Justícia, Drets i Memòria

.

Demà, 9 de juny, se celebra el Dia Internacional dels Arxius

Els arxius de Justícia conserven 268 km de documentació judicial

En un any, els arxivers han atès més de 220.000 consultes

query_builder   8 juny 2020 13:08

event_note Nota de premsa

Demà, 9 de juny, se celebra el Dia Internacional dels Arxius

Els arxius de Justícia conserven 268 km de documentació judicial

En un any, els arxivers han atès més de 220.000 consultes

.

El Departament de Justícia custodia 268 quilòmetres d’arxius als dipòsits dels diferents edificis judicials de Catalunya. Un total de 212 quilòmetres estan dipositats als arxius judicials de Barcelona; 25 km, als de Girona; 6 km, als de Lleida; 22, als de Tarragona; i 3,5 km, als de Terres de l’Ebre.

La Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya és l’organisme encarregat de gestionar la documentació. Els arxivers de Justícia custodien, classifiquen i organitzen tota la documentació per facilitar-ne l’accés als professionals, als historiadors i als ciutadans. També participen en la selecció dels documents que s’han de destruir perquè ja no tenen valor ni utilitat, com ara els judicis per faltes de fa 20 anys o més.

Els principals usuaris de la Xarxa són els magistrats, jutges, fiscals, lletrats i altre personal de l'Administració de justícia a Catalunya: metges forenses, personal tècnic i funcionaris judicials en l'exercici de les seves funcions. Durant el 2019 els arxivers de Justícia han atès 226.777 consultes.

La gestió de la documentació: conservació i eliminació

Cada jutjat té un arxiu propi, on diposita la documentació que genera i al cap de cinc anys s’envia a l'arxiu central que hi ha a cada edifici judicial. Es calcula que cada jutjat produeix cada any unes 200 capses de documents. És un volum molt elevat i per això Justícia impulsa l’expedient electrònic, que ha de resoldre els problemes d’espai.

La gestió de la documentació s’inicia amb l’obertura dels expedients judicials, continua amb la tramitació per part de les oficines judicials, segueix amb l’arxivament als arxius judicials i finalitza amb la destinació final, que, a partir de les resolucions de la Junta d’Expurgació, pot consistir o bé en la seva conservació en un arxiu històric de la Xarxa d’Arxius Comarcals i Provincials del Departament de Cultura, o bé en la seva eliminació.

Dia Internacional dels Arxius

Per commemorar aquest dia, Justícia prepara la presentació en format virtual de l’exposició “La memòria del segle XX des dels arxius judicials” que es va inaugurar el 17 de setembre de 2019 a La Model, de Barcelona. Una mostra d’una cinquantena de documents de la justícia ordinària de l’època, amb sentències, sumaris, informes i expedients dels anys de la Guerra Civil i el franquisme. L’exposició estarà disponible a partir de demà, 9 de juny, al web Calaix de la Generalitat de Catalunya.

També, en la mateixa data, estarà disponible a la pàgina web del Dia Internacional dels Arxius 2020, un vídeo de l’historiador i president de l’Associació Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy, on explica que la consulta dels arxius judicials ha estat imprescindible en la seva investigació sobre el cost de la Guerra Civil i el franquisme a Manresa.

7  

Imatges

Tècnics arxivers treballant a l'Arxiu Central de la Ciutat de la Justícia

Tècnics arxivers treballant a l'Arxiu Central de la Ciutat de la Justícia 1873

Arxiu Central dels Jutjats de Figueres

Arxiu Central dels Jutjats de Figueres 561

Arxiu Judicial Territorial de Girona

Arxiu Judicial Territorial de Girona 2392

Arxiu Judicial Territorial de Barcelona

Arxiu Judicial Territorial de Barcelona 1345

Expedient antic

Expedient antic 717

Expedient antic de perillositat

Expedient antic de perillositat 1291

Declaració antiga de subjecte socialment perilllós per homoseualitat

Declaració antiga de subjecte socialment perilllós per homoseualitat 809

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia