Justícia, Drets i Memòria

.

El Servei d'atenció telemàtica a la víctima del delicte rep 750 consultes durant els mesos de maig i juny

Augmenten més d'un 60 % les consultes per violència de gènere

Cauen un 53 % les trucades relacionades amb els delictes contra la propietat

query_builder   31 juliol 2020 10:23

event_note Nota de premsa

El Servei d'atenció telemàtica a la víctima del delicte rep 750 consultes durant els mesos de maig i juny

Augmenten més d'un 60 % les consultes per violència de gènere

Cauen un 53 % les trucades relacionades amb els delictes contra la propietat

.

El Servei d’atenció telemàtica a la víctima del delicte del Departament de Justícia ha rebut un total de 750 consultes durant els mesos de maig i juny. D’aquestes, 153 han estat consultes per violència masclista, que és aquella que exerceix un home respecte d’una dona, ja sigui parella o exparella, convisquin o no. És una xifra que suposa un increment del 61 % respecte al mateix període de l’any passat, quan es van registrar 95 consultes d’aquesta tipologia

En canvi, en aquest mateix període de temps, s’ha constatat una caiguda d’un 53 % de les consultes per delictes contra la propietat; és a dir, furts i robatoris. En els darrers dos  mesos s’han rebut un total de 109 consultes per aquesta tipologia delictiva respecte a les 233 rebudes l’any passat. 

En tercer lloc, el Servei ha atès 67 consultes relacionades amb la violència domèstica davant de les 50 que es van registrar l’any passat. Violència domèstica és aquella que es produeix en l’àmbit familiar: d’un pare o d’una mare cap als seus fills; d’avis cap a nets, i a l’inrevés; o de les parelles del pare o de la mare cap als fills, i a l’inrevés.  

Radiografia de la consulta 

La gran majoria de les consultes, prop d’un 50 %, són per saber quins recursos i serveis estan a l’abast de les víctimes, mentre que un 30 % ho han estat per saber quin és el procediment per interposar una denúncia. En un 6 % s’han demanat per les dades i els contactes dels òrgans i edificis judicials.  
 
El 92 % de les consultes han estat per via telefònica; mentre que la resta, per correu electrònic. El 71 % de les consultes, les ha fetes una dona, d’entre 30 i 60 anys en el 58 % dels casos, en un 80 % de nacionalitat espanyola. 

Per contactar amb el Servei d’informació i atenció a les víctimes del delicte s’ha de fer a través del telèfon 900 12 18 84 o l’adreça electrònica infovictimesdelicte.justicia@gencat.cat. A l’altre costat del telèfon un equip de juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials informen, assessoren i orienten les persones que hi contacten sobre on s’han de dirigir, com s’han de protegir i, si cal, els ofereixen suport psicològic i de contenció emocional.  

L’horari d’atenció és de les 8 del matí fins a les 10 de la nit, i els usuaris s’hi poden adreçar en català, castellà, anglès, francès, alemany i àrab. 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia