Servei Meteorològic de Catalunya

Mapes

El vent del nord ha provocat nevades insòlites al setembre i ambient hivernal al Pirineu

query_builder   28 setembre 2020 13:56

event_note Nota de premsa

El vent del nord ha provocat nevades insòlites al setembre i ambient hivernal al Pirineu

  • Divendres es van acumular fins a 30 cm de neu a cotes altes de l’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà, amb aiguaneu a Vielha (1.000 m)
  •  El cap de setmana s’han mesurat fins a -8 ºC a 2.500 m, amb rècords de fred al setembre a sectors elevats i a recer del vent prop de la costa
  • El vent del nord que ha bufat a partir del divendres 25 de setembre i durant el cap de setmana ha provocat una situació de molt avançada tardor, inusual al setembre, amb una baixada important de la temperatura, vent fort a molts sectors del país i una nevada a gran part del Pirineu. El gruix de neu ha voltat els 30 cm a l’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà, amb una cota de neu variable que divendres al migdia es va situar per sota dels 1.500 m a l’Aran, amb aiguaneu fins a la mateixa localitat de Vielha, a 1.000 m.
mapa wrf

Els mapes anteriors, corresponents al divendres 25 de setembre al migdia, mostren la pressió en superfície, a l’esquerra, i la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud), a la dreta. En superfície s’hi aprecia el flux marcat del nord-oest, responsable de la nevada abundant al vessant nord del Pirineu i de la ventada de mestral al centre i sud del país. A 500 hPa, un solc marcat amb aire molt fred creuant l’Europa occidental, amb vent molt fort de l’oest també en aquest nivell.


Una nevada insòlita al setembre

La matinada de divendres va començar a nevar al Pirineu més occidental a partir d’uns 2.000 m. La cota de neu va baixar ràpidament fins als 1.300 – 1.500 m al centre del dia, tot i que en els moments de major intensitat de la precipitació es va arribar a veure aiguaneu a Vielha (1.000 m), amb una temperatura que puntualment va baixar fins a 1,6 ºC.

La nevada va caure a bona part del Pirineu fins al dissabte 26 al matí, sobretot a l’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà, en menor mesura al Pirineu oriental i de manera testimonial al Prepirineu. La taula següent recull els gruixos de neu mesurats entre el divendres 25 i el dissabte 26 de setembre per les estacions d’alta muntanya de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i els col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):

Taula GN

Les estacions d’alta muntanya de la XEMA tenen fins a més de 20 anys de dades i no havien registrat mai un gruix de neu tan important al mes de setembre com els 31 cm de Certascan (2.400 m) o els 25 cm de Sasseuva (2.228 m). Fins ara, el gruix màxim de setembre corresponia a la mateixa estació de Certascan, amb 20 cm entre el 15 i el 16 de setembre de 2017.

 

Cota de neu variable

Dissabte al matí es va aturar la nevada i va començar a recuperar-se la temperatura, fins al punt que quan va tornar a començar a precipitar al vespre ho va fer amb una cota de neu molt més alta, propera els 2.500 m. Així, va ploure a molts sectors on poques hores abans hi havia nevat, llevat dels sectors culminants de la serralada. Per exemple, dissabte al vespre es van recollir 30,9 mm de pluja a Núria (1.971, el Ripollès). Ja de matinada, la temperatura va tornar a caure en picat, fins a valors àmpliament negatius a l’alta muntanya, però la precipitació pràcticament ja havia desaparegut.

 

Pluja molt abundant a les valls

Els diversos períodes de precipitació que s’han anat produint entre el divendres 25 i el diumenge 27 de setembre han acumulat quantitats de precipitació superiors als 50 mm a l’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà, en forma exclusivament de pluja al fons de les valls. A la Val d’Aran s’han recollit fins a 88,5 mm a Bagergue, 86,2 mm a Canejan o 70,8 mm de Vielha. Al nord del Pallars Sobirà destaquen els 51,5 mm d’Isil o els 44,6 mm de Tavascan.

 

 

Ambient hivernal al Pirineu

 

Al llarg del divendres 25 de setembre la baixada de temperatura es va deixar notar sobretot al Pirineu, però va ser durant les matinades de dissabte i diumenge quan l’ambient va ser més fred arreu del país, amb glaçades a l’alta muntanya, a partir d’uns 1.700 – 1.800 m, i valors de fins -8 ºC a 2.500 m diumenge a primera hora. Al fons de les valls, la nuvolositat o el vent van impedir la inversió tèrmica i pràcticament no s’hi van produir glaçades, amb alguna excepció molt puntual, com ara els 0 ºC de diumenge a Vielha (Val d’Aran) o a Guixers – Valls (Solsonès).

Els mapes següents mostren el canvi a la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud) entre la matinada de divendres i la de dissabte, quan en 24 hores el litoral català va passar de 12 ºC a aquest nivell (el valor normal per l’època) a 6 ºC (el radiosondatge de Barcelona va mesurar fins a 5,4 ºC dissabte al migdia).

Mapa WRF 850

Rècords de temperatura mínima al setembre

Entre dissabte i diumenge, 14 de les 148 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades van mesurar la seva temperatura més baixa en un mes de setembre:

Taula rècords TN

Els mapes següents mostren la temperatura mínima dels dies 26 i 27 de setembre de 2020 a Catalunya, amb glaçades (colors rosats) al Pirineu, així com la localització de les estacions que han registrat la seva temperatura més baixa en un mes de setembre:

Mapes rècords TNN

Cal dir que a gran part del país es van assolir valors de temperatura inferiors en alguns episodis de setembre relativament recents, com ara el 16-17 de setembre de 2017 i sobretot el 27-28 de setembre de 2007, quan es van mesurar -8,6 ºC a Salòria (2.451 m) o -8,3 ºC a Certascan (2.400 m).

 

Vent fort a moltes comarques

Entre divendres i diumenge el vent del nord-oest ha bufat fort a molts sectors, especialment a cotes altes i als indrets típicament més ventosos dels dos extrems del país (Terres de l’Ebre i nord de l’Alt Empordà). Però també a molts sectors del centre del país on divendres es van superar els 70 o 80 km/h de ratxa màxima, fet poc habitual de manera tan extensa en aquesta època de l’any. De fet, una cinquena part de les estacions amb més de 10 anys de dades han registrat la seva ratxa màxima en un mes de setembre.

El mapa següent mostra la distribució de les ratxes màximes de vent mesurades entre el divendres 25 i el diumenge 27 de setembre per les estacions de la XEMA amb sensors de vent a 10 m o 6 m d’altura, mentre que la taula recull els valors superiors als 80 km/h.

Mapa i taula vent

28 de setembre de 2020

6  

Imatges

Mapa WRF_SLP i 500 hPa

Mapa WRF_SLP i 500 hPa 55

Taula GN

Taula GN 17

Mapa WRF 850 hPa

Mapa WRF 850 hPa 58

Taula rècords TN

Taula rècords TN 27

Mapes rècords TNN

Mapes rècords TNN 839

Mapa i Taula VVx

Mapa i Taula VVx 1805

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 669

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia