Justícia, Drets i Memòria

.

Més de 56.000 videotrucades a les presons des de l'inici de l'alarma sanitària

Des de final de març fins a la primera quinzena d'agost se n'han beneficiat prop de 5.900 reclusos

query_builder   24 agost 2020 10:44

event_note Nota de premsa

Més de 56.000 videotrucades a les presons des de l'inici de l'alarma sanitària

Des de final de març fins a la primera quinzena d'agost se n'han beneficiat prop de 5.900 reclusos

.
Les presons catalanes continuen oferint de forma permanent el servei de videotrucades, que es va posar en funcionament arran de l'emergència per la COVID-19. Les connexions es poden fer amb els 230 telèfons mòbils que el Departament de Justícia va distribuir a tots els centres penitenciaris  i també per mitjà de les pantalles d'ordinador que hi ha a tots els punts Òmnia de les presons, que són les sales on els interns aprenen a familiaritzar-se amb les noves tecnologies.

400 videotrucades al dia

Des de finals de març fins el 16 d'agost els centres penitenciaris han fet 56.435 videotrucades perquè els interns puguin veure els seus familiars durant el confinament. Aquesta alternativa a les comunicacions es va començar a introduir el 24 de març per compensar la suspensió del via a vis i de les visites per locutori a través de vidre a causa de l'emergència sanitària provocada pel coronavirus. Fins ara ja l'han fet servir 5.843 interns.

Els vis a vis tornen a estar suspesos a les presons des del 18 de juliol per evitar contagis. Es tracta de les comunicacions que impliquen contacte directe ente les persones internes i les que les van a veure. Les visites de locutori a través de vidre sí que estan permeses.
 
S'han fet una mitjana de 395 videotrucades diàries (2.763 a la setmana). La mesura ha pal·liat la interrupció de les visites que rebien setmanalment les persones privades de llibertat i alhora ha permès que un bon nombre d'interns hagi pogut veure la seva família després d'anys sense fer-ho perquè, per diferents motius, no s'havien pogut desplaçar fins els centres penitenciaris.

El 93%, amb telèfons mòbils

La major part d'aquestes comunicacions 52.651, (el 93%) s'ha fet amb telèfons mòbils. Les videotrucades es fan sempre sota la supervisió dels professionals dels centres mitjançant el WhatsApp, que és el sistema més popular i del qual disposen majoritàriament les famílies. També s'han fet 3.784 (el 7% restant) a través dels ordinadors dels equipaments educatius de les presons amb un programa gratuït (Jitsi Meet) que els familiars es van instal·lar amb les instruccions que els va facilitar el personal desl serveis penitenciaris.

Línia d'atenció telefònica per a les famílies

Les famílies també disposen d'un servei d'atenció telefònica per resoldre dubtes sobre les mesures que s'han pres per protegir la salut dels interns, la manera d'ingressar diners als comptes que els presos utilitzen per comprar als economats sense haver-se de desplaçar als centres i altres consultes. També poden parlar amb el professional referent del seu familiar pres per obtenir informació d'un cas concret. Les famílies disposen de diferents telèfons, en funció de la demarcació de cada centre penitenciari.

Girona: 872 975 936 

Lleida: 973 24 22 04 /  973 24 22 08 

Tarragona: 977 23 30 34 

Barcelona: 93 317 04 48  / 93 317 02 49  

Balanç de la COVID-19

Fins a dia d'avui hi ha 26 casos positius de coronavirus a les presons catalanes i 118 que ja han estat donats d'alta des que va començar la pandèmia. En total, 144 interns positius. 

Pel que fa als funcionaris, avui hi ha 26 casos positius. Des de l'inici, 164 professionals han estat donats d'alta. En total, 190 funcionaris positius.

4  

Imatges

videoconferència per mòbil

videoconferència per mòbil 132

videoconferència per mòbil 2

videoconferència per mòbil 2 85

videoconferència per ordinador

videoconferència per ordinador 1020

videoconferència per ordinador 2

videoconferència per ordinador 2 105

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia