Servei Meteorològic de Catalunya

mapa PPT

Setembre sec en general, plujós al Pirineu i al litoral i prelitoral Central

query_builder   1 octubre 2020 13:44

event_note Nota de premsa

Setembre sec en general, plujós al Pirineu i al litoral i prelitoral Central

  • Encara que la temperatura mitjana ha estat normal a gran part del territori, si bé ha estat per sobre dels valors mitjans climàtics al litoral, prelitoral i punts de la depressió Central, el mes ha resultat fred al Pirineu i muntanyes de Prades
  •  Ha estat sec a la major part del territori, i fins i tot molt sec al terç oest, delta de l’Ebre i Baix Empordà, però plujós al Pirineu, serra de les Alberes, litoral i prelitoral Central, i molt plujós al delta del Llobregat

El mes de setembre s’ha caracteritzat per una progressiva retirada de les masses d’aire tropical que van donar lloc a les calorades de l’agost, i una normalització dels valors de temperatura per a l’època de l’any. Aquest fet ha estat conseqüència de la retirada de les altes pressions i un avanç de la circulació més zonal cap al sud.

A més, aquest desplaçament ha permès el pas de diverses pertorbacions que van deixar precipitació al Pirineu. D’altra banda, i com és propi per aquestes dates, els fronts amb aire relativament fred provoquen una inestabilització de l’atmosfera en trobar-se amb la massa d’aire mediterrània molt més càlida, generant tempestes al litoral i prelitoral. El setembre d’enguany, però, s’ha caracteritzat per una distribució de les tempestes molt desigual i ha afectat sobretot el litoral i prelitoral Central.

 

Xàfecs i ruixats els dies 6 i 7 de setembre del 2020  

Una pertorbació que es va separar de la circulació general es va ubicar sobre Catalunya provocant un episodi de precipitació els dies 6 i 7 de setembre.

  • Durant el dia 6 els ruixats més importants es van registrar al litoral i prelitoral Central, si bé també se’n van produir al Pirineu i Prepirineu.
  • Cal remarcar les següents quantitats de precipitació registrades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors (SMC): 63,1 mm al PN del Garraf - el Rascler (el Baix Llobregat); 58,2 mm a Viladecans (el Baix Llobregat); i els 45,8 mm a Mieres (la Garrotxa)
  • A gran part de les estacions ubicades al Barcelonès i Baix Llobregat es va superar el llindar de nivell 1 de l’avís de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de precipitació (més de 20 mm en 30 minuts) de les quals cal remarcar els 30,3 mm de Viladecans, i els 41, 6 mm del PN del Garraf - el Rascler, superant en aquesta ocasió el nivell 2 de l’SMP per intensitat de precipitació (més de 40 mm en 30 minuts).
  • El dia 7 els ruixats es van centrar al litoral i prelitoral Central, sent de forma puntual molt intenses.
  • Cal remarcar les següents quantitats de precipitació registrades a les estacions gestionades per l’SMC: 50,6 mm a Sant Pere de Ribes - PN del Garraf (el Garraf); 42,2 mm a Calafell (el Baix Penedès); i 41,9 mm a Torredembarra (el Tarragonès).
  • Es va superar el llindar del nivell 1 de l’SMP per intensitat de precipitació a diverses estacions de les quals cal destacar els 32,1 mm de Torredembarra, i especialment amb superació del llindar 2 de l’SMP, els 43,6 mm del Sant Pere de Ribes - PN del Garraf

 

Ruixats el dia 9 de setembre

La pertorbació aïllada en els nivells mitjans de la troposfera va continuar afectant el sud d’Europa, reactivant la precipitació a Catalunya entre els dies 9 i 11 de setembre, si bé els ruixats i tempestes van ser més destacats durant el dia 9.

  • Les tempestes més intenses i persistents es van registrar al delta del Llobregat tal com mostren els 67,4 mm de Viladecans (el Baix Llobregat) i els 60,1 mm del Prat de Llobregat (el Baix Llobregat).
  • Cal remarcar la tempesta que es va registrar a la desembocadura del Llobregat, tal com mostren les dades de precipitació que es van mesurar al Port de Barcelona - Zal Prat (el Baix Llobregat): 151,5 mm, dels quals 45,7 mm van caure en 30 minuts i 75,8 mm en 1 hora.

Ruixats i tempestes del dia 18 al 22 de setembre

Una pertorbació aïllada en els nivells mitjans de la troposfera va circular pel nord de la península Ibèrica entre els dies 18 i 22 de setembre provocant ruixats i tempestes a Catalunya.

  • Les tempestes van començar a afectar el Pirineu, Prepirineu i el litoral i prelitoral Sud els dies 18 i 19 de setembre.
  • De les quantitats registrades a les estacions gestionades per l’SMC cal remarcar els 66,5 mm a Espot (2.519 m) - Pallars Sobirà, i els 58,8 mm a Montbrió del Camp (el Baix Camp).
  • Es va superar el llindar del nivell 1 de l’SMP a algunes de les estacions de la XEMA ubicades al prelitoral Sud, destacant els 24,4 mm en 30 minuts del Montmell (el Baix Penedès) o els 24,1 mm de Vila-rodona (l’Alt Camp).
  • Durant el dia 21 les tempestes van afectar el litoral i prelitoral Central, i el quadrant nord-est del territori, especialment el Pirineu i Prepirineu oriental.
  • Cal remarcar els 74,4 mm que es van registrar a Berga (el Berguedà) o els 45,8 mm a Roda de Ter (Osona).
  • A diverses estacions del litoral i prelitoral Central i de la comarca d’Osona es va superar el llindar del nivell 1 de l’SMP per intensitat de precipitació destacant els 34,3 mm en 30 minuts de Barcelona - el Raval.
  • El dia 22 les tempestes van afectar el quadrant nord-est del territori, on puntualment es van superar els 100 mm al Pirineu i Vallès oriental
  • Cal remarcar els 131,0 mm a Sant Pau de Segúries (el Ripollès) i els 101,0 a la Garriga (el Vallès Oriental).
  • Les tempestes més intenses van esquivar les estacions de la XEMA, però es va superar el llindar del nivell 1 de l’SMP per intensitat de precipitació a Cabanes (l’Alt Empordà), on es van mesurar 33,5 mm.

                            

 

Vent i neu del 25 al 27 de setembre del 2020

El vent del nord que va bufar entre els dies 25 i 27 de setembre va provocar una situació de molt avançada tardor, inusual al setembre, amb una baixada important de la temperatura, vent fort a molts sectors del país i neu a gran part del Pirineu.

  • El gruix de neu va voltar els 30 cm a l’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà, amb una cota de neu variable que el dia 25 al migdia es va situar per sota dels 1.500 m a l’Aran, amb aiguaneu fins a la mateixa localitat de Vielha, a 1.000 m. Les estacions d’alta muntanya de la XEMA tenen fins a més de 20 anys de dades i no havien registrat mai un gruix de neu tan important al mes de setembre com els 31 cm de Certascan (2.400 m) o els 25 cm de Sasseuva (2.228 m). Fins ara, el gruix màxim de setembre corresponia a la mateixa estació de Certascan, amb 20 cm entre el 15 i el 16 de setembre de 2017.
  • L’episodi va acumular quantitats de precipitació superiors als 50 mm a l’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà, en forma de pluja al fons de les valls. A la Val d’Aran es van recollir 88,5 mm a Bagergue o 86,2 mm a Canejan. Al nord del Pallars Sobirà : 51,5 mm d’Isil o els 44,6 mm de Tavascan.
  • Les matinades dels dies 26 i 27 l’ambient va ser fred arreu del país, amb glaçades a l’alta muntanya, a partir d’uns 1.700 - 1.800 m, i valors de fins -8 °C a 2.500 m el dia 27 a primera hora. Al fons de les valls, la nuvolositat o el vent van impedir la inversió tèrmica i pràcticament no s’hi van produir glaçades, amb alguna excepció molt puntual, com ara els 0 °C de diumenge a Vielha (la Val d’Aran) o a Guixers - Valls (el Solsonès). A 14 de les 148 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades van mesurar la seva temperatura més baixa en un mes de setembre.
  • Cal dir que a gran part del país es van assolir valors de temperatura inferiors en alguns episodis de setembre relativament recents, com ara el 16-17 de setembre de 2017 i sobretot el 27-28 de setembre de 2007, quan es van mesurar -8,6 °C a Salòria (2.451 m) o -8,3 °C a Certascan (2.400 m).
  • El vent del nord-oest va bufar fort a molts sectors, especialment a cotes altes i als indrets típicament més ventosos dels dos extrems del país (Terres de l’Ebre i nord de l’Alt Empordà). Però també a molts sectors del centre del país on el dia 25 es van superar els 70 o 80 km/h de ratxa màxima, fet poc habitual de manera tan extensa en aquesta època de l’any. De fet, una cinquena part de les estacions amb més de 10 anys de dades van registrar la seva ratxa màxima en un mes de setembre.

 

Setembre normal a gran part del territori

 La temperatura mitjana ha estat normal a gran part del territori, si bé ha estat per sobre dels valors mitjans climàtics al litoral, prelitoral i punts de la depressió Central. En canvi ha resultat fred al Pirineu i a les muntanyes de Prades.

Aquestes anomalies ha estat fruit d’una retirada de les masses d’aire tropical i una normalització dels valors de temperatura per a l’època de l’any. Aquest fet ha estat conseqüència del desplaçament de les altes pressions cap al sud a conseqüència de l’avanç de la circulació zonal cap a les nostres latituds.

 

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de setembre del 2020 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Mapa Tm
Mapa AT

La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de setembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de setembre pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +1,5 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Barcelona - Observatori Fabra

Barcelonès

+1,7

PN del Garraf - el Rascler

Baix Llobregat

+1,6

els Hostalets de Pierola

Anoia

+1,5

Tivissa

Ribera d'Ebre

+1,5

Barcelona - el Raval

Barcelonès

+1,5

 

La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa que han estat iguals o inferiors a -1,0 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

la Tosa d'Alp 2500

Cerdanya

-1,8

Salòria (2.451 m)

Pallars Sobirà

-1,5

el Port del Comte (2.316 m)

Solsonès

-1,4

Lac Redon (2.247 m)

Val d'Aran

-1,3

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

-1,3

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

-1,3

Sasseuva (2.228 m)

Val d'Aran

-1,3

Boí (2.535 m)

Alta Ribagorça

-1,3

Prades

Baix Camp

-1,1

Bonaigua (2.266 m)

Pallars Sobirà

-1,0

Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló

Cerdanya

-0,9

 

El setembre ha estat plujós al Pirineu i litoral i prelitoral Central

El mes de setembre ha estat sec a la major part del territori, i fins i tot molt sec al terç oest, delta de l’Ebre i Baix Empordà, però plujós al Pirineu, la serra de les Alberes i al litoral i prelitoral Central, i molt plujós al delta del Llobregat.

El desplaçament del corrent en jet cap al sud ha permès el pas de diverses pertorbacions amb precipitació al Pirineu. D’altra banda, i com és propi d’aquestes dates, els fronts amb aire relativament fred han provocat una inestabilització de l’atmosfera en trobar-se amb la massa d’aire mediterrània molt més càlida, generant tempestes al litoral i prelitoral. El setembre d’enguany, però, s’ha caracteritzat per una distribució de les tempestes molt desigual i ha afectat sobretot el litoral i prelitoral Central.

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de setembre van igualar o superar els 125 mm:

 

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

Sant Pau de Segúries (XOM)

Ripollès

208,9

Sant Pau de Segúries

Ripollès

187,0

Viladecans

Baix Llobregat

171,2

Lac Redon (2.247 m)

Val d'Aran

147,5

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

141,1

Ulldeter (1.999 m) (XOM)

Ripollès

141,0

Canejan (XOM)

Val d'Aran

136,1

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

135,1

Ulldeter (2.410 m)

Ripollès

133,9

Núria (1.971 m)

Ripollès

130,1

Malniu (2.230 m)

Cerdanya

129,9

 

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de setembre del 2020 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

Mapa PPT
Mapa APpt

Radiació solar propera a la mitjana

La mitjana mensual de la irradiació solar global diària ha estat, en general, al voltant de la normalitat (figura 3), tot i que ha presentat valors superiors a l’extrem sud, menys afectat pels episodis de precipitació. S’han enregistrat valors inferiors a la mitjana especialment a punts elevats del Pallars Sobirà i de la Vall d’Aran.

  

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de setembre del 2020 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2010-2019).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

1 d’octubre del 2020

4  

Imatges

Mapa Tmit

Mapa Tmit 420

Mapa AT

Mapa AT 270

Mapa PPT

Mapa PPT 359

Mapa APPT

Mapa APPT 285

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 656

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia