari Ponent i 5 a la infermeria del Centre Penitenciari Quatre Camins.

També s’han confirmat 149 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 35 ja han estat donats d’alta.

Aquests nous positius es detecten gràcies al programa de proves massives anomenat Orfeu, que inclou proves diagnòstiques per a tots els presos i professionals penitenciaris. Les proves massives responen a l'especificitat d'un entorn residencial i professional tancat. La iniciativa de Salut i Justícia respon a la necessitat de protegir la salut de totes les persones de l'entorn penitenciari amb tots els recursos disponibles.

3  

Imatges

Un intern de Quatre Camins fent una videotrucada amb la seva família

Un intern de Quatre Camins fent una videotrucada amb la seva família 31

Videoconferències al Centre Penitenciari Quatre Camins

Videoconferències al Centre Penitenciari Quatre Camins 105

Videoconferències al Centre Penitenciari Quatre Camins (2)

Videoconferències al Centre Penitenciari Quatre Camins (2) 176

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia