Direcció General de Comunicació

Campanya fruita

El Govern i el món local es coordinen per habilitar espais adequats per al confinament a causa del coronavirus de treballadors de la campanya de la fruita

query_builder   28 maig 2020 15:46

event_note Nota de premsa

El Govern i el món local es coordinen per habilitar espais adequats per al confinament a causa del coronavirus de treballadors de la campanya de la fruita

  • Els Departaments de Salut, Treball i Agricultura impulsen un pla d’acció específic a la població nouvinguda de la campanya de recollida de fruita 

 

  • Treball augmenta el suport a ajuntaments i consells comarcals amb 10,5 milions d’euros per a accions sobre sensellarisme, voluntariat i servei d’atenció domiciliària vinculades a la COVID19

Les conselleres de Salut, Alba Vergés, i Agricultura, Teresa Jordà, s’han reunit aquest migdia per videoconferència amb el món local de Lleida per coordinar l’inici de la campanya de la fruita i activar un pla d’acció específic per a la població nouvinguda en el context de l’emergència de la COVID19. Govern i ajuntaments han ratificat els circuits de confinament i els espais habilitats. A la trobada també hi ha assistit el secretari general de Treball, Josep Ginesta, i el delgat del Govern a Lleida, Ramon Farré.

El Departament de Salut ha coordinat amb els ajuntaments l’adequació dels espais per al confinament de contactes que no poden fer l’aïllament al domicili particular o a l’alberg on s’allotgen. La conselleria ha habilitat un hotel amb 49 habitacions a Lleida i té a punt una casa de colònies amb 130 llits. Així mateix La Paeria ha habilitat un espai al pavelló Agnès Gregori amb 81 places per a persones nouvingudes sense llar. A partir de l'1 de juny l’operatiu es traslladarà al pavelló 3 de la Fira de Lleida, amb capacitat per a 122 persones, que es podria augmentar si calgués.

D’altra banda, els ajuntament i consells comarcals de la demarcació també podran finançar accions sobre sensellarisme a través del contracte programa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que ha reforçat amb 1 milió d’euros més el seu suport als ens locals en actuacions d’aquest àmbit vinculades a la coid-19.

La pandèmia incrementa la complexitat de l’organització de la temporada de recollida de fruita. El nombre de persones que es desplacen als territoris de la Regió Sanitària Lleida augmenta aquests dies en tractar-se de l’àrea més important de producció de fruita de Catalunya. Aquestes persones s’afegeixen a la població que hi resideix permanentment.

 

A continuació es detallen les actuacions dutes a terme o en curs pel Departament de Salut:

 

  • S’ha portat a terme l’elaboració i difusió de recomanacions d’actuació davant el risc COVID19 en activitats i empreses agràries.
  • Coordinament amb els ajuntaments del Baix Segrià, que tenen més població nouvinguda, s’han habilitat espais adequats per al confinament de contactes estrets que no poden realitzar correctament les condicions d’aïllament o no tenen domicili.
  • S’han definit circuits per a la identificació de símptomes, derivació de casos al sistema sanitari, valoració social de la disposició d’aïllament, ubicació per a l’aïllament en domicili o aïllament municipal i seguiment de vigilància epidemiològica. Els circuits s’han explicat als diferents actors intervinents: empresaris (centrals i camp), empreses de treball temporal, treballadors...
  • S’ha elaborat documentació de recomanacions en diversos idiomes.
  • S’ha organitzant un equip de mediadores que treballaran de garantir que aquestes persones entenen i respecten totes les recomanacions de salut per evitar els contagis del COVID-19, entre d’altres, les mesures de distanciament social, les mesures d’higiene i el reconeixement de simptomatologia compatible.
  • S’ha realitzat una acció intensiva de cerca activa de casos a persones nouvingudes per la campanya de recollida de la fruita que viuen al carrer al casc històric de Lleida ciutat on van testar-se 42 persones, les quals en ser totes negatives se’ls va oferir l’opció d’allotjar-los al Pavelló Agnès Gregori. L’espai, de 81 places, s’ha habilitat especialment per a persones nouvingudes per la campanya de recollida de la fruita sense llar. A partir de l'1 de juny l’operatiu es trasllada a Fira de Lleida, pavelló 3, amb una capacitat per 122 persones, que es podria augmentar si calgués.
  • S’ha programat un seguiment i monitorització dels assentaments que concentren major nombre de persones. L’objectiu serà planificar accions intensives de cerca activa de casos allí on sigui necessari. Per tant, l’acció esmentada es farà allí on sigui necessari.
  • S’ha habilitat un hotel amb 49 habitacions per a l’aïllament de les persones COVID19+ o contactes estrets sense possibilitat de portar a terme un aïllament amb les condicions higièniques adequades domicili.
  • Es té a disposició una casa de colònies amb 130 llits adequada per a l’aïllament de les persones COVID19+ o contactes estrets sense possibilitat de portar a terme un aïllament amb les condicions higièniques adequades domicili.
  • Es realitzarà una formació per fomentar el treball coordinat entre els tècnics del SOC, els serveis socials sanitaris, municipals i comarcals i l’equip de mediadores.

 

Ampliació del suport econòmic als ens locals en SAD i sensellarisme

 

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies es farà càrrec del servei d’assistència social i alimentària als espais destinats a l’aïllament dels treballadors temporers de la collita de la fruita que es contagiïn de COVID19, a través d’una ampliació del finançament al contracte programa amb el Consell Comarcal del Segrià i d’altres ens locals que així ho necessitin.

 

El Departament ha reforçat el seu suport a ajuntaments i consells comarcals amb 10,5 milions d’euros més a través del contracte programa per finançar accions sobre sensellarisme (1 milió d’euros), voluntariat (1,5 milió d’euros) i el reforç del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD social, 8 milions d’euros), sempre sobre accions vinculades a la crisi sanitària.

 

625.000 euros per a la contractació de personal tècnic

 

El Departament, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), també destinarà 625.000 euros a la contractació de 52 persones tècniques durant quatre mesos per fer tasques de mediació i suport a l’acolliment de treballadors temporers a la campanya agrària.

 

Aquesta convocatòria està adreçada a nou ajuntaments (Alcarràs, Torres de Segre, Bell·lloc d’Urgell, Soses, Bellpuig, Artesa de Segre, Lleida, Aitona i Seròs), els consells comarcals de Les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Segrià i l’Urgell, així com les organitzacions sindicals i empresarials agràries.

 

 

Més de 9.100 sol·licituds a la borsa de treball del SOC

 

A més, el SOC ha obert una borsa de treball específica per a la campanya agrària que, fins al moment, ha rebut més de 9.100 sol·licituds, una xifra que triplica la quantitat de l’any passat.

 

Aquesta borsa de treball es mantindrà activa mentre sigui necessària la contractació de personal, tenint en compte que el major nombre de contractacions per treballar a la campanya agrària es produeix entre els mesos de maig i setembre.

 

Comissió tècnica de seguiment

La campanya de la fruita s’inicia amb l’aclarida i acaba amb l’entrada en càmera frigorífica de les darreres varietats de fruita. En l’actual crisi sanitària és clau assegurar la mà d’obra necessària per a dur a terme totes les tasques i alhora garantir la seguretat sanitària dels treballadors eventuals nouvinguts i dels treballadors habituals de les explotacions agrícoles, les empreses agràries i de serveis que formen tota la xarxa de la cadena agroalimentària.

Les administracions implicades, els agents socials i les organitzacions agràries van aprovar el 29 d’abril en una comissió tècnica un document de recomanacions d’actuació en què es detalla, entre altres, la seguretat laboral al camp i a les centrals, la seguretat i higiene als allotjament de temporers que hi ha als municipis, la seguretat en els desplaçaments laborals, la gestió dels serveis socials i salut pública dels municipis que augmenten la població, la gestió del creixement exponencial de persones que arriben als municipis i hi resideixen molt temporalment i la gestió dels possibles casos positius de la COVID19. La comissió tècnica anirà fent seguiment de la campanya i actualitzarà les recomanacions en cas que sigui necessari

 

La campanya agrària d’estiu té com a principal epicentre la zona del Pla de Lleida. La superfície de fruita a Lleida comprèn 35.446 ha concentrades en 4.047 explotacions, que suposen, aproximadament cada any, 776.000 tones. La fruita recol·lectada a Lledia arriba a uns 200 centres de manipulació de fruita, 52 dels quals són OPFH. A Lleida la campanya de recol·lecció de la fruita té un gran impacte econòmic i social en el territori i és molt transversal.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia