Oficina del President

Cambra de Comerç

El president Torra demana més "complicitat" dels empresaris per reclamar a l'estat espanyol "els recursos econòmics" dels quals depèn el futur del país

query_builder   10 juliol 2020 13:36

event_note Nota de premsa

El president Torra demana més "complicitat" dels empresaris per reclamar a l'estat espanyol "els recursos econòmics" dels quals depèn el futur del país

 

  • El cap de l’Executiu ha encapçalat aquest matí la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2019 de la Cambra de Comerç de Barcelona

 

  • Quim Torra reivindica un futur disruptiu que passi per “prestigiar la pagesia, unes infraestructures en xarxa i la lluita contra el despoblament rural”
El president de la Generalitat i el de la Cambra durant la presentació. Autor: David Campos
El president de la Generalitat i el de la Cambra durant la presentació. Autor: David Campos


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest matí als empresaris “ajut i complicitat” en la reclamació dels recursos que corresponen al país, perquè “no és una lluita només de la Generalitat, sinó que requereix de la complicitat dels que primer haurien d’estar al costat, que és la classe empresarial”.  “Per què els empresaris no es revolten contra aquesta situació; per què continuem permetent, per exemple, que es gestioni l’aeroport des de Madrid si veiem que nosaltres podem gestionar-lo millor?”, s’ha preguntat  Quim Torra.

El cap de l’Executiu ha assegurat que el post-Covid ens hauria de fer reflexionar “de manera més profunda” sobre aquest debat de fons, que es resumeix, ha dit, en què “o tenim un estat propi que ens defensi i vetlli pels interessos de tothom, o no ens en sortirem”.  El president Quim Torra ha fet aquestes manifestacions en l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2019 de la Cambra de Comerç de Barcelona, que s’ha celebrat a primera hora a la Casa Llotja de Mar.

El president ha defensat durant la seva intervenció que cal repensar el futur del país . “Si estem parlant d’un futur disruptiu, aquest passa per redescobrir el nostre país, les seves possibilitats”, ha dit; i en aquesta línia ha reclamat “prestigiar la pagesia; treballar per unes infraestructures en xarxa i lluitar contra el despoblament rural de moltes zones de Catalunya” perquè, ha declarat, “és evitable”. Per tot això, ha  instat els empresaris a “empènyer en la línia de fer un país diferent,  perquè és possible; un país on tothom tingui les mateixes possibilitats, visqui on visqui”.

  Manca d’inversió en infraestructures

En el decurs de la seva intervenció, el president s’ha referit al dèficit d’inversions del govern espanyol. Ha recordat que, tot i que els comptes estatals “sempre preveuen més recursos per a Catalunya que per a Madrid”, a l’hora de la veritat no és així, segons dades de la pròpia Intervenció General de la Administració del Estado, que xifra en “5.365 ME els diners  invertits a Madrid els últims cincs anys mentre que a Catalunya han estat 3.850 ME”.  El cap de l’Executiu ha denunciat també que “no hem rebut ni un euro encara” del diners que l’estat havia de destinar a les comunitats autònomes per lluitar contra la pandèmia.

En aquesta línia, i referint-se més concretament a la inversió en infraestructures, el tema monogràfic de la Memòria Econòmica d’enguany, el president ha denunciat que “en la majoria d’infraestructures crítiques del nostre territori, només en som usuaris, ja que els gestors i responsables viuen a 600 km”. Situació, ha dit, que “s’agreuja quan la responsabilitat de fer millores no és nostra”. I això succeeix, ha assegurat, “mani qui mani”. “Des d’aquest punt de vista, formar part de l’estat espanyol és un mal negoci”, ha reblat.

El president ha lamentat les perspectives econòmiques per aquest any i la “insuficient” recuperació de l’any vinent, però ha volgut posar l’accent en les fortaleses de l’economia catalana, com és “la internacionalització i l’atracció d’inversions”, i ha afirmat que els “eixos de la recuperació econòmica” i el futur de la societat post-Covid es basen en la “R+D+I, la digitalització i les infraestructures” .

La Memòria Econòmica de Catalunya fa un balanç de l’economia catalana i les seves comarques durant l’any 2019, amb un monogràfic sobre “El futur de les infraestructures a Catalunya: Una visió postCovid-19”. A més del president Torra, hi ha intervingut en l’acte el president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona, Joan Canadell; la directora  de la Memòria Econòmica, Carme Poveda; el degà de la Barcelona School of Management de la UPF i membre del Consell Assessor de la Cambra, Oriol Amat; el president de la Cambra de Comerç de Reus i president de la Comissió d’infraestructures del Consell General de Cambres de Catalunya, Jordi Just,  i el catedràtic d’Economia de la UB i membre del Consell Assessor de la Cambra de Barcelona, Germà Bel.

 

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 589

Fotografia 2

Fotografia 2 680