Justícia, Drets i Memòria

Arxius Arolsen

L'Exposició #Stolenmemory (Memòria robada) s'inaugura aquest dissabte

El MUME acull una mostra amb objectes personals confiscats pels nazis

Joies, rellotges o documents de deportats en camps de concentració

query_builder   25 setembre 2020 11:50

event_note Nota de premsa

L'Exposició #Stolenmemory (Memòria robada) s'inaugura aquest dissabte

El MUME acull una mostra amb objectes personals confiscats pels nazis

Joies, rellotges o documents de deportats en camps de concentració

Arxius Arolsen

La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugura l’exposició #Stolenmemory (Memòria robada) aquest dissabte 26 de setembre a les 12 h al Museu Memorial de l’Exili (MUME), a La Jonquera (Alt Empordà).

Abans, a les 10:30, els mitjans de comunicació que ho vulguin podran prendre declaracions a un dels comissaris de l’exposició, Antonio Muñoz, al director del MUME, Alfons Quera, i prendre imatges de la mostra. Hi haurà rack de premsa per cobrir la inauguració.

Per raons de seguretat sanitària, els mitjans hauran de confirmar l’assistència al llarg d’aquest divendres al telèfon 638 682 872 abans de les 15 h.

#Stolenmemory (Memòria robada)


El Museu Memorial de l’Exili (MUME) acull des d’aquest dissabte fins al 14 de febrer l’exposició #Stolenmemory (Memòria robada).  És una mostra que exhibeix una cinquantena objectes confiscats pels nazis a una vintena d’interns catalans i espanyols als camps de concentració, com ara fotografies, joies, rellotges, claus o documents personals.

Forma part de la campanya internacional  #StolenMemory dels Arxius Arolsen, gràcies a la qual centenars d’objectes han estat retornats a familiars de deportats, sovint amb el suport de voluntaris que ajuden a dur a terme la recerca en diferents països. 

La mostra és fruit de la col·laboració entre el MUME, el Memorial de  Memorial Democràtic, la Universitat Rovira i Virgili i els Arxius Arolsen.


Objectes personals de deportats

Recentment es va poder visitar al jardí del Palau Robert de Barcelonauna exposició del Memorial Democràtic que mostrava imatges dels objectes recuperats. L’exposició del MUME aporta com a valor afegit el fet de mostrar els objectes físics per retornar (Arxius Arolsen està cercant els familiars dels propietaris) i d’altres ja retornats que les famílies han cedit. A més dels 49 objectes que provenen dels Arxius Arolsen, la mostra incorpora 13 més del fons de la família d’Ernest Bauló.

En el cas de Catalunya i l’Estat, hi havia desenes d’objectes i documents a retornar. Gràcies a la tasca d’investigadors com Antonio Muñoz o Ana García Santamaría, i de les associacions de familiars de deportats, com Amical de Mauthausen, Amical de Ravensbruck, Amical de Dachau, Amical de Neuengamme, Recuerdo y Dignidad i Triangle Blau, s’han anat trobant part d’aquestes famílies.

 

Cercant i trobats

L’exposició s’estructura en dos àmbits: Cercant, que recull 7 casos de deportats amb objectes per retornar a famílies no localitzades, i Trobats, amb 16 casos de deportats amb objectes ja retornats a les famílies.

En el marc de l’organització de les dues exposicions a Catalunya, recentment els Arxius Arolsen han retornat a les famílies els objectes dels deportats Francesc Anguila, Ernest Bauló i Pepita Maranges als seus fills o néts, que viuen a Figueres, Lavaur -Tolosa de Llenguadoc i Oceja, com ara joies, rellotges o documents de deportats.

Els Arxius Arolsen custodien encara objectes de 30 catalans i espanyols deportats a camps de concentració nazis. La recerca dels seus familiars continua encara avui. 

 

Arxius Arolsen

 
Gairebé 3.000 objectes pertanyents a aquells internats en camps de concentració nazis continuen sent custodiats pels Arxius Arolsen i esperen ser retornats a les famílies dels seus propietaris. Els objectes personals pertanyen a víctimes de la persecució nazi de més de 30 països, majoritàriament de Polònia, Alemanya i l'antiga Unió Soviètica.

Molts d'aquests articles personals provenen del camp de concentració de Neuengamme, prop d'Hamburg i, en un nombre menor, del camp de concentració de Dachau. D’altres pertanyien a presoners de la Gestapo d'Hamburg, dels camps de concentració de Natzweiler i Bergen-Belsen o dels camps de trànsit d'Amersfoort i Compiègne. 
 Així que entraven a un camp de concentració, es desposseïa els deportats de tots els efectes personals: roba, documentació, aliances, cartes, fotografies, rellotges, claus de casa, etc. Molts d’aquest objectes es van perdre per sempre, uns altres es van poder recuperar pels supervivents o els companys dels morts després de l’alliberament, i un tercer grup van ser custodiats al Arxius Arolsen .  

La campanya dels Arxius Arolsen #Stolenmemory ha fet possible que, 75 anys després de l’acabament de la Segona Guerra Mundial, centenars de famílies dels deportats recuperessin aquestes objectes que, tant per a ells com per a la memòria democràtica d’Europa, tenen un valor incalculable. 

2  

Imatges

Arxius Arolsen. Objectes

Arxius Arolsen. Objectes 95

Arxius Arolsen. Fotografia

Arxius Arolsen. Fotografia 46

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia