Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic presenta una guia per conèixer i recórrer els espais de memòria de la retirada de 1939

query_builder   4 setembre 2020 09:24

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic presenta una guia per conèixer i recórrer els espais de memòria de la retirada de 1939

.

La guia Itineraris de la retirada de 1939. Museu Memorial de l’Exili proposa vuit itineraris que permeten descobrir llocs i paisatges relacionats amb l’exili

El Memorial Democràtic presenta la guia Itineraris de la retirada de 1939 aquest dissabte 5 de setembre a les 12 del migdia al Museu Memorial de l’Exili. L’aforament serà limitat. Les persones que hi vulguin assistir s’han d’inscriure prèviament a través del correu info@museuexili.cat.

Els mitjans de comunicació podran prendre declaracions al director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i a l’autor de la guia, Jordi Gaitx, a les 11:30 hores.

Aquesta guia de mà, elaborada per l’historiador Jordi Gaitx, dona a conèixer els espais de memòria vinculats a la retirada de 1939 d’una manera pràctica, senzilla i entenedora. El marc geogràfic de referència és la part oriental dels Pirineus, a banda i banda de la frontera: una serralada que centenars de milers de republicans van haver de travessar camí de l’exili.

La guia proposa vuit itineraris que permeten descobrir paisatges de memòria i llocs simbòlics silenciats durant bona part del segle XX. També és una eina de suport per visitar el Museu Memorial de l’Exili ─un espai museístic amb vocació transfronterera que es dedica a analitzar l’exili republicà de 1939─ i la seva exposició permanent. Alhora, proposa una reflexió crítica entorn dels exilis i els desplaçaments forçats de població en el decurs del segle xx i fins a l’actualitat.

Aquesta guia, que s’editarà pròximament en llengua francesa, és el número 2 de la col·lecció “Guies del Memorial Democràtic”.

La xarxa d’espais de memòria

El Memorial Democràtic lidera i coordina la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. L’objectiu d’aquesta xarxa és la recuperació, la senyalització i la difusió del patrimoni històric i memorialístic del període 1931-1980. Amb una estructura territorial ben definida, la xarxa es configura a partir de seus com el Museu Memorial de l’Exili (MUME) i els Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE). Així mateix, comprèn un seguit de seccions i compta amb col·laboracions de temàtica variada que aporten entitats adherides de diversa mena.

Els continguts patrimonials de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica es difonen en línia (memoria.gencat.cat) i mitjançant fullets, mapes i guies com les d’aquesta col·lecció.

Dia internacional de l’art

A més de la presentació del llibre, abans i després tindran lloc dos actes més en relació al Dia Internacional de l’Art, que aquest any es fa entre el 4 i el 6 de setembre.

 

A les 11 h tindrà lloc una visita guiada a l'exposició Art i exili. Artistes de l'exili català del 1939, a càrrec del comissari de l'exposició, l'historiador Enric Pujol. A les 18 h l’artista Óscar Abril oferirà la performance Joaquín Abril Castillo a été ici (peut- être). Es tracta en un homenatge al seu avi inspirant-se en les obres del dibuixant Josep Bartolí.

 

ACTE

Presentació de la guia Itineraris de la retirada de 1939. Museu Memorial de l’Exili

DIA I LLOC

Dissabte 5 de setembre, a les 12 h, al Museu Memorial de l’Exili (Major, 43. La Jonquera)

ATENCIÓ ALS MITJANS

A les 11.30 h els mitjans de comunicació podran recollir les declaracions de:

- Jordi Font, director del Memorial Democràtic

- Jordi Gaitx, autor de la guia

(aforament limitat).

 

1  

Imatges

Cartell Retirada i camins de l'exili

Cartell Retirada i camins de l'exili 84

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia