Acció Exterior i Govern Obert

El conseller Bernat Solé s'ha reunit telemàticament amb una quinzena de territoris europeus

Exteriors fa una ronda de contactes amb altres territoris europeus per guanyar pes conjuntament en la gestió de la post-COVID-19 a la UE

Una quinzena de territoris d'Europa comencen a dialogar per compartir els seus plans de recuperació i fer valdre el rol dels governs subestatals en la superació de la crisi

query_builder   30 juliol 2020 11:40

event_note Nota de premsa

Exteriors fa una ronda de contactes amb altres territoris europeus per guanyar pes conjuntament en la gestió de la post-COVID-19 a la UE

Una quinzena de territoris d'Europa comencen a dialogar per compartir els seus plans de recuperació i fer valdre el rol dels governs subestatals en la superació de la crisi

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, s’ha trobat amb una quinzena de territoris europeus que coincideixen a voler reforçar el seu paper i reivindicar el seu rol estratègic per afrontar l’etapa post-COVID-19. La reunió ha servit per exposar punts de vista i plantejar de construir un posicionament comú, compartir bones pràctiques entre regions i articular accions conjuntes.

El conseller Bernat Solé s'ha reunit telemàticament amb una quinzena de territoris europeus
La línia de treball inicial té tres objectius clau. En primer lloc, promocionar el paper dels territoris a l’hora de gestionar la recuperació de la crisi. En segon lloc, compartir informació sobre els diferents plans de recuperació amb l’objectiu d’identificar bones pràctiques, detectar projectes coincidents entre regions que es podrien reforçar mútuament a escala europea, i fins i tot fer sorgir projectes concrets conjunts per a treballar en les xarxes europees ja existents. Finalment, la cooperació  permetria articular una estratègia d’influència per posicionar els plans de reactivació socioeconòmica de les regions en el marc dels Plans de recuperació dels Estats, i promoure la perspectiva regional en les institucions europees.

En el marc de la reunió, el conseller Solé ha exposat que, en les converses que ha mantingut amb els representants de diverses regions europees, ha detectat l’anhel comú d’“assumir la part de responsabilitat que correspon als territoris” en la superació de la crisi originada per la pandèmia.

Per aquest motiu, els diferents representants s’han emplaçat a explorar vies de col·laboració que permetin “reforçar el paper dels territoris en la superació de la crisi originada per la pandèmia i evidenciar el rol estratègic dels nostres governs per assolir un mercat interior fort i una Europa resilient”.

“Els territoris europeus som diferents en molts aspectes: poders, organització política, territori, població, estructura econòmica i social...; però tots tenim una cosa en comú: la voluntat de contribuir a la superació de la crisi”, ha remarcat Solé. En aquest sentit, segons el conseller, les regions han manifestat la voluntat de seguir treballant per “compartir posicionaments i explorar accions conjuntes”.

En aquest sentit, la secretària de l’Acció Exterior i de la Unió Europea, Elisabet Nebreda, ha deixat clar que l’objectiu “no és crear una nova xarxa europea, ni una nova estructura institucional” sinó articular “un espai que ens permeti afrontar el millor possible el context de crisi que ha generat la COVID-19 i potenciar conjuntament les oportunitats de recuperació amb el nou paquet financer europeu”.

Segons ha detallat Nebreda, a la trobada s’ha donat el tret de sortida perquè les regions comencin a “dialogar, compartir iniciatives i concertar posicionaments que després es poden defensar, tant individualment com conjuntament, davant dels governs dels Estats i de la Comissió Europea, en el marc de les xarxes europees o del Comitè Europeu de les Regions”. La secretària també ha destacat que aquesta iniciativa està “oberta a totes les regions que defensin el principi de col·laboració i de responsabilitat compartida a l’hora de contribuir a la superació de la crisi originada per la pandèmia”.