Drets Socials

tauala experts

Treball, Afers Socials i Famílies crea una taula d'experts per a la revisió del model d'autonomia i d'atenció a les persones

query_builder   26 juny 2020 19:21

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies crea una taula d'experts per a la revisió del model d'autonomia i d'atenció a les persones

El conseller El Homrani ha presidit la primera trobada de la taula i ha demanat als membres “una mirada a llarg termini, però també a curt termini pel propi context del que hem viscut a Catalunya, a l’Estat i a la resta del món, amb la crisi sanitària de la covid-19”

taula experts

Aquesta tarda ha tingut lloc la primera reunió de la taula d’experts per a la revisió del model d’autonomia i d’atenció a les persones que ha posat en marxa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Es tracta d’un espai de reflexió format per un grup d’experts de l’àmbit públic i privat que treballaran durant sis mesos amb l’objectiu de presentar al Departament una proposta de futur model d’autonomia i atenció a les persones grans, amb discapacitat i amb malalties mentals que precisin suport de llarga durada a l’entorn comunitari a Catalunya.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presidit aquesta primera reunió i ha explicat que es tracta “d’un grup d’experts amb una mirada molt diversa, de l’àmbit acadèmic i de la gestió de l’àmbit de l’autonomia personal, de l’àmbit social i de l’àmbit sanitari, per treballar com som capaços de generar un model que, més enllà de la resposta residencial, tingui una mirada entorn de com les persones grans, amb discapacitat o amb malaltia mental poden tenir autonomia a la seva pròpia llar”.

El conseller ha encomanat a aquests quinze experts “un document amb elements concrets que permeti fer les bases per impulsar un canvi de model centrat en l’autonomia personal i no tant en la resposta institucionalitzadora”. En aquest sentit, El Homrani ha recordat que “abans d’arribar a l’àmbit residencial, que serà necessari en situacions de gran dependència, es pot fer un treball preventiu molt important, al voltant dels serveis d’atenció domiciliària. Hem de fer més llar, més comunitat, crear un model que permeti un major apoderament de la persona”.

“Demanem una mirada a llarg termini, però també a curt termini pel propi context del que hem viscut a Catalunya, a l’Estat i a la resta del món, amb la crisi sanitària de la covid-19”, ha reiterat el conseller en el decurs de la trobada i ha insistit en que “volem aterrar en concrecions, i això significa un treball molt intens d’aquest grup de professionals durant sis mesos, perquè tothom veu que aquest és un moment de necessitat però també d’oportunitat per repensar el sistema”.

Per acabar, el conseller ha remarcat que “també cal una mirada entorn del repte del finançament i l’eficiència del sistema, de com el fem sostenible, i com som capaços de donar una resposta en l’àmbit social, que històricament han tingut un finançament més baix que d’altres àmbits de l’estat del benestar”.

El Pla Estratègic del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, dins de l’eix “Promoció de l’Autonomia personal”, identifica la necessitat d’adaptar les polítiques d’envelliment actiu i de reforçar i plantejar canvis substancials a curt i mitjà termini en les estratègies i actuacions de prevenció, promoció i atenció a l’autonomia personal. Planteja la necessitat d’adaptar les polítiques cap a un envelliment actiu en l’entorn domiciliari, la lluita contra la solitud i l’aïllament, i la promoció de l’autonomia.

La taula d’experts ha d’analitzar el model actual, els reptes immediats i de futur, així com els canvis socials que es produiran en els propers anys per tal de dissenyar una proposta de full de ruta en l’atenció a la gent gran, les persones amb discapacitat i les persones amb malalties mentals, sempre des de la voluntat d’impulsar un model d’atenció integral i comunitari (polítiques de proximitat), que afavoreixi l’apoderament i l’autonomia personal i abordi l’aïllament i la solitud no volguda.

taula experts

Components de la taula d’experts per a la revisió del model d’autonomia i d’atenció a les persones

 

Guillem López Casasnovas

Llicenciat en Economia i en Dret per la Universitat de Barcelona, va obtenir el doctorat en Economia Pública de la Universitat de York (PhD, 1984). Des de juny de 1992, és catedràtic d'Economia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Exconseller del Banc d'Espanya, és expert en Economia de la Salut i creador del Centre de Recerca en Economia de la Salut (CRES) a la UPF. Actualment, és membre del Consell Assessor Internacional de Recerca de l'Hospital de Sant Pau, membre del Consell Assessor de la Cambra de Comerç de Barcelona, president del Consell Assessor de l'Agència d'Avaluació de Catalunya (IVALUA) des del 2019 i president de la Fundació Teatre Lliure.

 

Manel Balcells i Díaz

Metge especialitzat en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, i en Medicina de l’Esport, diplomat per EADA en Gestió Sanitària, Programa d’Alta Direcció d’Empreses (PADE-IESE) i membre de diferents societats científiques. Entre 2006 i 2011 va ser president de la Comissió Executiva del Patronat de Biocat. També ha estat vicepresident del Consorci Sanitari i Social de Catalunya (2015-2019) i membre del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i Progrés de la Sanitat (2013-2017). Actualment és director del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI), president del Consell Assessor del Departament de Salut, i Comissionat de Salut a Leitat.

 

Adelina Comas-Herrera

Doctora al Departament de Polítiques de Salut de la London School of Economics and Political Science. També és Investigadora Assistent en recerca professional en el Centre d’avaluació i polítiques d’atenció (CPEC) i és co-líder del projecte Fortificant les respostes a la demència en els països en desenvolupament (STRiDE). Les seves principals àrees de recerca són aspectes econòmics i polítics en l’atenció, el tractament i el suport a les persones amb demència i el finançament de cures a llarg termini.

 

José Augusto García Navarro

Metge especialista en Geriatria. Diplomat en gestió clínica per EADA, en gestió de serveis sanitaris per ESADE i en lideratge i gestió d’equips per la UB i Programa d’Alta Direcció d’Empreses (PADE) per IESE. Actualment, és director general del Consorci de Salut i Atenció Social de Catalunya.

 

Mariona Rustullet i Tallada

Diplomada, amb un postgrau en Gestió i Direcció de la Petita i Mitjana Empresa i Màster en Alta Funció Directiva, també ha participat en el Programa de Direcció Estratègica i Gestió de la Col·laboració Publicoprivada d’ESADE. Ha estat directora de diferents residències geriàtriques i també coordinadora de diferents projectes en el sector de la gent gran i ha realitzat estudis, consultories i assessoraments a diferents governs locals en matèria de gent gran i envelliment. Actualment és directora tècnica i d’operacions de SUMAR, serveis públics d’acció social.

 

Mercè Generó Prat

Gestora i experta en relacions institucionals, des del 1984 ocupa la gerència d'Osonament, entitat que ha integrat tots els serveis comunitaris de salut mental i addiccions  d'Osona.  El 2015 va ser "Osonenca de l'any". Membre del Patronat de la Fundació Tutelar l'Esguard, de la Fundació Areté i del Plenari del CESS, entre d'altres.

 

Pilar Rodríguez

Amb formació en Treball Social, ha realitzat diversos postgraus en psicogeriatria, educació especial, gestió Serveis Salut. Màster en Bioètica i Drets Humans i Màster en Gestió d'Atenció Social a persones grans. actualment és vicepresidència de la Fundació iSocial (Innovació en l’acció social) i Adjunta a Gerència i directora de la Unitat Operativa Sociosanitària d’ABD (Associació Benestar i Desenvolupament), entitat del Tercer Sector Social. Ha estat docent en diverses universitats, fundacions i ha fet assessoraments en temes de Gestió de serveis socials.

 

Oriol Fuertes Cabassa

MBA per la London Business School i llicenciat en ADE per ESADE (Cum Laude). Compta amb 10 anys d'experiència assessorant a més de 8 governs (regionals i nacionals) del món en atenció social i sanitària integrada. Entre d'altres, ha treballat al sector públic a Anglaterra, Catalunya, França i Malàisia. Actualment, és CEO i Co-Fundador de QIDA (www.qida.es), empresa d'atenció domiciliària d'impacte social, finançada per la Unió Europea a través del FEI, i acreditada per la Generalitat de Catalunya.

 

Víctor Bayarri Catalán

Diplomat en Economia i Finances per ESADE. Consultor en polítiques socials. Voluntari en entitats del Tercer Sector i activista pels drets. Portaveu de la Plataforma ciutadana Llars per Viure. Exdirector general de l’ICASS.

 

Teia Fàbrega Pairó

Educadora social. Màster en Direcció Pública a l'Institut de Direcció i Gestió Pública d'ESADE. De 1985 fins 1993 educadora social a diferents serveis de l'àmbit de la infància. De 1993 a 1997 coordinadora de serveis socials de l'Ajuntament d'Olot. A partir de 1997 des de la seva creació i  fins l'actualitat, directora del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa. 

 

Pepita Cabiscol i Pujol

Treballadora Social i psicòloga. Cap del servei d’atenció a les persones amb discapacitat del Consorci de Serveis Socials de Barcelona. Promotora a Barcelona dels espais de reflexió ètica en  les residències i llars –residències per persones amb discapacitat. Patrona de la Fundació Tutelar la Tutela. Des del curs 1990 i fins al  curs 2010 -2011 professora  de l’ensenyament  de treball social (Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona).

 

Javier Yanguas

Doctor en Psicologia per la Universitat Autònoma de Madrid. Ha estat director d’I+D de la Fundació Matia i director de l’Institut Gerontològic Matia (1998-2017) i president de la Secció de Ciències Socials i del Comportament de la IAGG-EU (2015-2019). Docent a diverses universitats, ha participat en projectes d’investigació internacionals i ha rebut diversos guardons. Autor de nombrosos articles i diversos llibres relatius a atenció i intervenció amb persones grans. A l’actualitat, és Director Científic del Programa de Majors de la Fundació Bancària “la Caixa”.

 

Antoni Vilà Mancebo

Llicenciat en Dret i doctor en Pedagogia. Ha estat funcionari de la Seguretat Social i de la Generalitat de Catalunya i professor de serveis socials de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Girona. Actualment està com a investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB.

 

Marco Inzitari

Metge geriatre, doctorat, màster en Direcció d’Institucions Sanitàries. És Director d’Atenció Intermèdia, Recerca i Docència del Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, Investigador Principal del Grup de Recerca en Envelliment, Fragilitat i Transicions (RE-FiT Bcn) del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i President de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia