Direcció General de Comunicació

Els departaments de la Generalitat hauran de donar feina a reclusos

Els departaments de la Generalitat hauran de donar feina a reclusos

query_builder   4 agost 2020 15:05

event_note Nota de premsa

Els departaments de la Generalitat hauran de donar feina a reclusos

  • La relació laboral es formalitzarà a través del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE)
  • Almenys un 0,5 % dels contractes han de ser per a interns

 Els departaments de la Generalitat i les entitats del seu sector públic hauran de destinar almenys un 0,5% del seu volum de contractació anual a ocupar interns dels centres penitenciaris i de justícia juvenil de Catalunya. Així ho determina l’acord aprovat pel Consell Executiu, que vol potenciar la reinserció sociolaboral d’interns a través del sector públic.

Convenis amb el CIRE

Cada departament i ens públic s’haurà d’adherir, per mitjà de la signatura d’un conveni, al Pla anual d’actuació del Departament de Justícia i del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que és l’instrument jurídic utilitzat per poder establir aquesta col·laboració institucional. El CIRE és l’empresa pública del Departament de Justícia que ofereix formació, ocupació i inserció laboral a les persones que han comès un delicte i estan a la presó o a un centre educatiu de justícia juvenil.

Les adhesions al Pla dels diferents organismes en cap cas suposaran una disminució de la reserva social establerta anualment pel Govern per als centres, les entitats i les empreses del tercer sector. Es tracta d’una col·laboració paral·lela.

Crisi de la Covid-19

La crisi de la Covid-19 ha afectat tota la societat, però ha estat especialment intensa per als grups més vulnerables, com és el cas de les persones internes que depenen del Departament de Justícia i que el CIRE atén. Són un dels col·lectius en què la crisi ha causat impacte, ja que l’activitat dels tallers productius que hi ha a l’interior de les presons s’ha vist reduïda pels efectes col·laterals que la pandèmia també ha causat en les empreses que col·laboren amb el CIRE. L’ocupació de la població interna ha disminuït fins al 35 % a causa de la pandèmia.

Des del CIRE s’han adoptat mesures per pal·liar aquest impacte: reforçant els tallers de confecció que han subministrat roba i altres productes al personal sanitari dels centres hospitalaris de la xarxa pública de Catalunya, incrementant altres activitats en l’àmbit dels serveis interiors i auxiliars dels centres penitenciaris, com ara la neteja, manteniment, bugaderia o cuina, entre d’altres.   

Aquestes mesures, però, no han estat suficients i només han reduït l’impacte transitòriament. Per això, i fins que no es recuperi l’activitat dels diferents sectors productius (confecció, serralleria, impremta, components de vehicles, etc.) és necessària la col·laboració del sector públic per la seva capacitat de generar activitat i ocupació per a les persones internes en els centres penitenciaris i educatius de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia