President

Fotografia de la compareixença del president i el vicepresident

President Torra: "L'estratègia Catalunya 2022 és un projecte de país per construir un futur nou després de la Covid-19"

query_builder   2 juny 2020 14:48

event_note Nota de premsa

President Torra: "L'estratègia Catalunya 2022 és un projecte de país per construir un futur nou després de la Covid-19"

  • Amb aquest projecte la Generalitat es bolca en mobilitzar expertesa, coneixement i recursos amb un grup paritari format per una trentena de persones de diferents disciplines
  • El vicepresident Aragonès ha subratllat que aquest grup treballarà “amb absoluta independència de funcionament i criteri”
  • El document final amb l’anàlisi i les propostes de cada àmbit estratègic és previst que estigui acabat el febrer del 2021
El president Torra i el vicepresident  Aragonès durant la compareixença
El president Torra i el vicepresident Aragonès durant la compareixença (Fotografia: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat aquest migdia l’estratègia ‘Catalunya 2022’, que ha aprovat el Govern aquest matí i que estarà dedicada a analitzar els escenaris post Covid-19 i els projectes de futur. El cap de l’Executiu ha dit que aquest és “un projecte de país que vol analitzar la Catalunya post-Covid 19 que ha de construir un futur nou i disruptiu”. “Un projecte que, com ha fet sempre aquest Govern, es basa en una estratègia nacional i de buscar el màxim consens, la màxima expertesa i el màxim talent”, ha afegit.

Aquest grup de treball, que el president Torra va reunir ahir per primera vegada, neix amb la voluntat d’ajudar el país a estar preparat per al món que s’albira a partir del 2022, elaborant una anàlisi d’escenaris de quina podria ser la situació, acompanyada d’un conjunt de propostes d’acció. En aquesta primera convocatòria, també hi va participar el vicepresident del Govern.

En una compareixença informativa posterior a la reunió del Consell Executiu, el cap del Govern ha explicat que per fer front a les conseqüències d’aquesta crisi “necessitem alçar la mirada i veure aquest nou futur que hem de construir entre tots pensant en la Catalunya post-Covid”. I ha afegit que “això no ho farà el Govern sol, ni el Parlament, cal implicar tota la societat”. “Necessitem posar en qüestió aquest país i que no ens torni a repetir mai més una tragèdia com la que hem viscut ara”, ha reblat

Amb aquesta iniciativa el Govern de Catalunya vol mobilitzar expertesa, coneixement i recursos, per poder identificar polítiques i línies estratègiques en dues capes d’acció simultània: una per al curt termini més imminent, i l’altra per al mitjà i llarg termini. Es vol implicar talent d’àmbits ben diversos, no només de diferents disciplines del coneixement sinó també de diferents realitats socials i culturals. Per la qual cosa, el president ha afirmat que “hem buscat les persones amb mes expertesa, de prestigi nacional, però també internacional, que ens puguin ajudar a fer aquest avantatge competitiu com a país”.

En aquest sentit, el president ha expressat el seu agraïment a les persones que en formen part pel seu “compromís i solidaritat, i que de forma absolutament generosa serveixin al seu país participant en aquest grup de treball Catalunya 22”. Un grup que està liderat per 30 persones, 15 homes i 15 dones, que treballaran per “dissenyar aquest futur nou perquè no caiguem en l’error de reconstruir models passats sinó de crear-nos nous futurs”.

Les 30 persones que lideraran el projecte pertanyen a diferents disciplines i estaran co-coordinats per Victòria Alsina i Genís Roca. Són els següents (s'adjunta document amb els currículums):

Joan Abellà
Victòria Alsina (és co-coordinadora del grup)
Jordi Amat
Oriol Amat
Tatxo Benet
Elisenda Bou
Elies Campo
Mònica Campos
Albert Cañigueral
Mercè Crosas
José Antonio Donaire
Martina Font
Anna Garriga
Gabriel Jené
Jacint Jordana
Josep Maria Martorell
Ramon Maspons
Neus Monllor
Cristina Nadal
Laura Peracaula
Mercè Pujol
Coral Regí
Genís Roca (co-coordinador del grup)
Pep Salas
Jordi Sellas
Maria Sisternas
Montserrat Solsona
Lluís Torner
Laura Urquizu
Montserrat Vendre

Per la seva part, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, ha destacat que l’objectiu d’aquest grup és “dibuixar l’horitzó de la Catalunya post-COVID” a través d’una “reflexió col·lectiva que identifiqui les tendències de fons i la realitat que com a país haurem d’afrontar en el futur”.

Segons ha avançat el vicepresident, el grup inclourà experts d’àmbits tan diversos com la recerca, l’empresa, la cultura, la iniciativa social o les administracions públiques, “tots ells amb una trajectòria i capacitat demostrada”. “Són persones que han exercit la seva responsabilitat tant a Catalunya com a altres llocs del món, i que, per tant, ens poden ajudar a atreure tot el talent necessari per generar aquesta reflexió col·lectiva”, ha afegit.

Aragonès ha explicat que els experts s’organitzaran autònomament a través de grups de treball que implicaran molts més professionals i que treballaran “amb absoluta independència de funcionament i criteri”.

“Catalunya no ha abaixat els braços davant la crisi de la Covid-19. Ara també definim l’horitzó amb un grup de gent que són d’ideologies i trajectòries i implicacions polítiques diverses, per la qual cosa se’n garanteix la pluralitat, la independència de criteri i l’autonomia de funcionament”, ha reblat.

El vicepresident ha recordat que, des de l’inici de la pandèmia, el Govern està treballant en tres fronts: “emergència, urgència i horitzó”. “Emergència” per fer front a les “necessitats més immediates” en els àmbits de la salut i de la mobilitat; “urgència” per atendre les necessitats econòmiques i socials “per mantenir els nivells d’equitat que la ciutadania mereix”; i “un horitzó compartit en què s’hi pugui sentir representada la gran majoria de la societat”.


Primera proposta després de l’estiu

El grup liderat pels 30 experts elaborarà un primer document executiu analitzant possibles escenaris a partir del 2022 i, a la llum dels seus resultats, decidir quins àmbits concrets es consideren cabdals per al futur del país i que, per tant, hauran de ser objecte d’un treball específic per identificar-ne els riscos, les oportunitats i les propostes d’acció.

La previsió és que hi hagi una primera proposta de document d’escenaris a la tardor. El document final, que inclourà l’anàlisi i les propostes de cadascun dels àmbits estratègics, es presentarà el febrer de 2021.

Es calcula que hi haurà entre deu i quinze àmbits, i que cada grup específic tindrà entre vint i trenta membres. Per la qual cosa, el conjunt total de l’activitat implicarà gairebé 400 persones. Aquest alt volum permet garantir la diversitat, representativitat i legitimitat necessàries, tant social com tècnica.


Grups específics per a cada àmbit

Cadascun d’aquests àmbits serà abordat per un grup específic dissenyat en funció del tema a tractar i liderat per una persona amb rol de coordinació que comptarà amb el suport directe de quatre persones (que han de provenir respectivament de l’administració, l’acadèmia, el món social i el món privat) i un grup addicional d’aproximadament una vintena de persones expertes.

El grup tindrà el suport d’un perfil tècnic orientat específicament a la tasca de relatoria i elaboració del document final. Aquest document explicarà què implica en aquest àmbit concret cadascun dels escenaris prèviament descrits, i identificarà per a cadascun d’ells riscos, oportunitats i mesures a prendre.

El grup de treball partirà de la base que la crisi de la Covid-19 té tres fases diferenciades:

  • la gestió de l’emergència
  • la gestió del rescat de persones i de la reparació de danys, fins al tractament o la vacuna, que es podria situar a finals de 2021
  • l’adaptació a una nova realitat, a partir del tractament o vacuna, el 2022.

4  

Imatges

Fotografia de la compareixença del president i el vicepresident

Fotografia de la compareixença del president i el vicepresident 2197

Fotografia de la compareixença del president i el vicepresident 2

Fotografia de la compareixença del president i el vicepresident 2 1623

Fotografia de la reunió del president i el vicepresident amb el grup de treball de l'estratègia Catalunya 2022

Fotografia de la reunió del president i el vicepresident amb el grup de treball de l'estratègia Catalunya 2022 910

Fotografia de la reunió del president i el vicepresident amb el grup de treball de l'estratègia Catalunya 2022 - 2

Fotografia de la reunió del president i el vicepresident amb el grup de treball de l'estratègia Catalunya 2022 - 2 640

1  

Fitxers adjunts

Currículums de les persones que lideraran el grup de treball

Currículums de les persones que lideraran el grup de treball
DOCX | 17256

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia