Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Vvieristes

La consellera d'Agricultura anuncia un pla de xoc per al sector de la flor i la planta ornamental

query_builder   2 juliol 2020 12:47

event_note Nota de premsa

La consellera d'Agricultura anuncia un pla de xoc per al sector de la flor i la planta ornamental

Es tracta d’un pla destinat a facilitar la liquiditat a autònoms i empreses del sector primari, dels sectors de la flor i planta ornamental, que hagin estat afectats per la COVID-19

DARP
Teresa Jordà amb l'Associació de Viveristes, a Celrà

La Generalitat posarà a disposició dels sectors de la flor i la planta ornamental un pla de xoc consistent en préstecs bonificats perquè puguin recuperar-se econòmicament dels efectes provocats pel coronavirus. Així ho ha anunciat aquest matí la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en el marc d’una reunió amb l’Associació de Viveristes, que ha tingut lloc a Celrà (Gironès).

El Pla, que s’aprovarà aquest divendres en el marc de la Comissió per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social (CORECO), consistirà d’una banda, en línies de crèdit en condicions avantatjoses, que s’articularan a través de l’Institut Català de Finances (ICF). Els interessos seran bonificats íntegrament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb 1,5M€ de fons propis. Aquests préstecs seran a cinc anys, amb una carència d’un any, a euríbor +3%, amb un capital entre 15.000 i 100.000 €.

D’altra banda, també hi haurà la possibilitat de fer la sol·licitud del préstec a l’ICF, amb un tram límit de 20 M€, que comptarà amb la garantia del 80% del risc per part del Departament de la Vice-presidència i d’Economia i d’Hisenda.

Teresa Jordà ha afirmat que “ el sector de la flor i la planta ha estat un dels més tocats per la crisi. L’esclat del Covid i les mesures de confinament coincideixen en el moment de l’any de més activitat econòmica d’aquest sector, i amb dates assenyalades com Sant Jordi, mesos en els que es pot vendre el 90% del total anual”.

Qui s’hi podrà acollir?

 Es tracta d’un Pla destinat a facilitar la liquiditat a autònoms i empreses del sector primari dels sectors de la flor i planta ornamental que hagin estat afectats per la COVID19.

S’hi podran acollir aquelles explotacions agràries dels sectors de la flor i la planta ornamental que justifiquin que han tingut unes pèrdues de facturació superiors al 50% durant els mesos de març, abril i maig de 2020 en comparació amb el mateix període de 2019.

Pèrdues de més de 100 milions d’euros

Les pèrdues econòmiques quantificades a Catalunya en aquest àmbit, amb 389 vivers registrats, es calculen en més de 100 M€. Aquest sector concentra en aquests mesos de primavera (març, abril, maig i juny) la major part de la seva activitat econòmica. En casos com la flor tallada, la festivitat de Sant Jordi representa una part molt important de la producció de roses.

A Catalunya, aquest sector representa un 14,75% en volum econòmic de la producció vegetal final i el 4,8% de la producció final agrària (any 2017), amb una facturació de 208.589.300,77 € (2018, +0,7% respecte de 2017 i previsió de -0,5% per a 2019), del que la producció pròpia és 135.262.200 € (64,8%, 2018).

A més, el sector de la flor i la planta ornamental dona feina a més de 2.000 treballadors directes, és un sector sostenible i ofereix un producte de proximitat.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.          

1  

Imatges

La consellera Jordà amb l'Associació de Viveristes, a Celrà

La consellera Jordà amb l'Associació de Viveristes, a Celrà 224

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia