Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia reprèn els vis a vis dels presos amb els fills

Les comunicacions amb contacte directe amb les famílies estaven aturades des de finals de juliol per l'augment del risc de contagi de la covid-19

query_builder   25 setembre 2020 15:00

event_note Nota de premsa

Justícia reprèn els vis a vis dels presos amb els fills

Les comunicacions amb contacte directe amb les famílies estaven aturades des de finals de juliol per l'augment del risc de contagi de la covid-19

El restabliment de les entrades serà progressiu i amb mesures adreçades a protegir la salut d’interns i professionals

.

Els centres penitenciaris reprenen aquesta setmana les comunicacions directes de les persones internes amb els seus familiars i fills. Es tracta d’un primer pas per restablir de manera progressiva les comunicacions especials, que són les visites de familiars amb un màxim de quatre persones, les reunions de convivència amb la parella i fills de fins a 10 anys, i les trobades íntimes amb les parelles sentimentals. De moment, es permetran les trobades familiars i de convivència, un cop al mes, i amb restriccions pel que fa al temps i al nombre de visitants. Justícia i Salut han establert un protocol per a l’obertura, i avaluaran l’impacte d’aquest primer pas, abans de prendre’n de nous, per protegir la salut dels interns i dels professionals.

Mantenir el vincle amb els pares i protegir els drets dels infants

Totes les mesures que prenen Justícia i Salut tenen l’objectiu de mantenir l’equilibri entre la protecció de la salut i la preservació dels drets de les persones internes. En aquest cas, la Generalitat també ha tingut en compte la protecció dels dret dels infants a mantenir el contacte amb els seus pares. Per crear i generar vincles afectius, els vis a vis amb infants menors de 10 anys tenen lloc en sales adaptades, amb espais i jocs de taula i pilotes.

Adaptació de les mesures en funció de l’evolució de la pandèmia

Des de l’inici de la pandèmia, el contacte directe entre les persones internes i els seus fills i filles, parelles i familiars ha estat possible durant poc més d’un mes. Va ser entre el 13 de juny i el 21 de juliol, quan el risc de transmissió del virus va assolir els índexs més baixos al carrer. Tanmateix, al Centre Penitenciari Ponent la represa de les comunicacions familiars tan sols es va poder mantenir durant tres setmanes, a conseqüència de les mesures de confinament al Segrià per l’augment dels contagis a la comunitat.

En condicions normals, un intern pot rebre de dues a cinc visites de la família al mes, en funció de la seva situació i de si té fills menors de 10 anys. I els centres penitenciaris reben prop de 3.200 visites al mes.

Mascareta obligatòria per a infants majors de 6 anys i control de temperatura

 

Per accedir als centres, els visitants passen un control de temperatura, i fan higiene de mans. Porten mascareta de manera obligatòria, a excepció dels menors de 6 anys, i cal que els adults signin una declaració responsable conforme no han tingut símptomes els darrers dies ni han estat en contacte estret amb cap positiu. També omplen un formulari on deixen el seu telèfon de contacte, per si s’hagués d’activar un estudi de casos.

 

Les cites són esglaonades i s’han previst mesures perquè mantinguin la distància de seguretat amb altres nuclis de convivència, en els espais d’espera per accedir a una comunicació. Les visites tindran una durada inferior a l’habitual, d’hora i mitja, per garantir la ventilació dels espais després de cada comunicació, i protegir els interns que estan als centres i la resta de famílies visitants de possibles contagis.

 

En aquest primer pas per aixecar les restriccions sobre les comunicacions especials, les persones internes tenen la possibilitat de fer una comunicació mensual amb un familiar adult i els seus fills menors d’edat, o amb dos familiars adults.

 

Locutoris, videotrucades i més temps de telèfon

 

Els interns també poden veure a les seves famílies a les comunicacions per locutori, a través del vidre, i mitjançant les videotrucades. Justícia manté actiu el servei de videoconferències familiars que va habilitar durant el confinament. Els centres penitenciaris disposen de 230 telèfons mòbils per fer aquestes comunicacions. També s’ha duplicat el nombre de trucades. En lloc de 10 trucades de 8 minuts, són 20 trucades de la mateixa durada. En total, 80 minuts més de telèfon a la setmana.  

 

Balanç de casos des de l’inici de la pandèmia

A hores d’ara, i des de l’inici de l’emergència, 168 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 155 de donats d’alta. De la resta: 6 estan ingressats a Unitat hospitalària COVID-19 de Brians 2; 4, romanen al seu domicili en aplicació de l’article 86.4; 2, a la infermeria de Mas d’Enric; i un més, a la infermeria de Brians 1.

També s’han confirmat 201 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 181 ja han estat donats d’alta.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia