Justícia, Drets i Memòria

.

Tots els presos que tornin de permís es faran una PCR per evitar els deu dies de confinament a la cel·la

L'objectiu de les proves és garantir el compliment de les sortides previstes pel Reglament i, alhora, protegir la salut del conjunt de la població penitenciària

query_builder   1 setembre 2020 11:53

event_note Nota de premsa

Tots els presos que tornin de permís es faran una PCR per evitar els deu dies de confinament a la cel·la

L'objectiu de les proves és garantir el compliment de les sortides previstes pel Reglament i, alhora, protegir la salut del conjunt de la població penitenciària

Els testos a les persones que ingressen a la presó han detectat els 17 positius actius a les presons de tot Catalunya
.
Unitat hospitalària COVID-19 de Brians 2

Els centres penitenciaris faran proves PCR a tots els interns i les internes de segon grau que gaudeixin de permisos a partir d’avui. Els departaments de Justícia i Salut han acordat aquesta mesura per reduir el temps que estan en confinament a la tornada del permís, després de sortir al carrer. Fins ara, totes les persones internes que sortien havien d’estar aïllades deu dies a les seves cel·les quan reingressaven a la presó, per evitar la propagació de la COVID-19 i preservar la salut de la resta d’interns i dels professionals.

 

Els interns se sotmetran a la prova PCR dos dies després d’haver retornat al centre. Quan el centre obtingui el resultat i sigui negatiu es decidirà el trasllat al mòdul o, en cas contrari, si ha donat positiu, l’ingrés en una dependència sanitària per continuar l’aïllament.

 

Tots els interns podran gaudir dels permisos independentment de la zona on tinguin previst desplaçar-se, i se’ls facilitarà informació de les mesures de protecció que hauran d’adoptar durant els dies que estiguin fora. Els únics permisos que s’ajornaran seran els dels que tinguin previst desplaçar-se a un domicili on hagin de conviure amb una persona infectada o en quarantena.

 

Amb les proves PCR a la tornada dels permisos, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima vol evitar els contagis i alhora minimitzar els inconvenients que els nous protocols arran de la pandèmia suposen per a les persones privades de llibertat.

 

Comunicacions familiars, als locutoris

 

Davant l’actual situació de risc de rebrot a la comunitat, Justícia i Salut mantenen la suspensió de les comunicacions especials vis a vis a tots els centres. Es tracta de les trobades íntimes amb les parelles i les visites familiars amb un màxim de quatre persones, a més de les reunions de convivència amb la parella i fills de fins a 10 anys, que estan suspeses des del 18 de juliol.

 

A hores d’ara els interns poden veure els seus familiars i amics en les visites als locutoris a través de vidre o mitjançant videotrucades.

 

Videotrucades i més temps de telèfon 

 

Justícia ha mantingut el servei de videotrucades i videoconferències que va habilitar a l’inici de la pandèmia per als reclusos que no es poden comunicar de manera presencial amb els seus familiars. Els centres penitenciaris disposen de 230 telèfons mòbils per fer aquestes comunicacions. També s’ha duplicat el nombre de trucades. En lloc de 10 trucades de 8 minuts, són 20 trucades de la mateixa durada. En total, 80 minuts més de telèfon a la setmana.

 

Limitació de l’accés de voluntaris 

 

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima manté altres limitacions, com ara l’accés de voluntaris a l’interior de tots els equipaments. Sí que es permet l'entrada als professionals d'entitats col·laboradores que presten els seus serveis als centres per fer programes de suport a les persones amb discapacitat, programes de toxicomanies i mediadors culturals, entre d’altres.

 

Restricció de trasllats i de sortides programades

 

La Secretaria també manté suspeses les sortides programades per participar en activitats culturals i esportives col·lectives; la suspensió de visites col·lectives a l’interior dels equipaments per part de persones alienes als centres; la suspensió dels trasllats, excepte els que responguin a motius de seguretat, judicials o sanitaris, i l’ajornament dels trasllats del sistema català a l’espanyol, i viceversa.

 

Càmeres tèrmiques i termòmetres de pistola

 

A més de totes aquestes mesures, per prevenir contagis totes les persones que visiten els presos a través dels locutoris de vidre s’han de sotmetre al control de temperatura, que es fa a totes les presons catalanes. Els treballadors dels accessos i les entrades de mercaderies fan aquests controls a distància, amb càmeres i pistoles tèrmiques que els garanteixen la seguretat.

 

En el moment de l’accés, quan l’equip detecta una temperatura anòmala del visitant, activa automàticament un avís visible a través del monitor perquè els treballadors del control puguin evitar que aquest entri, fins que els professionals sanitaris facin la comprovació amb un termòmetre clínic, a partir de la qual es decideix si l’accés és segur o no, des del punt de vista del risc de contagi.

 

 

Es mantenen les sortides dels tercers graus i dels 100.2

 

Els interns en tercer grau i els que compleixen la pena en 100.2 continuen amb les sortides. S’estudia cas per cas si es poden derivar a medi obert o al seu domicili, en aplicació de l’article 86.4. En tot cas, s’han establert mesures per evitar el contacte dels interns que fan sortides diàries amb la resta d'interns del mòdul i del centre.

 

Línia d’atenció telefònica per a les famílies

 

Les famílies també disposen d’un servei específic d’atenció telefònica per resoldre dubtes sobre totes les mesures que s’han pres per protegir la salut dels interns, la manera d’ingressar diners als comptes que els presos utilitzen per comprar als economats i altres consultes. Les famílies disposen de diferents telèfons, en funció de la demarcació de cada centre penitenciari:

Girona: 872 975 936

Lleida: 973 24 22 04 /  973 24 22 08

Tarragona: 977 23 30 34

Barcelona: 93 317 04 48  / 93 317 02 49

 

 

Balanç de casos

 

Les persones que ingressen des del carrer a un centre penitenciari per complir una condemna, s’han de sotmetre a la prova PCR. Si el resultat és positiu, al nou intern se’l trasllada a la infermeria del centre o a una de les unitats sanitàries habilitades per atendre i tenir cura dels malalts per la COVID-19.

 

Gràcies a aquestes proves, Justícia i Salut han detectat els 17 casos actualment actius. D’aquests, set estan ingressats a la unitat hospitalària COVID-19 de Brians 2; quatre romanen al seu domicili en aplicació de l’article 86.4; tres, a la infermeria de Brians 1; dos, a la infermeria de Puig de les Basses; i un, a la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària.

 

A hores d’ara, i des de l’inici de l’emergència, 150 interns han donat positiu per coronavirus.

 

També s’han confirmat 194 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 166 ja han estat donats d’alta.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia