Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Raïm

La verema de 2020 vindrà marcada per l'afectació del míldiu i tindrà una baixada del rendiment

query_builder   6 agost 2020 15:57

event_note Nota de premsa

La verema de 2020 vindrà marcada per l'afectació del míldiu i tindrà una baixada del rendiment

Segons els serveis tècnics de l’INCAVI i dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen catalanes, la verema s’ha avançat entre 5 i 10 dies respecte de l’any passat

Es preveu que la verema 2020 s'avanci entre cinc a deu dies respecte de l'any passat.
Es preveu que la verema 2020 s'avanci d'entre cinc a deu dies respecte de l'any passat

La verema d’aquest 2020 es preveu, de manera general i a totes les denominacions d’origen, de quantitat inferior a la mitjana a causa dels danys greus provocats per la malaltia del míldiu. Una situació directament relacionada amb el context de canvi climàtic en què ens trobem. Així, les condicions climàtiques d’aquest darrer any, molt plujós i amb temperatures anormalment altes, han estat ideals per a una evolució perfecta de les oòspores d’hivern d’aquest fong que ataca les vinyes.

L’afectació del míldiu a la vinyes en vegetació i en raïm reflecteix diferències segons les varietats (macabeu, merlot i ull de llebre són exemples d’incidència alta), però principalment segons les zones, el sistema de producció (incidència més alta en ecològic que en convencional) i l’estratègia de control fitosanitària (incidència més baixa en un millor control preventiu i amb operacions d’esporga en verd). 

La situació del míldiu ha estat complexa, i, en vinyes amb molts danys en vegetació i en varietats i zones tardanes, es podria veure afectada la maduració. En termes globals, es preveuen pèrdues superiors al 20%, amb àrees de més disminució: Penedès (30-40%), Tarragona, Terra Alta, Priorat i Empordà (35-45%).

S’avança uns dies

 Segons els serveis tècnics de l’INCAVI i dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen catalanes, l’inici de verema d’aquest 2020 es preveu que s’avanci entre cinc a deu dies respecte de l’any passat. La major part de les varietats primerenques es colliran arreu de les DO catalanes durant l’agost i, segons la meteorologia dels pròxims mesos, es pensa que la verema de les varietats tardanes no s’allargarà més que a començaments d’octubre, excepte per a les zones de conreu en alçada. 

Ajuts per compensar les pèrdues econòmiques conseqüència del míldiu

Precisament, el Departament d’Agricultura destinarà un pressupost a l’entorn dels 13 milions d’euros en ajuts  per fer front a les conseqüències de l’atac de la malaltia del míldiu a les vinyes.

Aquests ajuts tindran caràcter de subvenció i serviran per compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles durant la campanya 2020-2021 que hagin experimentat un decreixement del rendiment mitjà de la declaració de collita de 2020 d’un mínim del 55% respecte de la campanya 2019 a conseqüència de la proliferació del míldiu a les vinyes a causa de les condicions meteorològiques.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.          

1  

Imatges

Raïm

Raïm 1620

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia