Servei Meteorològic de Catalunya

mapes

Balanç de la setmana més calorosa del que portem d'estiu

query_builder   2 agost 2020 14:04

event_note Nota de premsa

Balanç de la setmana més calorosa del que portem d'estiu

  • La temperatura va tocar sostre divendres, amb més de 41 ºC a Lleida i diversos municipis del Segrià, destacant els 41,6 ºC d’Alcarràs
  • L’episodi no ha deixat rècords absoluts de temperatura, ja que l’onada de calor de finals de juny de l’any passat va ser força més intensa

Després d’una primera meitat d’estiu sense grans calorades, l’última setmana de juliol la calor s’ha intensificat arreu del país i entre el dijous 30 de juliol i el dissabte 1 d’agost s’han superat els 40 ºC en alguns sectors de Ponent i les Terres de l’Ebre.

La pujada de la temperatura va ser molt evident el dilluns 27 de juliol, amb màximes properes als 40 ºC al pla de Lleida. Després d’una frenada del termòmetre dimarts i dimecres, la calor va tocar sostre arreu del país entre divendres i dissabte, amb valors que divendres van superar els 41 ºC al Segrià (41,6 ºC a Alcarràs). Aquesta taula mostra algunes de les capitals de comarca que al llarg de la setmana han superat els 37 ºC, segons dades de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):

Taula

Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor

Durant l’episodi, més de tres quarts parts de les estacions de la XEMA (143 de 183) han superat el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor. En alguns sectors de Ponent i del prelitoral aquest llindar s’ha arribat a superar tres dies consecutius, de manera que en aquests indrets es pot parlar d’una autèntica onada de calor. En canvi, al Pirineu i Prepirineu oriental, així com en alguns trams del litoral, no s’ha arribat a superar el llindar ni un sol dia, tot i que la calor ha estat intensa arreu del país, amb xafogor al litoral.

Els mapes següents mostren l’evolució de la temperatura màxima entre el dilluns 27 de juliol i el dissabte 1 d’agost de 2020, amb la distribució espacial de la superació dels llindars d’SMP i el nombre de superacions dia a dia. Dilluns la temperatura va ser especialment alta a Ponent i al Pirineu (36 superacions), mentre que entre dimarts (14) i dimecres (3) la temperatura va baixar a l’interior però va pujar en alguns trams del litoral. Dijous (59 superacions) la calor es va intensificar arreu i divendres va tocar sostre, amb superació del llindar a 100 de les 183 estacions. Dissabte les superacions (77) es van desplaçar al litoral i prelitoral.

Mapa

Sense rècords absoluts de temperatura màxima

Tot i que la calorada ha deixat alguns valors de temperatura inusuals, sobretot a Ponent, no s’han observat rècords absoluts de temperatura màxima perquè a finals de juny de l’any passat vam tenir una onada de calor que va deixar registres força més extrems.

Malgrat tot, cal assenyalar que 13 de les 146 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura més alta en un mes de juliol. Destaca Raimat (Segrià), amb més de 30 anys de dades. La taula següent mostra aquests rècords de juliol, juntament amb el valor assolit el juny de l’any passat.

Taula

Nits càlides arreu del país

Pel que fa a la temperatura mínima, els valors també han estat elevats al llarg de l’episodi, si bé en general no s’han registrat nits tan càlides com durant algunes de les onades de calor dels últims anys perquè l’absència de nuvolositat  ha permès un cert refrescament nocturn.  Cal destacar:

  • La nit del dilluns 27 al dimarts 28 la temperatura no va baixar de 25 ºC en alguns sectors de les Terres de l’Ebre i del Priorat. En aquesta comarca es van registrar 27,3 ºC de mínima a Margalef
  • El dimarts 28 l'estació d'Amposta (Montsià) va registrar la mínima diària més alta dels seus 28 anys de dades, amb 24,6 ºC (24,4 ºC el 27/07/2003)
  • La matinada de dissabte va ser especialment càlida a sectors elevats, amb inversió tèrmica. Per exemple, es van registrar mínimes de 20,2 ºC al Puig Sesolles (1.668 m, Montseny), 22,2 ºC al Montsec d'Ares (1.572 m) o 25,0 ºC a Montserrat - Sant Dimes (916 m). La més alta, 26,8 ºC a l'Observatori Fabra de Barcelona (411 m).


Una massa d’aire càlid persistent

Els mapes següents, corresponents a la topografia de 850 hPa del dilluns 27 (esquerre), el dimecres 29 (centre) i el divendres 31 de juliol (dreta), mostren l’evolució de la massa d’aire càlid abraçant la península Ibèrica i progressant cap al nord. La temperatura a aquest nivell de la baixa troposfera, a uns 1.500 metres d’altura, és una bona referència per predir l’evolució de la temperatura en superfície.

Dilluns l’augment de temperatura va ser molt clar a Catalunya, amb uns 25 ºC a 850 hPa i valors molt propers als 40 ºC de màxima a ponent. A mitjans de setmana la calor va afluixar lleugerament, com es pot veure al mapa central, per tornar a augmentar entre divendres i dissabte.

mspa

L’estació de radiosondatge de Barcelona ha mesurat més de 21 ºC a 850 hPa al llarg de tota la setmana i ha arribat a superar el 25 ºC. Per una banda, 25,6 ºC tant el dilluns 27 al migdia com la nit de dilluns a dimarts. I a finals de setmana, 25,0 ºC el divendres 31 al migdia i 25,2 ºC la nit de divendres a dissabte. La nit de dissabte a diumenge la temperatura ha començat a baixar (22,0 ºC).

Són valors que superen en fins a 8 ºC la mitjana d’aquesta època de l’any a 850 hPa i s’han observat durant les principals calorades de les últimes dècades. En 22 anys de dades, el valor més alt mesurat a 850 hPa pel radiosondatge de Barcelona va ser de 27,6 ºC el 23 de juliol de 2009.

La mateixa massa d’aire càlid ha provocat valors encara més extrems a diversos sectors de la península Ibèrica, amb més 44 ºC a punts d’Andalusia, 43 ºC a Ontinyent (País Valencià) o 42 ºC a l’aeroport de Sant Sebastià, al País Basc.


2 d’agost de 202

4  

Imatges

Taula TX capitals comarca

Taula TX capitals comarca 39

Mapes evolució SMP

Mapes evolució SMP 1633

Taula rècords TXX 27-31 juliol 2020

Taula rècords TXX 27-31 juliol 2020 46

Mapa WRF 850hPa

Mapa WRF 850hPa 60

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 443

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia