Incasòl

Església de Santa Maria d'Almenar

Acaben les obres de la segona fase de la restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar

query_builder   2 octubre 2020 12:04

event_note Nota de premsa

Acaben les obres de la segona fase de la restauració de l'església de Santa Maria d'Almenar

  • Les obres han comptat amb un pressupost de 165.779,47 euros i formen part del programa de l’1% cultural
Església de Santa Maria d'Almenar.
Església de Santa Maria d'Almenar.
La Generalitat de Catalunya ha finalitzat aquesta setmana la segona fase de restauració de l’església de Santa Maria d’Almenar (Segrià). Les obres, promogudes pel Departament de Cultura, l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, l’Ajuntament d’Almenar i el Bisbat de Lleida, formen part del programa de l’1% cultural. Ha suposat una inversió de 165.779,47 euros (IVA exclòs) provinents dels fons de l'1% cultural de la Generalitat de Catalunya (en un 51,70%) i del Bisbat de Lleida, mitjançant fons propis (19,32%) i aportacions provinents de la parròquia de Santa Maria i de l’Associació Cultural de l’Àngel d’Almenar (ACADA) (28,98%). L’actuació, basada en un projecte de l’arquitecte Joan Agelet Gomà, ha estat executada per l’empresa Biosca SL i gestionada per l’INCASÒL.

Les obres han consistit en dues intervencions, una interior per donar seguretat al temple i l’altra als murs i façanes exteriors per reduir les humitats ascendents, incorporant la canalització de les aigües pluvials de la coberta. Aquestes intervencions possibiliten una continuïtat de futur en les obres de restauració i del seu reconeixement monumental.

La primera intervenció ha consistit en el reforç estructural de l’arc former de la volta de creueria gòtica de la nau central que estava afectada per l’existència d’unes deformacions. La segona intervenció ha estat la millora de les condicions d’humitats patològicament lesives per als murs del conjunt del temple.

L’església de Santa Maria és un monument històric declarat bé cultural d’interès nacional. El temple inicial és una construcció gòtica del segle XIV, des de la capçalera fins a la meitat de la nau central i en el seu transsepte, no així en el cimbori, la construcció del qual és d’època indeterminada, amb moltes i diverses reconstruccions. Als anys 40 del segle XVIII, es va construir un imponent campanar de gairebé 55m d’alçària que inclouen l’Àngel de bronze del penell. El 1936 l’Església pateix un greu incendi i es veuen afectats paraments, voltes, creueries, finestres i òculs gòtics amb traceries, cimbori, cor i orgue, escultures i retaules.

1  

Imatges

Imatge

Imatge 3558

1  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA

NOTA DE PREMSA
PDF | 272