Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat rebaixa a fase de Prealerta el pla VENTCAT un cop passat l'episodi de vent més intens

query_builder   26 setembre 2020 19:36

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat rebaixa a fase de Prealerta el pla VENTCAT un cop passat l'episodi de vent més intens

  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut en aquest episodi 500 trucades per 404 incidents, cap d’aquests de gravetat
  • La resta del dia i demà diumenge encara es preveuen fortes ventades, que quedaran més restringides a diversos punts del territori
  • Extremeu les precaucions en la mobilitat i en les excursions sobretot a alta muntanya a les zones afectades pel fort vent la resta del cap de setmana

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat el l’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT un cop passat l’episodi més intens de fortes ratxes de vent i disminuït el nombre d’afectacions. Tot i això, Protecció Civil de la Generalitat ha deixat el Pla VENTCAT en prealerta atesa la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fortes ventades la resta del cap de setmana, tot i que geogràficament més restringides.

Avui dissabte es preveu que el vent pugui superar els 72 km/h a les comarques de l’interior de Catalunya. Demà diumenge, la previsió afecta les comarques de l’Empordà, Penedès, Priorat i Conca de Barberà. Al llarg del dia es preveu que es puguin superar localment els 90 km/h.

Algunes de les ratxes de vent més destacades registrades pel SMC són (registres en km/h fins avui a les 19 hores): Portbou (114.1), PN dels Ports (86), Margalef (76.7), el Perelló (75.6), Alguaire (72), Pantà de Siurana (69.8) i Horta de Sant Joan (68.4).

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès en aquest episodi 500 trucades per 404 incidències relacionades amb el fort vent, cap d’aquestes de gravetat. La gran majoria han estat per risc estructural i també hi ha hagut trucades per incidències de trànsit i obstacles a la calçada.

Per comarques, el telèfon 112 ha rebut trucades amb origen al Baix Llobregat (96), Barcelonès (85), Tarragonès (68), Segrià (43) i Baix Camp (41).

Per municipis, s’han rebut trucades amb origen a Barcelona (66), Tarragona (54), Lleida (26), Reus (21) i Sant Boi (19).

Dels avisos al telèfon d’emergències, els Bombers de la Generalitat han atès en aquest episodi 384 serveis com a conseqüència de les fortes ventades. La majoria per arbres caiguts i d’altres elements estructurals.

Per Regions d’Emergència, les actuacions ateses pels Bombers de la Generalitat des de primera hora del matí han estat les següents:

 -Regió d’Emergències Centre: 17

- Regió d’Emergències de Lleida: 64

- Regió d’Emergències de Tarragona: 108

- Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 75

- Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 93

- Regió d’Emergències Terres de l’Ebre: 16

- Regió d’Emergències Girona: 11

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre ahir al matí una dona que va resultar ferida menys greu a Lleida en caure-li a sobre un arbre, i va ser traslladada a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. A més d’aquest cas, el SEM va informar de les següents atencions i trasllats pels forts vents:

-A Gavà accident laboral (cop amb una fusta, traslladat a Hospital Viladecans en estat menys greu.

-A Vilafranca del Penedès, persona ferida lleu per caiguda de branca, traslladada a l’Hospital Alt Penedès.

-A Barcelona, persona ferida lleu per caiguda d'un para-sol i traslladada a l’Hospital  Vall d’Hebron.

-A Castellar del Vallès, persona ferida menys greu per caiguda para-sol persona traslladada al Parc Taulí.

-A Vila-seca, persona ferida menys greu per caiguda d'un ferro i traslladada a l’Hospital Joan XXIII. Una altra, en estat menys greu, traslladada a l’Hospital de Sant Pau.

Atès que demà encara continuarà bufant el vent en algunes zones, tingueu encara presents els consells d’autoprotecció. Si sortiu d’excursió a alta muntanya, extremeu les precaucions. Recordeu que cal dur l’equipació adequada i tingueu en compte que a alta muntanya les condicions poden canviar de manera sobtada.

Precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades

Podeu seguir l’actualització meteorològica, els consells i possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.