Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Darp

El Departament d'Agricultura aprova un pla de xoc de més de 3 M€ per a la reactivació econòmica del sector marítim

query_builder   5 juny 2020 14:24

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura aprova un pla de xoc de més de 3 M€ per a la reactivació econòmica del sector marítim

Aquestes mesures urgents consistiran en 5 línies d’ajuts destinades a diferents àmbits dels sectors primaris blaus (pesca i aqüicultura) i marítimo-recreatius

 

Aquestes ajudes inclouen, per primera vegada, una subvenció adreçada als centres d’activitats marítimes

 

DARP
Per primera vegada es conovocarà una subvenció adreçada als centres d'activitats marítimes

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, mitjançant la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, ha posat en marxa un pla de xoc dotat amb 3,3 M€ que permetrà habilitar fins a cinc línies d’ajuts destinats als diferents sectors marítims (pesca, aqüicultura, centres d’activitat marítima) a fi d’ajudar-los a superar els efectes econòmics provocats per la pandèmia. Aquest conjunt de mesures urgents ha estat adoptat avui en el marc del Comitè Tècnic per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social com a conseqüència de la crisi de la COVID19 (CORECO).

 

Els sectors primaris blaus (pesca i aqüicultura) han patit fortament l’efecte de la COVID19 a causa de la dificultat intrínseca de mantenir les condicions operatives en l’àmbit higienico-sanitari i les afectacions en el mercat per la desaparició del canal HORECA.

 

En la mateixa situació es troba el sector marítimo-recreatiu, que ha patit una paràlisi total des de l’esclat de la COVID19 i a hores d’ara els pronòstics sobre la seva evolució són incerts, davant les greus afectacions al lleure i el turisme.

 

Tot plegat ha fet que, entre el 15 de març i el 15 de maig de 2020, la facturació a les llotges pesqueres catalanes caigués un 50% respecte de la mitjana dels anys anteriors (-9,2 M€), amb una projecció prevista de pèrdua anual durant l’any 2020 superior al 10%.

 

En el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca

 

Davant d’aquesta situació, la Comissió Sectorial de Pesca i Aqüicultura, a instàncies del Departament d’Agricultura, va aprovar divendres passat incrementar el Pla financer de Catalunya amb 3,36 M€ addicionals del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) procedents del pla financer de l’Administració general de l’Estat per cobrir les noves necessitats (d’aquest import, un 24%, 933.100 €, es destinaran específicament a ajuts als sectors).

 

L’ús d’aquests fons europeus ha estat flexibilitzat recentment per poder donar resposta als reptes de la COVID19. Aquesta flexibilitat permet, entre d’altres, la possibilitat d’atorgar ajuts a la paralització temporal de la flota pesquera produïda per causa de l’impacte de la COVID19, la compensació al sector aqüícola per la davallada d’activitat i d’ingressos i el finançament de l’adquisició d’EPI i altres mesures de protecció per part dels actors de la cadena de producció i comercialització.

 

A banda d’aquests 3,36 M€ addicionals, Catalunya, mitjançant el Departament d’Agricultura, gestiona un total de 38 M€ de fons FEMP, els quals formen part del Programa operatiu de l’Estat per al període de programació 2014-2020. Xifra que, amb el cofinançament de la Generalitat, suma 12 M€ més.

 

Cinc convocatòries d’ajuts

 

Aquests fons addicionals serviran per convocar cinc línies d’ajuts diferents. La primera línia d’ajuts serà per paralització temporal de l’activitat marisquera, que consistirà en una compensació a pescadors de la modalitat de marisqueig pels dies d’inactivitat. L’ordre de bases d’aquests ajuts serà conjunta amb els ajuts per al sector aqüícola i serà d’un import total de 123.100 €, dels quals 30.775 € estaran cofinançats amb fons propis. Es preveu que aquesta subvenció permeti la realització de 70 operacions. L’ajut equivalent per a la resta de la pesca marítima serà a càrrec del MAPAMA.

 

La segona línia d’ajuts s’adreçarà a corregir la davallada d’ingressos en les explotacions aqüícoles. Aquesta compensació a empreses d’aqüicultura (continentals i marítimes) per reducció d’ingressos serà d’un total de 810.000 €, dels quals 202.500 € estaran cofinançats amb fons propis. Es preveu que aquesta subvenció permeti la realització de 80 operacions.

 

La tercera línia serà d’ajuts a les confraries de pescadors per la davallada de facturació en les llotges pesqueres. La compensació a les confraries de pescadors de Catalunya amb flota activa a causa de la caiguda d’ingressos relacionada amb les taxes de primera venda del peix serà d’un total de 350.000 €, finançats íntegrament amb fons propis (línia no elegible pel FEMP), que, previsiblement, donaran lloc a 27 operacions.

 

La quarta línia d’ajuts, que ja va ser convocada el passat 18 de juny, va consistir en 1 M€ per dotar el sector pesquer d’equips de protecció individuals davant la crisi sanitària de la COVID19. D’aquest import, 250.000 euros provenen de fons propis. Es preveu que donin lloc a 50 operacions.

 

Finalment, la cinquena línia d’ajuts és la destinada als operadors de Centres d’Activitats Marítimes afectats per la davallada d’activitat a causa de la incidència de la COVID19. Aquest tipologia d’ajut és la primera vegada que es convoca. La convocatòria, adreçada a les empreses actives del Registre Oficial de Centres d’Activitat Marítima de Catalunya (centres nàutics, centres d’immersió i acadèmies nàutiques), estarà dotada de 750.000 €, finançats íntegrament amb fons propis (línia no elegible pel FEMP). Es preveu que doni lloc a 350 operacions.

 

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.          

1  

Imatges

Fons marí

Fons marí 1594

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia