Acció Exterior i Unió Europea

Plenari del CADS

Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible

El CADS debat com encarar la recuperació econòmica i social del país amb els consellers Solé i Chacón

El conseller d'Acció Exterior i la consellera d'Empresa remarquen el paper clau de la recerca i la transició energètica en la nova economia que emergirà de la crisi sanitària

query_builder   15 juny 2020 18:43

event_note Nota de premsa

Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible

El CADS debat com encarar la recuperació econòmica i social del país amb els consellers Solé i Chacón

El conseller d'Acció Exterior i la consellera d'Empresa remarquen el paper clau de la recerca i la transició energètica en la nova economia que emergirà de la crisi sanitària

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, han participat aquest dilluns al plenari del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). La reunió s’ha centrat especialment en la recuperació econòmica i social del país, i també ha comptat amb el president del CADS, Ramon Roca, el director del consell, Arnau Queralt i Bassa, la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Elisabet Nebreda, el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer i el conjunt dels membres del CADS.

Plenari del CADS

Durant el plenari, el conseller Bernat Solé ha parlat de les previsions econòmiques per als propers mesos, i ha remarcat que “la crisi altra vegada afecta especialment la població més vulnerable”. Per aquest motiu, Solé ha insistit en la necessitat del retorn de competències i la gestió descentralitzada, “perquè és la millor manera d’atendre les necessitats directes de la ciutadania”. El titular d’Exteriors també ha fet incís en què “volem gestionar de manera autònoma el Fons Europeu de Reconstrucció perquè necessitem tots els recursos per construir un model de recuperació sostenible i just”.

Solé també s'ha referit a la Comissió per a la Reactivació Econòmica i Social (CORECO) impulsada pel Govern, que té l’encàrrec d’elaborar un pla estratègic amb mesures de gran abast que guiaran la recuperació a mig i llarg termini. Segons ha recalcat el conseller, la CORECO “tindrà com a columna vertebral l’Agenda 2030 de les Nacions Unides”.

En aquest sentit, el conseller d’Exteriors ha posat en valor que el CADS formi part del Comitè Tècnic de la CORECO, i ha destacat que Catalunya és l’únic territori d'Europa on s'integra un consell assessor centrat en la sostenibilitat al comitè de reconstrucció. “Això diu molt sobre la importància del CADS, us dona una gran responsabilitat i significa que comptem amb les vostres aportacions de qualitat per reconstruir el país”, ha afirmat Solé adreçant-se als membres del CADS.  

Per la seva banda, la consellera Àngels Chacón ha explicat que “el nostre gran repte avui és fer l'empresa del demà” i ha argumentat que “no hi ha cap política social tan efectiva com la de generar ocupació i garantir l'accés al coneixement”. “Ho dèiem abans de la pandèmia i ara encara és més necessari amb l'acceleració de tendències que s'anunciaven i que ja són urgents; hem de basar el creixement en el coneixement, la digitalització i adopció de tecnologies exponencials i la transició energètica”, ha apuntat la titular d’Empresa i Coneixement. “Volem que Catalunya i el seu teixit productiu siguin un subjecte, i no un objecte, en aquesta nova economia que emergeix de la crisi sanitària”, ha assegurat.

Durant el plenari, Chacón també ha valorat l'ecosistema industrial català, “un ecosistema diversificat amb presència de moltes cadenes de valor, amb centres tecnològics i de recerca, massa crítica d'empreses operant amb tecnologies clau (IoT, 3D Printing, Blockchain, 5G...) i un ecosistema de startups, valorat per ser font d'innovació disruptiva”. Així, la consellera també ha recordat que Catalunya concentra el 22,8% de la inversió estrangera en indústria manufacturera a tot l'Estat.

La trobada ha conclòs amb un intercanvi d’impressions amb els membres del CADS sobre les prioritats a l’hora d’encarar l’etapa posterior a la pandèmia i els reptes més importants que haurà d'encarar el país. La trobada d’avui ha comptat amb la presència de l’expresident del CADS Gabriel Ferraté i dels membres del consell: Leandro Barquín, Alba Cabañas, Purificació Canals, Joan Clos, Carles Ibañez, Eva Jané, Josep Oliver, Cristina Pujades, Pep Salas, Mònica Terribas, Lluís Torner i Montserrat Viladrich.

 

Què és el CADS?

El CADS és un òrgan col·legiat creat l’any 1998, format per un/a president/a, i entre 10 i 15 consellers i conselleres, que són persones de prestigi reconegut i representatives dels diferents sectors econòmics i socials. Té la funció d’assessorar el Govern de Catalunya per integrar la sostenibilitat en les seves polítiques i actuacions, i periòdicament emet recomanacions sobre realitats complexes, amb visió sistèmica i tenint present la diversitat d'actors que integren la societat catalana.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia