Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura

Jornades telemàtiques 'Viure a Rural', en el marc del projecte de cooperació Leader 'Odisseu'

L'objectiu principal d'aquest projecte és fomentar el retorn i la inserció laboral de joves al medi rural

query_builder   7 octubre 2020 13:08

event_note Nota de premsa

Jornades telemàtiques 'Viure a Rural', en el marc del projecte de cooperació Leader 'Odisseu'

L'objectiu principal d'aquest projecte és fomentar el retorn i la inserció laboral de joves al medi rural

FOTO WEB

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, inaugurarà demà, 8 d’octubre, a les 9:00 hores, les Jornades telemàtiques ‘Viure a Rural’, en el marc del projecte de cooperació Leader ‘Odisseu’.

Val a dir que el Projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural és un projecte coordinat pe Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya, impulsat pel DARP, des de l’any 2012, i per la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració d’ARCA, la xarxa catalana de grups Leader, i que té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions, i administracions.

I els propers dies 8 i 15 d’octubre tindran lloc les primeres jornades telemàtiques de ‘Viure a Rural’, on es parlarà sobre com es poden fer polítiques efectives de repoblament des del món rural. Aquestes jornades estan adreçades a càrrecs electes d’administracions locals, tècnics d’administració pública, tècnics grups d’acció local Leader, associacions municipalistes, universitats, consultories associacions, col·lectius, o xarxes que treballin al món rural. Entre tots els implicats es buscarà detallar en què consisteix les polítiques de repoblament, i quines són les eines necessàries per a poder-les aplicar als territoris rurals de Catalunya.

Així, demà, dia 8 d’octubre, es comptarà amb la presència de Jean-Yves Pineau, membre de Les Lócalos i ex-director del col·lectiu Ville-campagne i Sylvain Lhuillier, tècnic de projectes PETR Sud Cevennes. Amb ells s’abordarà els interessos, la problemàtica, i els principals desafiaments de les polítiques d’acollida, i es repassarà exemples territorials per a valorar quines eines, accions i procediments s’han de tenir en compte per a implantar aquestes polítiques. A partir d’aquí es començarà a preparar propostes per a l’elaboració d’un decàleg del repoblament a Catalunya.

I el dia 15 es presentarà els grups Leader com antenes d’acollida al món rural, i es parlarà sobre l’agenda rural catalana. D’altra banda, hi haurà una taula d’experiències per a conèixer iniciatives innovadores en l’àmbit del repoblament i la dinamització local: Pueblos Vivos de Aragón, Rural Citizien 2030, Arrelament al territori (ACM), Ajuntaments de Prat de Compte, Penelles, Sant Joan de les Abadesses, i Lles de Cerdanya. En aquesta taula també es comptarà amb l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, i es parlarà sobre l’accés a l’habitatge. Per a concloure les jornades es presentarà el decàleg per al repoblament a Catalunya i el projecte ‘Viure a rural'.

Aquestes jornades estan organitzades pel Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya amb el suport dels Grups Leader de Catalunya, el Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació, el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, i l’ Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya en col·laboració amb l’ Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, la Diputació de Lleida, i el CEDER Somontano.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 73