Direcció General de Comunicació

Procicat

El PROCICAT aprova limitar a sis persones les reunions socials per reduir els contagis per COVID

query_builder   23 setembre 2020 15:50

event_note Nota de premsa

El PROCICAT aprova limitar a sis persones les reunions socials per reduir els contagis per COVID

  • També decideix no tancar els parcs infantils però sí recomanar pautes d’ús d’aquests espais per a famílies i administracions locals 
  • S’amplien els aforaments culturals i religiosos a Reus, però s’allarguen 7 dies més les restriccions; també s’apliquen mesures durant 15 dies a la Cerdanya

El comitè de direcció del Pla PROCICAT, a proposta del comitè tècnic, ha aprovat aquest matí la proposta dels Departaments de Salut i Interior de limitar les reunions socials, tant en l’àmbit públic com privat, a un màxim de sis persones a tot el país, i no 10 com fins ara. La limitació, que no s’aplica a persones convivents, té com a objectiu reduir el nombre de contagis per COVID, que majoritàriament ara es donen en l’àmbit interfamiliar i en l’entorn social més proper. En coherència amb aquesta mesura, escau també limitar a sis el nombre de persones que poden ocupar una taula o agrupacions de taules en els establiments d’hoteleria i restauració, tant en espais interiors com en terrasses.

D’altra banda, aquest òrgan interdepartamental ha decidit per ara no tancar els parcs infantils, però sí considera necessari reforçar les pautes per a les famílies per a fer-ne un ús correcte, i alhora els elements de control per part de les administracions públiques locals.

En aquest sentit, el PROCICAT considera que els parcs infantils constitueixen un espai d’esbarjo beneficiós per als infants, però per contra, el seu ús suposa un risc de contagi de la COVID-19, especialment per presentar superfícies de contacte freqüent elevat, per fer coincidir infants de grups de convivència estable diferents, i per la dificultat per mantenir les distàncies i aglomeracions en els espais d’ús compartit simultani. A més, l’òrgan constata que, sovint, la presència d’adults a càrrec dels infants no es fa mantenint les distàncies de seguretat i comporta aglomeracions en l’entorn.

Pel que fa a les pautes per a les famílies, el PROCICAT recorda que cal un ús racional dels parcs infantils per fer un ús segur i per evitar aglomeracions, de manera que no s’hi accedeixi si ja hi ha un nombre important d’infants en aquell moment. També proposa limitar el temps d’ús a un període inferior a l’habitual i buscar activitats i jocs d’esbarjo alternatius a l’ús de gronxadors o tobogans. Com sempre, cal que els infants practiquin la higiene de mans abans d’accedir-hi i també de forma freqüent mentre en fan ús. A més, és convenient mantenir una distància de seguretat interpersonal amb els infants d’altres grups de convivència per evitar el contacte físic, especialment en els accessos als equipaments. Per últim -i a banda de fer ús obligatori de la mascareta a partir dels 6 anys inclosos i si és possible entre els 3 i 5 anys-, es recomana que un únic adult acompanyi als infants, per reduir el nombre de persones, així com no seure als bancs a l’interior dels parcs infantils per evitar sobreocupació de l’espai.

Pel que fa a les pautes per a les administracions locals, se les insta a reforçar els missatges informatius en els accessos als parcs infantils relatius a evitar aglomeracions i mantenir distàncies de seguretat interpersonal. De fet, hauran de  reduir els aforaments per a fer-ho possible en espais d’afluència important de forma habitual -aplicant percentatges del 50% amb caràcter general-, i podran tancar-ne els de major concurrència on no es puguin garantir distàncies ni evitar aglomeracions. Caldrà incrementar la neteja i desinfecció especialment d’espais que presentin superfícies de contacte (gronxadors, tobogans, baranes i escales, superfícies d’escalada, etc.), d’espais tancats o semitancats (casetes de joc, túnels o tubs), equipaments per a fer exercici, bancs, taules o papereres.

 

Més aforament però pròrroga de restriccions a Reus

D’altra banda, el PROCICAT ha donat llum verda a prorrogar i modificar les mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció de la COVID-19 al municipi de Reus. En aquest sentit, les restriccions vigents s’allarguen set dies més, però es fan dues modificacions: l’aforament permès per als actes religiosos s’eleva ara al 50%, mentre que les activitats culturals d’arts escèniques i musicals es podran fer amb el 70%.

El PROCICAT considera que atenent a les noves dades s’han pogut revisar algunes mesures relacionades amb l’aforament d’aquests espais i activitats que l’evidència en relació a la caracterització dels brots mostren ser de menys risc. Aquesta flexibilització també atén als principis de necessitat i de proporcionalitat i es recorda que aquestes activitats tenen plans sectorials aprovats i, majoritàriament, comporten nivells de contacte i interacció social de menys risc que d’altres.

 

 

Mesures durant 15 dies a la Cerdanya

Per últim, el PROCICAT també ha aprovat aplicar restriccions a partir d’ara als municipis de la comarca de la Cerdanya, però en aquest cas amb una durada inicial de 15 dies.

 

En aquest sentit, es recomana que la població romangui en el seu domicili i que només surti per anar a treballar si no es pot teletreballar, per assistir a centres, serveis i establiments sanitaris, per assistir a centres docents i per a fer activitats del lleure infantil i juvenil (incloses extraescolars) que han de seguir les normes aprovades en el marc del Pla d’actuació del PROCICAT.

 

També es recomana no sortir si no és per a assistir i tenir cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables; per desplaçar-se a entitats financeres i d’assegurances i d’altres serveis; per accedir als establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes i matèries primeres; i per accedir a altres establiments comercials minoristes, amb cita o avís previs.

 

En els establiments d'hostaleria i restauració el consum s'ha de realitzar sempre en taula. En l’interior l’aforament es limita al 50% i s’ha garantir una distància mínima entre taules o agrupacions de taules d'1,5 metres. A les terrasses es limita la capacitat d’ocupació de l’espai autoritzat al 50% i s’ha de garantir una distància de 2 metres entre taules o grups de taules. L’horari de tancament d’aquests establiments és a la 1:00 hores com a màxim, sense que es puguin admetre nous clients a partir de les 00:00 hores. En els establiments hotelers, l'aforament dels espais comuns es limita al 50% de l'aforament autoritzat.

 

Els actes religiosos -inclosos casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres- han de limitar l’assistència al 50% de l’aforament, mentre que es poden dur a terme les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, cinema o exposicions, tant en recintes estables -com ara teatres, cinemes, carpes de circ- com a l’aire lliure -en espais públics especialment habilitats-, sempre que es garanteixi que no se supera el 70% de la capacitat i que es compleixen les indicacions dels plans sectorials aprovats pel Comitè de Direcció del Pla d’actuació del PROCICAT. Per últim, la realització d’activitats lúdiques, recreatives i l’obertura al públic d’equipaments esportius -parcs d’atraccions, gimnasos i instal·lacions esportives, etc.-  es pot dur a terme sense superar el 50% de l’aforament.