Justícia, Drets i Memòria

Un aula del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona

El proper dilluns 21 de setembre

Comença a les presons un nou curs escolar adaptat a les mesures de prevenció de la COVID-19

L'any passat les classes presencials es van interrompre el dia 12 de març per la irrupció de la pandèmia

query_builder   18 setembre 2020 12:41

event_note Nota de premsa

El proper dilluns 21 de setembre

Comença a les presons un nou curs escolar adaptat a les mesures de prevenció de la COVID-19

L'any passat les classes presencials es van interrompre el dia 12 de març per la irrupció de la pandèmia

Aula del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona
Aula del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona

El nou curs escolar a les presons 2020-2021 s’inicia el proper dilluns 21 de setembre a les escoles de formació d’adults que hi ha als 9 centres penitenciaris de Catalunya, on 150 docents s’encarregaran de l’educació dels interns. Enguany, la tornada a les classes dels reclusos està condicionada per les mesures de seguretat que els departaments de Justícia i Educació han acordat seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries per evitar contagis per la COVID-19.

Els alumnes aniran a classe sempre amb companys del mateix mòdul, en cap cas es barrejaran per evitar contagis, de forma similar amb el que passa a les escoles ordinàries, on els nens es distribueixen per grups estables de convivència. L’activitat docent es durà a terme principalment a les aules habilitades als mòduls de les presons, que es converteixen així en petites escoles i que comptaran amb professors assignats a cada mòdul, que només atendran aquests alumnes.

Una part de la formació també s’impartirà als espais educatius de les escoles d’adults, on es desplaçarà l’alumnat d’un mateix mòdul per torns i dies, sense que es produeixi intercanvi entre persones internes de diferents unitats. En aquesta àrea educativa els alumnes de cada mòdul seran atesos de forma més personalitzada.

D’aquesta manera, els interns de cada mòdul disposaran de professors referents que donaran classes a les aules habilitades a cada unitat i de docents especialitzats que impartiran el seu coneixement a l’espai de l’escola d’adults, on l’alumnat podrà accedir a internet quan sigui necessari.

Mesures d’higiene, seguretat i neteja a les aules

La mascareta serà obligatòria per a alumnes i professors, que també s’hauran de rentar les mans amb aigua i sabó o amb solució hidroalcohòlica abans i després de finalitzar l’activitat formativa i cada vegada que hagin de sortir o entrar a classe.  Els espais s’hauran de ventilar  abans de començar l’activitat, obrint les finestres durant 10 minuts. Una ventilació que s’ha de fer com a mínim tres vegades al dia.

Les aules on s’impartirà la formació –tant les dels mòduls com les de l’àrea educativa- funcionaran amb un aforament del 50 % de la seva capacitat, i s’haurà de mantenir una distància d’un metre i mig de separació entre els assistents. Per facilitar que es respecti aquesta separació es situaran les cadires, bancs i taules mantenint la distància indicada.

Les aules han d’estar netes abans que entrin els alumnes i s’hauran de tornar a netejar un cop finalitzada l’activitat abans d’una nova utilització. Pel que fa als materials docents que siguin compartits pels alumnes, també s’hauran de desinfectar abans i després de cada ús.

Sis mesos sense classes presencials per la pandèmia

Les  classes del curs 2019-2020 es van interrompre de forma sobtada el dia 12 de març a causa de la pandèmia. Durant aquests sis mesos no hi ha hagut classes presencials, però a partir de la segona quinzena d’abril, els equips docents dels centres -amb la col·laboració del personal de tractament- van dur a terme videoconferències amb l’alumnat, especialment amb aquells que segueixen estudis superiors al graduat en Educació Obligatòria.  A la resta d’alumnes, se’ls va facilitar materials educatius perquè poguessin continuar la seva formació.

D’altra banda, i per pal·liar la manca d’activitats formatives, el Departament de Justícia va incorporar una trentena de dinamitzadors culturals per fer activitats educatives i esportives als centres penitenciaris fins que s’iniciés de nou el curs escolar.

A les presons estudia més del 60 % dels interns

L’any passat es van matricular 3.929 interns -més de la meitat de les persones que compleixen pena de presó a Catalunya- als diferents cursos que s’imparteixen a les escoles de formació d’adults dels centres penitenciaris.

Aquests centres són com les escoles d’adults que hi ha al carrer i tenen la mateixa oferta educativa: estudis fins al nivell d’ESO i preparació de proves d’accés a cicles formatius, als quals s’afegeix una atenció específica per atendre les necessitats del col·lectiu: se’ls facilita accés a estudis superiors (UNED, UOC) i batxillerat a distància (IOC-Institut Obert de Catalunya) i atenció a la diversitat. El gran gruix dels alumnes cursen estudis inicials i bàsics que els permeten obtenir la titulació de graduats en Educació Obligatòria.

La finalitat de la formació d’adults és garantir la igualtat d’oportunitats i proporcionar les habilitats i coneixements que han de permetre la reinserció de les persones que compleixen condemna i evitar que tornin a delinquir.

                       

 

 

 

 

 

4  

Imatges

Infografia sobre les mesures per prevenir contagis a les escoles de les presons

Infografia sobre les mesures per prevenir contagis a les escoles de les presons 1447

Aula del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona

Aula del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona 3283

Una aula del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona

Una aula del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona 2942

Infografia sobre estudiants a les presons

Infografia sobre estudiants a les presons 1614

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia