Acció Exterior i Govern Obert

Imatge d'una mà que sosté una rosa sobresortint en una protesta.

La revista IDEES reflexiona sobre l'estat de la democràcia al món amb un dossier especial en col·laboració amb l'Oficina per als Drets Civils i Polítics

El monogràfic està il·lustrat amb fotografies de Jordi Borràs i compta amb reflexions de Simona Levi, Jordi Vaquer o Alba Sidera, entre d'altres

query_builder   1 octubre 2020 14:50

event_note Nota de premsa

La revista IDEES reflexiona sobre l'estat de la democràcia al món amb un dossier especial en col·laboració amb l'Oficina per als Drets Civils i Polítics

El monogràfic està il·lustrat amb fotografies de Jordi Borràs i compta amb reflexions de Simona Levi, Jordi Vaquer o Alba Sidera, entre d'altres

La publicació, editada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis en col·laboració amb l’Oficina per als Drets Civils i Polítics, explora les amenaces actuals des del punt de vista de la desinformació, l’extrema dreta, els nacional-populismes i els drets de ciutadania, amb reflexions de Simona Levi, Jordi Vaquer o Alba Sidera, entre molts altres.
Una mà que subjecta una rosa sobresurt en una protesta ciutadana.

Aquest dijous 1 d’octubre, la revista IDEES ha publicat el seu monogràfic número 50, “En defensa de la democràcia: els drets civils i polítics amenaçats al segle XXI. El dossier, que reflexiona sobre l’estat de la democràcia al món, analitza les principals amenaces a les quals han de fer front les societats democràtiques actuals des del punt de vista de la llibertat d’expressió, l’extrema dreta i els nacional-populismes, la desinformació i les fake news, la judicialització de la política, el dret de manifestació i protesta, el dret a vot o els drets de ciutadania. I ho fa a través de les reflexions d’expertes i experts com Simona Levi, Jordi Vaquer, Alba Sidera o Matthias Quent, entre d’altres.

El monogràfic, editat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) en col·laboració amb l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya, es publica en format digital i anirà incorporant nous continguts mensualment. Les fotografies dels articles les firma el fotoperiodista Jordi Borràs. A més, els continguts estaran disponibles en català, castellà i anglès.

Segons Pere Almeda, director del CETC, “davant dels nombrosos perills que amenacen la democràcia no podem quedar-nos de braços plegats. Aquest dossier d’IDEES és, doncs, un crit d’alerta. L’hem conceptualitzat des de la preocupació creixent sobre la situació d’involució de drets i llibertats”, afirma.

En l’editorial del monogràfic, Pere Almeda i Adam Majó, director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics, alerten que “la democràcia no és inevitable, ni és el destí final de pobles i nacions. No podem donar per fet que sigui el sistema polític del futur”. També denuncien les creixents desigualtats que han empobrit les classes mitjanes; fet que, en un context de canvi tecnològic i ús massiu de les xarxes socials, és aprofitat pels discursos excloents enmig d’una onada autoritària que afecta el món sencer.

En els propers mesos, el dossier incorporarà noves veus internacionals. En les propera entrega, a finals d’octubre, es podran llegir els textos d’Ece Temelkuran, Blanca Garcés, Joaquin Urías, Peter Olivier, Andrés Antebi o Josep Lluís Martí, entre d’altres. Paral·lelament, es publicaran una sèrie d’informes regionals sobre la situació dels Drets Humans al món, en els quals hi participaran diverses entitats i institucions internacionals coordinades per l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC).