Servei Meteorològic de Catalunya

mini

El mes de maig ha estat càlid a Catalunya

query_builder   2 juny 2020 14:46

event_note Nota de premsa

El mes de maig ha estat càlid a Catalunya

  • El mes de maig es pot qualificar de càlid a gran part de Catalunya, i molt càlid a punts del litoral Central, Prelitoral, la plana de Lleida, Prepirineu i Pirineu
  • La distribució de la precipitació ha estat molt irregular si bé es pot observar un patró sud-oest a nord-est: plujós o molt plujós al massís dels Ports i àmplies zones de la plana de Lleida, i sec o molt sec al quadrant nord-est del territori

Meteorològicament, el mes de maig s’ha caracteritzat per la presència de l’anticicló a la latitud del mar de Nord, obligant les pertorbacions a desviar-se de la seva trajectòria habitual (d’oest a est entorn als 50-60 graus de latitud), cap al sud, afectant les nostres contrades amb una configuració molt semblant a la del mes de març: depressions amb una trajectòria de sud-oest a nord-est. A partir de la segona quinzena, la configuració sinòptica va venir marcada per una dorsal en altura (a uns 5.500 m d’altura) i un anticicló en superfície que s’estenia de sud-oest a nord-est pel sud del continent europeu. 

El maig va deixar alguns episodis importants de pluja durant la primera quinzena, però després els ruixats es van fer més aïllats, afectant en forma de tempesta al Pirineu i al Prepirineu.

La inhibició dels fluxos freds provinents d’altes latituds a conseqüència del recorregut meridional de les pertorbacions i la configuració anticiclònica de la segona meitat del mes han donat com a resultat un maig càlid arreu del país, superant en molts casos el maig de 2015, que fins ara era el referent càlid contemporani.

Precipitació del 9 a l’11 de maig

Un solc provinent de l’Atlàntic que va acabar amb una baixa tancada a nivells mitjans va deixar pluja general a Catalunya.

  • Les estacions meteorològiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van registrar 123 mm a PN dels Ports (el Baix Ebre) i  més de 50 mm al Ripollès, Alt Berguedà i nord del Ripollès, així com alguns punts del prelitoral. Els mínims, menys de 5 mm a punts del litoral.
  • Es va superar el llindar de 20 mm en 30 min a punts de les Terres de l’Ebre (34,1 mm al PN dels Ports) i molt localment a la resta del país: Navès (Solsonès) i Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental). La precipitació màxima registrada en 1 minut va ser de 3,6 mm a Vinebre el dia 10.
  • Pel que fa a la neu, el dia 10 al matí només nevava als cims culminants del Pirineu, però al vespre la cota va baixar fins a uns 2.000 m. Es van mesurar 12 cm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà), 7 cm a Boí (2.535 m, Alta Ribagorça) o 6 cm a Ulldeter (2.410 m, el Ripollès).

 

Ruixats del 12 al 16 de maig

La situació depressionària es va allargar uns quants dies, amb circulació més aviat de sud a nivells mitjans.

  • Al llarg d’aquests dies va ploure de manera irregular, destacant els més de 50 mm del dia 14 a cavall de la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp i el Baix Ebre, superant puntualment els 20 mm en 30 minuts.
  • També cal remarcar les tempestes dels dies 15 i 16, especialment extenses el dia 16. Es van recollir més de 40 mm a punts del prelitoral (Baix Llobregat, Alt Penedès) i al voltant del Pla d’Urgell, amb superacions del llindar d’SMP en alguns casos: 29,9 mm a Vallirana (Baix Llobregat).
  • Entre els dies 15 i 16 la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques va registrar 1.805 llamps núvol-terra a Catalunya (286 a la Noguera i 240 al Solsonès com a comarques més afectades).
  • Els ruixats van ser de neu diversos dies a l’alta muntanya per damunt d’uns 2.000 – 2.500 m, destacant els 14 cm de Boí (2.535 m, Alta Ribagorça) o els 12 cm d’Espot (2.519 m, Pallars Sobirà) entre els dies 12 i 13.

 

Calorada del 19 al 23 de maig

La temperatura va anar pujant i a partir del 19 es van superar els 30 °C a diversos sectors del país, tant a punts del litoral com sobretot a l’interior i a ponent, on el dia 22 es van assolir 35,3 °C a Seròs (Segrià).

 

  • Cal remarcar que l’única màxima rècord de maig va ser a Badalona – Museu (14 anys de dades), que el dia 21 va mesurar 29,0 °C, superant els 28,8 °C del 28 de maig de 2006.
  • En canvi, la temperatura nocturna va ser alta durant força dies, en bona part per la nuvolositat, ja que la massa d’aire tampoc ha estat excepcionalment càlida. En qualsevol cas, 12 de les 146 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han tingut la temperatura mínima més alta de la seva sèrie, repartides de manera irregular al llarg del país, però amb una concentració a l’Alt Empordà i al Prepirineu.

 

Tempestes localment fortes del 29 al 31 de maig

L’última part del mes maig va venir marcada per tempestes de tarda, típiques d’aquestes dates fruit de la calor en superfície i l’aire relativament fred encara als nivells mitjans de la troposfera. Van afectar zones de muntanya, però especialment del Prepirineu i Pirineu. El dia 29 va ser quan les tempestes van ser més intenses i extenses a Catalunya, destacant que es van superar els 30 mm a diversos sectors del Prepirineu i de la serralada Prelitoral. En canvi, el dia 31 van caure sobretot a Ponent.

  • Les quantitats de precipitació més destacades registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 47,4 mm a Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès); 46,7 mm a Oliana (l’Alt Urgell); i 43,9 mm a Vic (Osona).
  • El dia 29 va superar el llindar de 20 mm en 30 min a 5 estacions destacant els 29,6 mm a Vic (Osona), mentre que el dia 31 es van recollir fins a 31,3 mm a Sant Joan de les Abadesses.
  • Pel que fa a la precipitació màxima en 1 minut, el dia 29 es van recollir fins a 4,4 mm a Vacarisses i 4,0 mm a Vic.

 

Maig càlid a gran part de Catalunya

El mes es pot qualificar de càlid a gran part de Catalunya, i molt càlid a punts del litoral Central, Prelitoral, de la plana de Lleida, Prepirineu i Pirineu (figura 1).  

Aquestes anomalies de temperatura han estat fruit d’una configuració sinòptica marcada per una inhibició de les masses fredes d’altes latituds en relació amb el flux de l’est o del sud-est associat a les pertorbacions que van visitar Catalunya durant la primera quinzena del mes, i la subsidència relacionada amb les altes pressions que van dominar les dues ultimes setmanes del maig, destacant l’episodi de calor entre els dies 19 a 23.

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de maig del 2020 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Mapa Tmm
Mapa AT

A bona part del país el maig d’enguany ha superat el maig de 2015, que en moltscasos havia estat el més càlid de les últimes dècades. Les estacions de l’Observatori Fabra i l’Observatori de l’Ebre, ambdós amb unes sèries centenàries, han registrat el maig més càlid de la sèrie.

Cal remarcar que a principis del mes es van registrar les primeres nits tropicals de l’any (temperatura mínima diària per damunt dels 20 °C). Les primeres, durant la nit de l’1 al 2 de maig entre el Baix Ebre i el Montsià (20,0 °C a Mas de Barberans i 20,4 °C a l’Observatori de l’Ebre). La nit del 6 al 7 de maig també se’n va enregistrar una a Barcelona – Can Bruixa, la més primerenca de la seva sèrie de 33 anys, però no a la resta d’estacions de Barcelona. Al llarg de l’episodi de calor també es van produir a punts de l’Empordà (allà on bufava tramuntana) i la nit del 22 al 23 Barcelona – el Raval va registrar la primera de l’any (20,0 °C), la més primerenca de la seva sèrie de 13 anys, avançant-se un dia a les dels anys 2007 i 2011.

La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de maig respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de maig pel període de referència 1961-1990) que han igualat o superat els +3,5 °C a les estacions de la XEMA.

 

Nom de l’EMA

Comarca

Anomalia (°C)

la Quar

Berguedà

+3,8

Montserrat - Sant Dimes

Bages

+3,7

Alfarràs

Segrià

+3,7

Santuari de Queralt

Berguedà

+3,7

Barcelona - el Raval

Barcelonès

+3,6

Vielha

Val d'Aran

+3,6

Algerri

Noguera

+3,6

Rellinars

Vallès Occidental

+3,6

Granollers

Vallès Oriental

+3,5

Mollerussa

Pla d'Urgell

+3,5

 

Precipitació desigualment distribuïda

La distribució de la precipitació ha estat molt irregular si bé es pot observar un patró sud-oest a nord-est: plujós o molt plujós al massís dels Ports i àmplies zones de la plana de Lleida, i sec o molt sec al quadrant nord-est del territori. També ha estat plujós al prelitoral Central i punts del Prepirineu (figura 2).

Les baixes pressions que van afectar la primera quinzena del mes amb un recorregut de sud-oest a nord-est i les tempestes de l’últim terç del mes explicarien aquesta distribució de les anomalies.

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de maig van igualar o superar els 150 mm:

 

Nom de l’EMA

Comarca

PPT (mm)

PN dels Ports

Baix Ebre

195,1

Horta de Sant Joan

Terra Alta

172,0

Prats de Lluçanès

Osona

160,0

Viu de Llevata

Alta Ribagorça

152,0

Ulldeter (2.410 m)

Ripollès

151,3

  

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de maig del 2020 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

Mapa PPT
Mapa AT

Radiació solar normal per l’època de l’any

La mitjana mensual de la irradiació solar global diària ha estat normal, si bé es pot definir un patró de sud-oest (anomalies negatives) a nord-est (anomalies positives) semblant al de la precipitació, encara que el màxim del país s’observa a la Val d’Aran (figura 3). 

 

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de maig del 2020 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2010-2019).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat.

2 de juny del 2020

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 412

Mapa AT

Mapa AT 258

Mapa PPT

Mapa PPT 326

Mapa APPT

Mapa APPT 285

Mapa ARS

Mapa ARS 238

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 667

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia