Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern proposa quinze mesures per lluitar contra el racisme i les seves causes

query_builder   23 juny 2020 15:15

event_note Nota de premsa

El Govern proposa quinze mesures per lluitar contra el racisme i les seves causes

  • L’informe presentat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a la reunió del Consell Executiu planteja deu accions per a la Generalitat i cinc propostes a la societat per acabar amb les discriminacions per origen racial o ètnic

 

  • Té per objectiu que la diversitat de la societat arribi a la funció pública, les empreses, els mitjans de comunicació i les universitats, i garantir la igualtat de tracte en els àmbits públics i privats

 

El Govern ha rebut l’informe elaborat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en què es proposen quinze mesures per avançar en l’erradicació del racisme a Catalunya i en la prevenció de discriminacions per origen racial o ètnic. Es tracta de deu propostes de mesures i accions per a la Generalitat i cinc acords per promoure entre tota la societat. Tenen per objectiu que la diversitat de la societat arribi a reflectir-se a tots els àmbits, com la funció pública, les empreses, els mitjans de comunicació, les universitats, les entitats i altres organitzacions socials, així com garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació a Catalunya, també des de la prevenció.

 

El racisme és una forma de dominació basada en la desigualtat que necessita i fomenta una construcció de l’alteritat i provoca segregació. Per tal de lluitar contra les seves causes, cal impulsar polítiques d’equitat, fomentar la interacció positiva entre la ciutadania i reconèixer la diversitat, com busquen aquestes quinze mesures.

 

L’informe reflecteix que, a Catalunya, la diversitat segueix lligada encara a les desigualtats socials i, per exemple, el sou mitjà anual de persones treballadores estrangeres és molt inferior al de les persones amb nacionalitat espanyola –fet que s’accentua més en el cas de les dones–.

 

Una Generalitat que reflecteixi la societat

 

Per tal de fer “Una Generalitat que reflecteixi la societat”, el Govern proposa elaborar una llei que permeti l’accés dels estrangers a la funció pública. Una segona mesura busca facilitar l’accés a la plena ciutadania i demanar a l’Estat espanyol una reforma de l’accés a la nacionalitat –actualment de les més restrictives d’Europa– i una flexibilització de l’arrelament social per permetre la regularització administrativa de 150.000 persones.

 

Amb l’objectiu de garantir “Una policia que ofereixi seguretat a tota la població”, un punt de l’informe recomana fer un protocol per evitar les identificacions policials amb biaix racial o ètnic. I una altra mesura busca tenir “Uns mitjans públics que reflecteixin la societat”, a través d’un pla per incorporar la diversitat als mitjans de comunicació, començant pels públics.

 

Formació en prevenció

 

L’informe veu necessari assolir que les escoles incloguin i valorin més la diversitat, fent que tots els alumnes tinguin uns coneixements mínims de les llengües dels seus companys i companyes de classe, així com formació per conèixer la llengua i la societat catalanes a les famílies immigrades a les escoles per fomentar la seva participació. També persegueix “Una universitat amb la diversitat de la nostra societat”, amb un pla de mesures entre els Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, Educació i Empresa i Coneixement per fer que tinguin el mateix percentatge d’estudiants estrangers, gitanos o d’altres col·lectius desafavorits que té la societat. Entre les propostes hi ha també la de formar en prevenció de les discriminacions i atenció a la diversitat tots els funcionaris, i crear l’Oficina per a la Igualtat de Tracte i la No Discriminació.

 

Alhora, l’informe veu necessari impulsar un pla de prevenció, detecció i intervenció sobre tots els extremismes violents; fer un protocol d’actuació acordat amb els ajuntaments per afrontar situacions de crisi convivencial, i signar el Pacte Nacional per la Interculturalitat el 2020.

 

Acords compartits per la societat

 

Les mesures que caldrà abordar des de la societat consisteixen en cinc acords sectorials: una és la de promoure un acord amb empreses, administracions, entitats i altres organitzacions socials (com clubs esportius) per tal que incorporin la diversitat a les seves entitats, amb el nom de ‘Pla 18%’, en referència al percentatge de persones nascudes a l’estranger que viuen al nostre país, encara que la diversitat de la nostra societat no es deu només a la immigració.

 

També s’aborden àmbits de la vida privada on la discriminació per origen racial o ètnic són molt presents com són l’accés a la feina, a l’habitatge, els espais d’oci o l’accés a serveis. L’informe proposa un acord amb els agents del sector immobiliari per a processos de selecció de llogaters basats en criteris cecs i objectius a qualsevol altra consideració. Per un accés al treball sense discriminació, veu necessari un acord dels agents econòmics i socials per a la selecció de personal basada en competències i cega a d’altres característiques personals. També es proposa un acord per a l’accés a béns i serveis sense discriminació, incloent-hi el sector bancari, i un acord amb el sector de l’oci per a la protecció del dret d’accés, la prevenció del racisme, i la detecció i intervenció sobre les discriminacions.

 

Per tal d’avançar en aquestes mesures, l’informe recomana convocar una reunió de la Comissió Interdepartamental d’Immigració, on es transformin les propostes en accions concretes, i es posi calendari i recursos per executar-les el 2020, així com aprovar-les en un acord de Govern.


 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia